Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Ontwerp & vormgeving in Amersfoort

Ben jij graag creatief met je handen en gek op vormgeving en ambachtelijke technieken? Dan kun je bij onze Kunstschool je hart ophalen. Voor jong en oud, beginnend en ervaren vormgever, we hebben voor iedereen wel een leuke cursus, waar je de prachtigste kunstwerken leert maken.

Waarom zou je kiezen voor voor ontwerp of vormgeving?
✔️ je kunt oneindig variëren in materialen, vormen en (eeuwenoude) technieken
✔️ de technieken vragen tijd en aandacht en helpen je te onthaasten
✔️ je creëert alles zelf: van ontwerp tot eindproduct
✔️ je maakt iets dat tastbaar en blijvend is; voor jezelf of om cadeau te geven
✔️ je kunt iets unieks maken; geen massaproductie
✔️ hands & crafts zijn hipper dan ooit
✔️ je kunt een sieraad, gebruiksvoorwerp of (kunst)werk maken, waar je veel plezier van hebt
✔️ je kunt zowel twee- als driedimensionaal werken
✔️ door de vele toepassingen ben je nooit volleerd
✔️ ook als beginner kun je al snel iets moois maken

Laat je inspireren!

Neem een kijkje in een les!

Hoe maak je een ets?

Het Van Gogh Museum legt het uit

SchoolTV over emailleren

Met onze docent Christine van der Ree als expert!

Wat verstaan we onder ontwerp & vormgeving?

Vormgeving is het visueel vormgeven aan ideeën in een bepaald materiaal zoals textiel of metaal. Maar denk ook aan grafische vormgeving, waarbij je druktechnieken gebruikt om meerdere afdrukken van één ontwerp te kunnen maken. De technieken die we hieronder scharen, worden ook wel toegepaste kunst genoemd, omdat hiermee ook gebruiksvoorwerpen kunnen worden gemaakt. Denk aan affiches met behulp van druktechnieken of sieraden die je maakt met edelsmeden.

We bieden cursussen aan in de onderstaande disciplines:

Grafiek
Grafiek is, net als tekenen en schilderen, een vorm van beeldende kunst. Je maakt gebruik van grafische technieken, ook wel druktechnieken genoemd, om een afbeelding te maken. Denk bijvoorbeeld aan houtsnedes, linosnedes, etsen, litho’s en zeefdrukken. Wat de grafische technieken onderscheidt van de andere kunsten is dat het werk meerdere keren kan worden afgedrukt met behulp van een drukpers.

Edelsmeden en sieraden maken
Bij edelsmeden leer je het ontwerpen en maken van kunst- en gebruiksvoorwerpen of objecten met behulp van edelmetalen. Je werkt met veel verschillende materialen en technieken.
Bij sieraden maken leer je de ambachtelijke kant van het maakproces én ga je aan de slag met het ontwerp en de vormgeving van een sieraad. Dat kan metaaldraad en -plaat (koper, messing, alpaca en zilver) zijn, maar ook kunststof, rubber, textiel of hout. Wist je dat je ook sieraden kunt maken met een 3d-printer?

Emailleren
Emaille is een glaslaag die door middel van verhitting ontstaat. Je kunt bijvoorbeeld een emaillelaag aanbrengen op metalen voorwerpen. Dat gebeurt meestal in de vorm van emaillepoeder dat je strooit of met een penseel of spatel aanbrengt. Daarna gaat het voorwerp in de oven, waar het emaillepoeder bij hoge temperaturen smelt tot een harde glaslaag.
Emaille is zeer duurzaam en de kleuren blijven hun intensiteit behouden. Geëmailleerde voorwerpen hebben dan ook eeen zeer lange levensduur. Het gebruik van emaille kwam al voor het begin van onze jaartelling voor. Tegenwoordig wordt emaille gebruikt als versieringstechniek door edelsmeden en kunstenaars.

Textielkunst
Textielkunst is een vorm van beeldende kunst waarbij je ambacht én kunst combineert. Met verschillende textiele materialen creëer je mooie kunstwerken. Je kunt denken aan alle vormen van handwerken en de ambachtelijke technieken die daarbij horen: naaien, weven, breien, borduren of vilten. Wist je dat Nederland vele beroemde textielkunstenaars kent en er zelfs een textiel biënnale bestaat?

Veelgestelde vragen

Wat moet ik zelf aanschaffen voor grafiek?

Cursisten grafiek hoeven zelf niets van tevoren aan te schaffen. Het materiaal waarmee je gaat werken zoals een etsplaat, hout of linoleum, papier, drukinkt etc. kun je kopen bij Scholen in de Kunst. Die kosten komen dus nog bovenop de cursusprijs.

Wat moet ik zelf aanschaffen voor edelsmeden en sieraden maken?

Cursisten hoeven zelf niets van tevoren aan te schaffen. Het materiaal waarmee je gaat werken zoals zilver-, alpaca-, koper- en messingplaat en draad kun je kopen bij Scholen in de Kunst. Die kosten komen dus bovenop de cursusprijs. Heb je zelf materiaal thuis? Dan kun je dat meenemen en gebruiken om mee te werken.

Wat moet ik zelf aanschaffen voor emailleren?

Cursisten emailleren hoeven zelf niets van tevoren aan te schaffen. Alle benodigdheden voor een cursus emailleren zijn bij Scholen in de Kunst te koop. Er is een ‘basispakket’ samengesteld, met kleine hoeveelheden emaille en koper. In overleg met de docent, kun je bekijken of dit pakket voor jou interessant is. Die kosten komen dus nog bovenop de cursusprijs. 

Wat moet ik zelf aanschaffen voor textiel?

Beginnende cursisten textiel hoeven zelf niets van tevoren aan te schaffen. De cursus is inclusief basismateriaal. In de eerste les hoor je van de docent welke extra, aanvullende materialen je kunt aanschaffen. Die kosten komen nog bovenop de cursusprijs. Sommige materialen zijn bij Scholen in de Kunst te koop. Voor specifieke textielsoorten kun je terecht bij tal van winkels in Amersfoort.

Wat is in het lokaal aanwezig?

Grafiek: je kunt gratis gebruik maken van etspersen en –platen en er is voldoende gereedschap aanwezig. Denk aan bijvoorbeeld inkt, gutsen, rollers, naalden, roulettes en burijnen etcetera.

Edelsmeden: alle gereedschappen voor het edelsmeden zijn aanwezig zoals hamers, staken en ander smeedgereedschap: vijlen, zagen, walsen, draadtrekijzers enzovoort. En zelfs een 3d-printer!

Emailleren: je kunt gratis gebruik maken van de emailleerovens en toebehoren zoals vuurvorken, speciale rekjes en treefjes en diverse kleur-emailles. 

Textiel: je kunt gratis gebruik maken van naaimachines, borduurmachines en weefgetouwen en er is voldoende naaigerei aanwezig. Denk aan b.v. naalden, scharen, breinaalden, zeep om te vilten, etc.

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus