Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Mogelijkheden

Type Muziek individueel
Docent Anna Marieke Zijlstra
Locaties
Eemhuis ICOON Hoogland

Prijs

Kind
€ 840,00 (35 x 25min)
Jongeren
€ 840,00 (35 x 25min)
Volwassen
€ 1.015,00 (35 x 25min)

Je kunt je lesduur verlengen bij inschrijving, Per 5 min is dat € 161,- of € 192,50 op jaarbasis.

Hoboles

De hobo is een houten blaasinstrument. Evenals de fagot heeft de hobo een dubbelriet. Het is een instrument dat in het oude China en in de oude Egyptische cultuur een belangrijke plaats innam. Tegenwoordig neemt de hobo, vanwege zijn karakteristieke klank, in de meeste orkesten een prominente plaats in. Ook in kleinere ensembles (kamermuziek) wordt de hobo veel gebruikt.

Over hoboles

Vanaf 8 jaar kun je beginnen met hoboles.

Oefenen helpt

Natuurlijk hoort dagelijks oefenen bij het leren bespelen van een instrument. Het is belangrijk dat je elke dag even speelt en naarmate je wat verder bent, wordt dat wat langer. Hoe heerlijk is het om al meteen muziek te kunnen maken! Voor kinderen is het een goed hulpmiddel een vaste tijd per dag te reserveren. Positieve aandacht van de ouders of omgeving werkt zeer stimulerend! Hoe je kunt oefenen en hoe lang wenselijk is hoor je van je docent.


Wat kost hoboles?

De kosten van hoboles hangen af van de leeftijd van de leerling, het aantal minuten les dat je les wilt krijgen en de frequentie van de hobolessen. De Muziekschool hanteert een standaard van 25 minuten les per week, waarbij je zelf lesminuten bij kunt kopen. De kosten daarvan zie je in het blok aan de linkerzijde. Een overzicht van de kosten vind je op de pagina met tarieven.


Extra samenspel

Wie bij Scholen in de Kunst muziekles volgt, mag daarbij kosteloos deelnemen aan ons samenspelaanbod. Dat is leuk, leerzaam en heel stimulerend! Door samen te spelen leer je onder andere om goed naar elkaar te luisteren, samen te ademen, samen te articuleren en goed op elkaar af te stemmen. Bovendien ontwikkel je je veel sneller en completer op je instrument. Daarom is er bij Scholen in de Kunst een samenspelaanbod voor elke leeftijd, voor elk niveau en in vele bezettingen.

Beginnende muziekleerlingen starten met samenspel bij de volgende samenspellessen:

> kinderen (6 tot 10 jaar) > Groepsles voor Beginners, muziek

> jongeren (10 tot 21 jaar) > Flexband Jong

> volwassenen (21+) > Flexband voor volwassenen

HaFa-korting voor leden van verenigingen

Ben je lid van een erkende HaFa-vereniging in de regio Amersfoort en wil je hoboles? Dan heb je recht op 35% korting op het lesgeld. Deze korting geldt voor cursisten van alle leeftijden. De speciale HaFa-tarieven vind je op deze pagina.

Als je je inschrijft, zie je de reguliere tarieven. Vermeld bij inschrijving bij ‘opmerkingen’ van welke vereniging je lid bent. De HaFa-korting wordt vervolgens verrekend op het factuurbedrag.

Heb je nog vragen?

Je kunt altijd contact met onze klantenservice opnemen om te overleggen of een vraag te stellen.

alles wat je moet weten over muziekles bij ons

Wat kost muziekles? Kan ik een instrument huren? Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Bekijk een hoboles

docent Gerard van Andel, leerling Merel

Luister naar Maria Pedano op hobo

misschien word jij wel net zo goed!

Ensembles & Orkesten

gratis als je bij ons muziekles hebt!

Veelgestelde vragen

Dat is niet nodig. Je kunt bij ons een hobo huren, je huurt een instrument dan voor een cursusjaar. Mocht je er later een willen aanschaffen, geven onze docenten je graag advies.

lees meer over huurinstrumenten

Dit duurt gemiddeld langer dan andere instrumenten. Dit hangt grotendeels af van hoe vaak je oefent. Daarbij pakt de één het sneller op dan de ander. Het zal even duren voordat je de techniek onder controle hebt en een mooi geluid kan maken. Daarna kun je aan de slag gaan met het spelen van muziekstukken.

Wij raden aan om de hobo elke dag minstens twintig minuten te bespelen. Geef jezelf tijd bij het oefenen. Probeer stapsgewijs aan de slag te gaan. Haast je daarbij niet te snel naar de volgende stap.

Onze docenten

Anna Marieke Zijlstra

Meer info

Anna Marieke Zijlstra

‘Ik ben lekker energiek in mijn lessen’

Wanneer wist je dat je hobo wilde spelen?

‘De eerste keer dat ik gegrepen werd door de althobo was toen ik als zesjarige muziek hoorde die mijn moeder thuis opzette. Ik had al allerlei instrumenten geprobeerd, maar riep toen: “Mama, dit wil ik spelen”. Ik vond die klank zo prachtig. Na twee jaar pianoles en kinderkoor kreeg ik mijn eerste hoboles op mijn achtste en nog geen half jaar later zat ik in hetzelfde orkest als mijn moeder, waarin ze klarinet speelde.’

Hoe ben je al zo jong bij lesgeven terechtgekomen?

‘Lesgeven is iets dat ik altijd al graag wilde doen. Aanvankelijk had ik de ambitie om lerares Frans te worden en heb met plezier Frans gestudeerd aan de Universiteit Leiden, omdat ik als bijvak hobo kon studeren aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Ik ben uiteindelijk in zowel Frans als hobo afgestudeerd, met klassiek zang en educatie als bijvakken. Het leuke is dat ik sinds 2019 Frans geef aan zangstudenten op het conservatorium van Rotterdam, zo komt alles samen.’

Wat doe je nog meer behalve lesgeven en hobo spelen?

‘Ik hou ervan om veel activiteiten te combineren. Ik ben nogal energiek en beweeglijk, ook in mijn lessen. Ik speel piano, ik schrijf graag, presenteer ook, ik ben actief bij het Hoboplatform en ik zing. Dat zingen komt bijzonder goed van pas bij het lesgeven. Vanuit de zang benader je de muziek nog lichamelijker. Als je dat meeneemt in het hobo spelen, kun je met veel expressie en voorstellingsvermogen meer bereiken.’

Wat wil je bereiken in een les?

‘Het belangrijkste is dat cursisten hun muzikale verhaal leren vertellen. Dat doe ik door ook de techniek te benaderen vanuit de muziek, zoals bij het oefenen van toonladders en lastige passages. Bovendien help ik ze om niet alleen de hobo goed te beheersen, maar de muziek mooi te laten klinken. Dat lukt door veel vanuit de spraak en adem te werken. Zo bereik je veel speelplezier en gemak. Een leerling zei ooit: “Ik leer in deze les niet alleen de muziek goed spelen, maar ook een soort yoga.” Dat vond ik zo’n treffend compliment, want door ontspannen te spelen, creëer je inderdaad de mooiste muziek.’

Je speelt zelf in heel bekende orkesten, vinden cursisten dat extra leuk?

‘In de les gaat het natuurlijk om de leerling, maar soms helpt het om ze extra te motiveren door iets van mezelf te laten horen. Of ze hebben me op televisie gezien met het Metropole Orkest. Het is natuurlijk leuk om ze daarmee te enthousiasmeren.’

Weet je dit al over Anna Marieke?

Zij speelde onlangs solo voor Koning Willem Alexander. En in haar vrijetijd speelt ze graag voor kapper, componeert ze en maakt illustraties.

Achtergrond

Als docente Frans en hobo, hoboïste en alt-mezzo combineert de Friese Anna Marieke Zijlstra haar passies voor taal, muziek en lesgeven. Het liefst maakt ze samen muziek, met leerlingen, in ensemble- en orkestverband. Zo speelde ze (alt)hobo in het Jong Nederlands Blazers Ensemble en het Metropole Orkest, vormt ze ensembles met andere houtblazers en een duo met sopraan Elise van Es. Ze treedt ook als soliste op, alleen of met koren en orkesten. Ze voltooide cum laude zowel de studie Franse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden als de Master Klassiek Hobo aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.


Toon meer docenten