Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Kinderdans in Amersfoort

Ben je op zoek naar een professionele, gezellige dansschool in Amersfoort, waar danslessen voor kinderen worden gegeven? Waar kinderen met leeftijdsgenootjes kunnen dansen? Waar dansplezier voorop staat? Je bent van harte welkom bij één van onze professionele dansdocenten. De lessen vinden plaats in het Eemhuis, vlakbij het centrum van Amersfoort en in ICOON, in Vathorst. Kinderen (en hun ouders/begeleiders) kunnen altijd kennismaken door middel van een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen.

Waarom zou je kinderdans kiezen?
✔️ je kind kan zijn/haar energie lekker kwijt
✔️ dans is goed voor de muzikale ontwikkeling van je kind
✔️ kinderen dansen gezellig met elkaar in een groep
✔️ dansen kan de leerprestaties op school verbeteren
✔️ het bevordert het geheugen en de concentratie
✔️ dansen stimuleert de lichamelijke ontwikkeling en motoriek 
✔️ het past bij de belevingswereld van kinderen
✔️ kinderen kunnen al heel jong beginnen met dans
✔️ bij de jongsten dans jij zelf mee

Laat je inspireren!

Docenten en leerlingen maakten deze kettingdans tijdens een lockdown

Online danslesjes voor peuters en kleuters

Kinderen voor kinderen dans voor de Koningsspelen

Kinderdans: welke kinderdanslessen zijn er?

Bij de Dansschool van Scholen in de Kunst kunnen kinderen vanaf twee jaar al terecht voor vrolijke danslessen in een doorlopende leerlijn. Danslessen sluiten goed aan bij de belevingswereld van kinderen, die van nature beweeglijk zijn en hun omgeving willen ontdekken. Door fantasierijke opdrachten worden kinderen langzaam vertrouwd gemaakt met het bewegen op muziek. Ze kunnen hun eigen creativiteit kwijt en leren zich met hun lichaam te uiten. Hoe ouder het kind, hoe meer specialisatie mogelijk is. Kortom, er zit altijd wel een geschikte dansles voor jouw kind bij! 

Peuters (2-3 jaar)
Bij Peuterdans ga je samen met je kind spelenderwijs aan de slag met dans en beweging; van rollen en springen, tot schuiven, draaien en rennen. Mocht het voor jou, als ouder, niet mogelijk zijn om zelf de lessen te volgen, dan zijn opa/oma of de oppas natuurlijk ook van harte welkom om mee te komen.

Kleuters (4-5 jaar/groep 1-2)
In de lessen Kleuterdans kan jouw kind volop zijn/haar fantasie gebruiken. Door middel van creatieve opdrachten leren en ontdekken ze steeds beter hoe ze dansend, dus met hun lichaam, iets kunnen vertellen en uitbeelden. De ene keer vormt een prentenboek hiervoor de basis, een andere keer kunnen het voorwerpen (b.v. sjaaltjes of hoepels) zijn.

Jonge kinderen (5-7 jaar/groep 3-4)
Jonge kinderen maken in de combinatiecursus Ik ben een kunstenaar (4-7 jaar) kennis met vier kunstvormen, waaronder een blok dans gedurende acht weken. Zeer geschikt voor kinderen die nog niet weten of ze dans leuk vinden en zo met alle kunstdisciplines kunnen kennismaken.
Kinderen vanaf 5 jaar kunnen zich ook direct aanmelden voor Kinderdans. Bij Kinderdans leren kinderen hun eigen lijf beter kennen. Ze ontdekken hoe ze dansbewegingen op verschillende manieren kunnen inzetten binnen de elementen tijd, ruimte en kracht. Ook maken ze al een beetje kennis met de basisbewegingen uit het klassieke ballet, bijvoorbeeld de plié en de posities. 

Dansvormen (vanaf 7 jaar/vanaf groep 4)
Na Kinderdans kunnen kinderen zich opgeven voor een bepaalde dansvorm. We hebben keuze uit klassiek ballet, moderne dans en urban dance (hiphop). Weet je nog niet zeker welke dansvorm bij jouw kind past? Geen probleem; voor kinderen die na Kinderdans geen keuze kunnen maken, hebben we speciale combinatielessen. Hierin worden diverse dansstijlen gecombineerd. 

School voor Talent Dans (vanaf 12 jaar)
Voor getalenteerde dansleerlingen vanaf 12 jaar is er binnen Scholen in de Kunst de School voor Talent Dans. Het is een aparte leerlijn opgezet in de vorm van speciale talentklassen. Om toegelaten te worden, kunnen kinderen auditie doen.

Veelgestelde vragen over kinderdans

Helpt dansen bij de ontwikkeling van kinderen?

Dansen kan de ontwikkeling van kinderen stimuleren:
> lichamelijke ontwikkeling: kinderen bewegen van nature al veel, maar bij dans wordt ook de coördinatie van bewegingen en het uithoudingsvermogen aangesproken.
> muzikale ontwikkeling: doordat de kinderen verschillende soorten muziek en ritmes horen, ontwikkelen ze een beter ritmegevoel.
> sociaal-emotionele ontwikkeling: dansen doe je samen met anderen in een groep. Kinderen leren hun eigen ideeën te uiten, maar ook te luisteren naar die van anderen.
> cognitieve ontwikkeling: er is een duidelijke relatie tussen beweging en intellectuele ontwikkeling. Fysieke activiteit bevordert het geheugen en de concentratie.

Heeft dansen invloed op schoolpresaties?

De schoolprestaties van kinderen kunnen verbeteren wanneer kinderen danslessen volgen. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van beweging op leerprestaties en die tonen allemaal hetzelfde aan: er is een duidelijke relatie tussen beweging en intellectuele ontwikkeling. Fysieke activiteit bevordert het geheugen en de concentratie.

Zijn er presentaties of optredens?

Aan het einde van het jaar, is er bijna altijd een presentatie of kijkmoment. Ouders ontvangen informatie van de docent. Iedere twee jaar is er een dansfestival, waarin alle dansgroepen van Scholen in de Kunst zich presenteren in spetterende voorstellingen!

Kan mijn kind een proefles volgen?

Ja, het is altijd mogelijk een proefles gedurende het seizoen te volgen. Bovendien hebben we de zgn. Proefweek, direct na de zomervakantie. Een speciale week waarin je tal van groepslessen gratis kunt uitproberen!  

Mag ik bij de dansles van mijn kind aanwezig zijn?

Bij Peuterdans doen ouders/verzorgers zelf actief mee! Bij de andere danslessen kunnen ouders wachten in Café Bruis (Eemhuis) en de foyer (ICOON). Net als op school, zijn kinderen snel gewend en vertrouwd met onze dansdocenten. Maak je vooral geen zorgen! 

Is er les tijdens de schoolvakanties?

Nee, tijdens de schoolvakanties zijn er geen danslessen. Scholen in de Kunst houdt de vakanties van de basisscholen regio midden aan. 

Wat draagt mijn kind tijdens de dansles?

Jonge kinderen vinden het vaak fijn om een t-shirt met een gym- of sportbroekje te dragen, anderen komen liever in een balletpakje. Als het maar lekker en makkelijk zit! Kinderen dansen op sokken, blote voeten of zachte ballet/turnschoentjes. Schoenen zijn niet toegestaan in de danslokalen. Dit in verband met de veiligheid en hygiëne in onze danslokalen. 
Pas na het kiezen van een bepaalde dansvorm, vertelt de docent wat je het beste kunt aantrekken. Je kunt je voorstellen dat bij klassiek ballet andere kleding en schoenen worden gebruikt dan bij een hiphoples! 

Wordt de les altijd door dezelfde dansdocent gegeven?

Ja, we streven ernaar dat je kind het hele cursusseizoen les krijgt van dezelfde docent.  Alleen bij ziekte of overmacht wordt de les gegeven door een andere docent. Uiteraard worden leerlingen hierover tijdig op de hoogte gesteld.

Zijn er kleedkamers aanwezig?

Ja, in het Eemhuis en in ICOON kunnen dansleerlingen zich omkleden in de kleedkamers.

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus