Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Muziekles in Amersfoort

Ben je op zoek naar een professionele, gezellige muziekschool in Amersfoort, waar je een instrument kunt leren spelen? Waar plezier voorop staat? Je bent van harte welkom bij één van onze muziekdocenten. Je kunt altijd kennismaken door middel van een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen.

Waarom zou je voor een muziekinstrument kiezen?
✔️ een muziekinstrument leren bespelen bevordert de motorische ontwikkeling
✔️ het bespelen van een instrument verbetert de oog-handcoördinatie
✔️ regelmatig een instrument bespelen verbetert je geheugenfuncties
✔️ muziekles helpt kinderen bij hun school- en leerprestaties
✔️ als je een instrument speelt kun je samen met anderen muziek maken
✔️ muziek maken helpt bij het uiten en verwerken van emoties
✔️ door zelf muziek te maken leer je ook beter luisteren naar muziek
✔️ als je een instrument kunt bespelen heb je een hobby voor het leven

Laat je inspireren!

Alle instrumenten uit een orkest?

Het Orkest van het Oosten laat ze je horen!

Prof. dr. Erik Scherder over muziek

Wat gebeurt er in je hersenen als je naar muziek luistert?

Muziekinstrumenten ingedeeld naar klank

schooltv legt uit

alles wat je moet weten over muziekles bij ons

Wat kost muziekles? Kan ik een instrument huren? Heb je een laag inkomen?

Over de oorsprong van muziekinstrumenten

Over de oorsprong van het maken van muziek is veel onduidelijk. Archeologen hebben op grottekeningen wel afbeeldingen gevonden waarop mensen met muziekinstrumenten te zien zijn. De oudste fluit die totnutoe is gevonden is ongeveer 37.000 jaar oud en werd gemaakt van het bot van een gier. Wetenschappers vermoeden overigens dat de eerste instrumenten vooral werden gebruikt om signalen mee af te geven of om rituelen te vieren.
Wist je dat er wereldwijd inmiddels zo’n 250 instrumenten bekend zijn? In vrijwel alle samenlevingen zijn van eeuw tot eeuw instrumenten ontwikkeld, die onderling overigens wel op elkaar lijken. Zo zijn in allerlei culturen door de tijden heen fluiten te vinden, of snaarinstrumenten die verwant zijn aan de gitaar. Denk maar aan de luit of de oud.
In de muziekwereld delen we de instrumenten in in verschillende groepen of categorieën:

  • snaarinstrumenten, ook wel tokkelinstrumenten genoemd: gitaar, ukelele, harp
  • strijkinstrumenten: viool, altviool, cello en contrabas
  • blaasinstrumenten, vaak weer onderverdeeld in houtblazers en koperblazers : blokfluit, klarinet, hobo, fagot, trompet, trombone, saxofoon
  • toetsinstrumenten: piano, keyboard en accordeon
  • slaginstrumenten: drums, percussie en slagwerk

Je hoort in de naam van de categorie al een beetje terug hoe een instrument wordt bespeeld. Met combinaties van al deze instrumenten kun je een orkest, ensemble of band vormen, afhankelijk van wat voor soort muziek je wilt spelen.
Bij ons kun je les krijgen op vrijwel alle muziekinstrumenten, of ze nou thuishoren in een klassiek symfonieorkest of een ruige rockband.

Veelgestelde vragen over een instrument leren spelen

Hoe kies ik een instrument?

Door te luisteren en vooral door te proberen. Welke klank spreekt je het meeste aan? Hoe voelt het instrument in je handen? Van wat voor muziek houd je zelf het meest? Allemaal vragen die je kunnen helpen bij je keuze voor een instrument.
Het ene instrument is wel makkelijker te leren dan het andere, dat kun je meenemen in je afweging. Ben je bereid veel thuis te oefenen, dan kun je ook een moeilijk instrument onder de knie krijgen. Wil je liever snel resultaat, kies dan voor een makkelijker instrument.
Ook is er een groot verschil in aanschafprijs tussen bijvoorbeeld een gitaar of een piano of harp. En bedenk of je een instrument makkelijk mee wil kunnen nemen om bijvoorbeeld ergens te kunnen spelen. Dan is een piano niet de beste keuze. Een gitaar of fluit kun je ook prima meenemen op vakantie.

Kun je altijd direct beginnen met instrumentale les?

Volwassenen en jongeren kunnen direct starten met instrumentale lessen. Ouders van kinderen raden we eigenlijk altijd aan om te starten met een voorbereidende cursus muziekoriëntatie. Onze docenten merken dat kinderen die na zo’n cursus starten met instrumentale les, veel sneller vooruitgang boeken. In een cursus muziekoriëntatie krijgen kinderen les in de basisprincipes van muziek, leren ze het notenschrift lezen én maken ze kennis met verschillende instrumenten. Veel kinderen ontdekken zo hun favoriete instrument.

Ik kan geen noten lezen, kan ik toch een instrument leren bespelen?
Kan ik bij de Muziekschool een instrument huren?

Ja, dat kan, maar niet voor alle instrumenten. Lees hier welke instrumenten je bij ons kunt huren en wat de kosten zijn.

Hier vind je alle huurinstrumenten
Moet je veel oefenen?

In het algemeen geldt dat je flink moet oefenen om een instrument te leren bespelen. Het vraagt verschillende vaardigheden en technieken die je je het snelst eigen maakt door het dagelijks te doen. Maar uiteraard kun je ervoor kiezen niet dagelijks te oefenen, maar dan zul je ook een ander niveau bereiken.

Kan ik bij jullie ook samenspelen met anderen?

Ja, samenspel is bij onze Muziekschool een belangrijk onderdeel van ons aanbod. Het heeft een toegevoegde waarde als je niet alleen maar je instrument leert bespelen, maar ook samen gaat te spelen. Je gaat beter luisteren, verdiept je eigen spel en ervaart het plezier van samen muziek maken. En het leuke is: als je bij ons een jaarabonnement afneemt, speel je gratis mee in een orkest of ensemble. Soms is enig niveau vereist, dan doe je eerst auditie. Bij andere ensembles kun je ook als beginner terecht. En natuurlijk treden onze ensembles & orkesten ook op voor publiek. Zo doe je ook nog podiumervaring op!

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus