Je kunt je lesduur verlengen bij inschrijving, Per 5 min is dat € 161,- of € 192,50 op jaarbasis.
Wil jij graag gitaar leren spelen? We vertellen je graag wat over de mogelijkheden van de klassieke gitaar, ook wel akoestische gitaar genoemd. Verschillende stijlen als klassieke muziek, flamenco, country en western en akkoordbegeleiding behoren tot de mogelijkheden van de klassieke gitaar. Daarnaast leent de akoestische gitaar zich ook uitstekend voor het spelen van popballads en singer-songwriter hits. Het leuke van gitaar spelen is dat je al snel een liedje kunt begeleiden met een aantal eenvoudige akkoorden. En de gitaar neem je ook nog eens makkelijk mee.
Ben je vooral geïnteresseerd in lessen elektrische gitaar? Ook daarvoor ben je bij ons aan het goede adres. Kijk dan verder op de speciale pagina over elektrische gitaar.
Kinderen die graag gitaar willen leren spelen, kunnen vanaf 6 jaar met gitaarles beginnen. De eerste paar jaar wordt de gitaarles vaak in kleine groepjes gegeven. Bij het samenstellen van deze groepjes wordt er gekeken naar leeftijd en speelniveau van de leerlingen.
Natuurlijk hoort dagelijks oefenen bij het leren bespelen van de gitaar. Het is belangrijk dat je elke dag even speelt en naarmate je wat verder bent, wordt dat wat langer. Hoe heerlijk is het om al meteen muziek te kunnen maken! Voor kinderen is het een goed hulpmiddel een vaste tijd per dag te reserveren. Positieve aandacht van de ouders of omgeving werkt zeer stimulerend! Hoe je kunt oefenen en hoe lang wenselijk is hoor je van je docent.
De kosten van gitaarles hangen af van de leeftijd van de leerling, het aantal minuten les dat je les wilt krijgen en de frequentie van de gitaarlessen. De Muziekschool hanteert een standaard van 25 minuten les per week, waarbij je zelf lesminuten bij kunt kopen. De kosten daarvan zie je in het blok aan de linkerzijde. Een overzicht van de kosten vind je op de pagina met tarieven.
Wie bij Scholen in de Kunst muziekles volgt, mag daarbij kosteloos deelnemen aan ons samenspelaanbod. Dat is leuk, leerzaam en heel stimulerend! Door samen te spelen leer je onder andere om goed naar elkaar te luisteren, samen te ademen, samen te articuleren en goed op elkaar af te stemmen. Bovendien ontwikkel je je veel sneller en completer op je instrument. Daarom is er bij Scholen in de Kunst een samenspelaanbod voor elke leeftijd, voor elk niveau en in vele bezettingen.
Beginnende muziekleerlingen starten met samenspel bij de volgende samenspellessen:
> kinderen (6 tot 10 jaar) > Groepsles voor Beginners, muziek
> volwassenen (21+) > Flexband voor volwassenen
Je kunt altijd contact met onze klantenservice opnemen om te overleggen of een vraag te stellen over onze gitaarlessen. Of schrijf je in voor een gratis proefles gitaar, dan kun je ook vragen stellen aan de gitaardocent.
Docent Susana Opanski, leerling Bart
etude 11 van heitor villa-lobos
gratis als je muziekles bij ons hebt!
Dit is strikt een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als je favoriete entertainers akoestische gitaren spelen en je houdt van het geluid, dan zou ik daarvoor kiezen. Een elektrische gitaar is gemakkelijker te spelen, maar je uithoudingsvermogen en vingerkracht train je met een akoestische gitaar. Elektrische gitaren zijn over het algemeen duurder op het beginnersniveau. Voor gitaren voor gevorderden zijn de kosten ongeveer hetzelfde.
Het belangrijkste tijdens het leren gitaar spelen is consistentie. Iedere dag een klein beetje oefenen is beter dan één keer in de week uren spelen. Iedere dag minimaal twintig minuutjes oefenen lijkt me een goed begin.
Het korte antwoord op deze vraag is: een aantal maanden tot je hele leven. Er is nooit een gitarist die op een morgen wakker werd, in de spiegel keek en tegen zichzelf zei: ‘’Wat een geweldige dag, vanaf vandaag kan ik gitaar spelen’’. De waarheid is, je stopt nooit met leren. Het heeft vooral te maken met je eigen verwachting. Wil je een paar liedjes leren spelen, dan kan je waarschijnlijk al na een aantal maanden gitaar spelen. Wil je een professional worden, dan houdt het leren nooit op.
'Hoe meer je betrokken raakt, hoe meer je voor een kind gaat betekenen'
• Daan van der Vliet (1968) studeerde klassiek gitaar aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Wim Pfister en Lex Eisenhardt én een jaar aan het conservatorium Lorenzo Perosi te Biella (Italië) bij Angelo Gilardino.
• Vanaf 2002 geeft hij les bij Scholen in de Kunst. Daarnaast werkt hij als coördinator binnen de afdeling Kunst in Vrije Tijd en als hoofd van de RVE tokkel en zang.
• Als uitvoerend musicus richt Daan zich de laatste jaren steeds meer op muziek uit de 16e en 17e eeuw. Hij speelt daarom ook barokgitaar en theorbe.
• Daan schrijft zelf veel muziek voor zijn leerlingen.
‘Ik ben duidelijk in wat ik vraag van een leerling, mijn lessen zijn gestructureerd en ik verwacht dat de leerling zich houdt aan de afspraak die we maken. Maar wát ik precies vraag, verschilt per kind. Elke leeftijd vraagt een andere benadering. Ik geef alle type kinderen les, langzame of snelle kinderen, kinderen met ADHD, autistische en hoogbegaafde kinderen. Ik kijk echt naar de individuele vraag en heb geen oordeel over kunnen of mogelijkheden.’
‘Door weer en wind, met dat gitaartje op hun rug’
• Leon studeerde zowel klassiek als elektrische gitaar aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.
• Sinds 1991 geeft hij les bij Scholen in de Kunst.
• Leon soleerde met orkesten en was actief als solist tijdens internationale gitaarfestivals, in het Segovia Gitaar Kwartet en in diverse bands. Hij geeft geregeld uitvoeringen als solist.
‘Zo’n blij koppie dat elke week weer binnenkomt’
‘Het magische effect van muziek in hun ogen’