Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Flamencoles in Amersfoort

Ben je op zoek naar een professionele én gezellige dansschool in Amersfoort? Je bent van harte welkom bij één van onze professionele dansdocenten. De flamencolessen vinden plaats in het Eemhuis, gelegen in het centrum van Amersfoort en op loopafstand van station Amersfoort CS. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen. Uiteraard hebben we ook plek gevorderde dansers.

Waarom zou je voor flamenco dansen kiezen?
✔️ flamenco dans je niet op de muziek, je bent deel van de muziek
✔️ tijdens het dansen maak je zelf ook muziek door krachtige stampbewegingen en klappen
✔️ flamencodans is heel sierlijk en stijlvol; gracieuze hand- en armbewegingen zijn minstens zo belangrijk
✔️ je kunt in mooie, kleurrijke kleding dansen (als je dat wilt)
✔️ bij flamenco moet je hard werken; je conditie gaat met sprongen vooruit
✔️ flamenco dansen is gezellig: je doet het samen met anderen
✔️ bij flamenco dansen kun je veel emotie in de dans leggen
✔️ er zijn regelmatig mogelijkheden om op te treden voor publiek
✔️ je kunt gebruik maken van een speciale kortingsregeling om in de Amersfoortse theaters dansvoorstellingen te bezoeken

Flamenco

laat je inspireren!

Bekijk een choreografie van Sara Baras

Flamenco op straat in Granada

flamencofenomeen Joaquín Cortés

wat is flamenco?

Flamenco is een muziekgenre en een bijbehorende dans afkomstig uit de provincie Andalusië in Zuid-Spanje. Kenmerkend voor deze muziekvorm zijn de soms Arabisch aandoende klanken, de sterke ritmes en de cante flamenco, de flamencozang. De zang wordt oorspronkelijk ondersteund met ritmisch geklop (met stok of knokkels), het knippen in de vingers of met klappen in de handen. Tegenwoordig wordt de zang meestal begeleid door de Spaanse gitaar en palmas (klappen) en een cajón (een houten kistje). De zang kan ook worden begeleid door baile flamenco, de expressief-ingetogen flamencodansstijl. 

Flamencodans
De flamencodans staat bekend om de emotionele intensiteit, trotse houding, expressief gebruik van de armen en het stampen van de voeten. Er zijn veel verschillende soorten dansen. De meest authentieke vorm, gitano flamenco, werd in Spanje gedanst op zigeunerhuwelijken en andere feesten. Flamenco puro wordt beschouwd als de flamenco die het dichtst bij zijn zigeuneroorsprong staat. In deze stijl wordt er alleen solo gedanst en meer geïmproviseerd. Daarnaast bestaan classical flamenco, moderne flamenco en flamenco nuevo. Alle vormen kennen hun eigen specifieke bewegingen, kleding en attributen (castagnetten, sjaals, ec.). 

In de traditionele flamenco worden jonge dansers beschouwd als niet volwassen genoeg om de ‘ziel van de flamenco’ te vertolken. In andere dansvormen beginnen dansers zo vroeg mogelijk met de dans, flamencodansers niet. Zij zijn op hun hoogtepunt als ze minimaal vijftig jaar oud zijn.

 

Veelgestelde vragen over flamenco

Wat is flamenco?

Flamenco is een muziekgenre met een bijbehorende dans afkomstig uit de zuidelijke provincies van Spanje. Kenmerkend voor deze muziekvorm is de emotionele flamencozang , de (soms Arabisch aandoende) klanken en de ritmische klap- en klopgeluiden. Zowel zangers als dansers knippen met hun vingers en klappen in de handen (palmas). Er is continu interactie tussen de muzikanten en dansers. De flamencodans staat bekend om zijn sierlijke draaibewegingen, het snelle voetenwerk en de ingewikkelde handbewegingen. Zowel de muziek als dans worden generatie op generatie doorgegeven. De muziek wordt daardoor steeds weer verrijkt door nieuwe elementen toe te voegen. Flamenco is één van de belangrijkste (culturele) exportproducten van Spanje!

Is flamenco dansen moeilijk?

Vaak begin je met de Sevillanas. Eigenlijk geen officiële flamencodans, maar een volksdans met flamenco-elementen. Grootste verschil met flamenco: het heeft een vaste structuur en een vaste choreografie. Dat betekent dat je ‘de’ Sevillanas makkelijk kunt leren. Met deze dans kun je op ieder (Spaans) feestje voor de dag komen. Sevillanas wordt meestal gebruikt als opstap naar een echte flamencodansles. Gevorderde flamencocursisten kunnen op een gegeven moment eigen improvisaties of choreografieën maken. Uiteraard hoeft dat niet; je kunt jarenlang met plezier dansles blijven volgen en iedere keer weer iets nieuws ontdekken. Bij flamenco ben je nooit uitgeleerd!

Zijn er verschillende soorten flamencodansen?

Ja, binnen de flamencodans zijn er diverse dansvormen te onderscheiden, met ieder hun eigen melodie en structuur. Zo heb je een vrolijke stijl (alegrías en tangos), een wat triestere en zwaardere (soleares en seguiriyas) en een uitbundige feeststijl (bulerías). Bij deze stijlen zit, naast emotie, het verschil vaak ook in snelheid en ritme.

Welke kleding en schoenen worden meestal gebruikt?

Bij flamencodans dragen de meeste dames een zwierige rok en speciale flamencoschoenen met bandjes en stevige hak. Soms wordt er gebruik gemaakt van een omslagdoek, de zgn. mantón. Heren dragen een broek en (elastisch) overhemd en enkellaarzen. De dansdocenten kunnen je hierover adviseren. Voor leuke danskleding kun je in Amersfoort terecht bij o.a. Firenze Dancewear, maar er zijn ook speciaalzaken voor flamencokleding. Het is echt niet nodig dure kleding of schoenen aan te schaffen. Zeker niet voor de eerste les. Als je langer blijft dansen, loont de investering wel.

Kun je met een dansopleiding van Scholen in de Kunst doorstromen naar een professionele dansopleiding?

Bij Scholen in de Kunst kunnen getalenteerde dansleerlingen (12-20 jaar) auditie doen voor de School voor Talent Dans. Het is mogelijk om je via de School voor Talent Dans voor te bereiden op de vooropleiding van een dansvakopleiding.

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus