Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Cursus verhalen schrijven in Amersfoort

Bij de Schrijfschool van Scholen in de Kunst kun je terecht voor een cursus Verhalen schrijven van professionele docenten. Zo ben jij verzekerd van een schrijfcursus van hoog niveau, die je helpt je teksten aantrekkelijker te maken voor je lezer. Of je nu schrijft voor je werk of voor je plezier, Verhalen schrijven kun je eigenlijk altijd toepassen!

Waarom zou je voor Verhalen schrijven kiezen?
✔️ je leert hoe je een tekst aantrekkelijk maakt voor je lezer
✔️ verhalen schrijven is gewoon een fijne, ontspannen bezigheid
✔️ je ontwikkelt je taal- en schrijfvaardigheid
✔️ je kunt je fantasie de vrije loop laten
✔️ je writer’s block verdwijnt als sneeuw voor de zon
✔️ je leert je ideeën goed onder woorden te brengen
✔️ door te schrijven verbetert je concentratie
✔️ door te schrijven werk je ook aan je verbale vaardigheden

 

Laat je inspireren!

Schrijver Anna Woltz

legt uit hoe je een verhaal schrijft

Meestervertellers

de mooiste verhalende journalistiek (2020)

Abe van der Veen

over zijn beroep als Verhalenverteller

Wat is een verhaal?

Een verhaal is een beschrijving met elkaar hangende gebeurtenissen. Waar gebeurd of verzonnen. Verteld of schriftelijk. In die gebeurtenissen staan meestal mensen of dieren centraal. Een verhaal speelt zich af binnen een bepaalde ruimte. Bijvoorbeeld thuis, in dorpen, steden, regio’s of landen. Bovendien speelt een verhaal zich af binnen een bepaalde tijdsperiode. Dat kan een dag zijn, of in de loop van een week, een jaar of nog langer.

Hoe zit een verhaal in elkaar? Wat mag blijven staan? Wat kan ik beter schrappen? Bij het schrijven van een verhaal heb je o.a. te maken met de plot, de opbouw en spanningsboog van het verhaal, de personages, het schrijven van dialogen en natuurlijk de titel.

Onverwachte wendingen maken een verhaal vaak spannend en boeiend. Het schrijven van een goed verhaal is vaak moeilijker dan het schrijven van een roman. Je moet je hele verhaal namelijk samenvatten in een paar pagina's en dat is niet eenvoudig. Maar wel erg interessant en uitdagend!

Vertellen
Een verhaal opschrijven is één ding, een verhaal vertellen of voorlezen is iets anders. Het vertellen van een verhaal is waarschijnlijkheid de oudste vorm van amusement die de mensheid kent. Ook vandaag de dag worden nog steeds korte verhalen, fabels, sprookjes, moppen en andere verhaalsoorten verteld. Een verhaal is vaak sterk geladen met emoties, die zowel bij de schrijver/verteller als luisteraar bepaalde gevoelens oproepen. Bij een goede verteller, hangen de lezers aan zijn/haar lippen! 

Verfilmde verhalen
Je kent het wel. Je hebt een boek gelezen en daarna de film gezien. Of andersom. De verhalen en personages lijken helemaal niet meer op elkaar! Hoe kan dat? In een boek kun je zelf fantaseren hoe dingen eruit zien. Maar hoe mensen zich voelen en wat ze denken, wordt juist gedetailleerd beschreven in een boek. In een film heb je meer vrijheid om te interpreteren wat personages denken en hoe ze zich voelen. Daarentegen kun je vaak niet kiezen hoe alles er uitziet. 
Laten we eerst maar eens starten met het schrijven van een goed verhaal. Die film komt later wel! 

Veelgestelde vragen

Hoe schrijf ik een kort verhaal?

Dat leer je natuurlijk in deze cursus! Kun je niet wachten? Kijk dan alvast eens naar vijf tips voor het schrijven van een kort, sterk verhaal. 

Geven jullie ook online schrijfcursussen?

Nee, de schrijfcursussen vinden plaats in het Eemhuis (Amersfoort centrum) en ICOON (Amersfoort-noord).

Zijn er literaire avonden bij Scholen in de Kunst?

In het Eemhuis organiseert de Bibliotheek Eemland iedere tweede woensdag van de maand het Boek van de Maand-gesprek. Deze activiteit vindt plaats tussen 12.30 en 13.15 uur en is gratis toegankelijk.
Daarnaast kunnen leden van de Bibliotheek Eemland gebruikmaken van de leeskringenservice

Hoe krijg ik inspiratie?

Verhalen komen vaak langs wanneer je op de fiets zit, op je werk of bij de kassa. Verhalen zijn overal om je heen. De docent van deze cursus helpt je bij het vinden van inspiratie. Kun je niet wachten? Bekijk dan alvast wat tips.

Zijn er schrijfcursussen voor kinderen?

Nee, op dit moment biedt Scholen in de Kunst alleen cursussen voor volwassenen aan. Kinderen kunnen uiteraard wel hun fantasie kwijt bij o.a. onze theaterlessen, waar ze volop aan de slag gaan met het uitbeelden van verhalen. Bovendien speelt tekst daar ook een belangrijke rol.

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus