Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Beeldhouwen, boetseren en keramiek in Amersfoort

Werk je graag met je handen en maak je graag objecten? Dan ben je bij onze Kunstschool in Amersfoort op de goede plek. Je bent van harte welkom bij één van onze professionele beeldende docenten. Beginners kunnen kennismaken door een gratis proefles te volgen of mee te doen met de Proefweek aan het begin van het seizoen. Ook ervaren beeldhouwers en keramisten kunnen zich bij ons volop verder ontwikkelen.

Waarom zou je kiezen voor beeldhouwen of keramiek?
✔️ beeldhouwen kun je met veel verschillende materialen doen; er is altijd een materiaal dat bij jou past
✔️ bij beeldhouwen gebruik je je hele lijf, het haalt je uit je hoofd
✔️ je kunt je beeldhouwwerk een mooie plek in je huis of tuin geven
✔️ beeldhouwen kun je ook in de buitenlucht doen
✔️ je kunt kiezen of je een figuratief of abstract beeld maakt
✔️ met keramiek kun je iets maken dat je kunt gebruiken, zoals een kopje of een vaas
✔️ werken met klei is ontspannend
✔️ kleien kun je met je handen doen
✔️ met klei kun je fouten makkelijk herstellen

Laat je inspireren!

Hoe boetseer je een kop?

Bekijk de korte clip van beeldhouwer Philippe Faraut

een kijkje in een les

Beeldhouwen & boetseren

Bekijk wat onze cursisten maken

Wat verstaan we onder ruimtelijk werk?

Je vraagt je misschien af wat ruimtelijk werk eigenlijk is. In de beeldende kunst praat men over ruimtelijk werk als het kunstwerk drie dimensies heeft, dus een lengte, breedte en diepte. Het onderscheidt zich van werken in het platte vlak, waarbij slechts twee dimensies aanwezig zijn: lengte en breedte. In het algemeen wordt al het werk op papier, doek of een andere vlakke ondergrond tot werk in het platte vlak gerekend. Werk dat niet tweedimensionaal is, zou je in principe ruimtelijk kunnen noemen.

Een belangrijke eigenschap van ruimtelijk werk is dat je het werk in de ruimte kunt ervaren, door er bijvoorbeeld omheen te lopen en het van alle kanten te bekijken. Bij onze Kunstschool kun je bij ruimtelijk werk kiezen uit beeldhouwen, boetseren en keramiek.

Beeldhouwen
Beeldhouwen is de meest bekende vorm van ruimtelijk werken. De kunstenaar hakt met behulp van een hamer, beitel en ander gereedschap een beeld uit een hard materiaal zoals steen, beton, gips of hout. In feite ontstaat het beeld door materiaal weg te halen, het beeld wordt als het ware uit de steen of uit een houtblok tevoorschijn gehaald. Een dergelijk beeld noem je ook wel een sculptuur.

Boetseren
Je kunt ook beelden maken van zachte, kneedbare materialen zoals klei, boetseerwas of zelfs brooddeeg. Dan hebben we het over boetseren. Een geboetseerd beeld is dus nog zacht en moet eerst drogen. Daarna kan het gebakken worden in een oven. Behalve je handen kun je bij het boetseren ook gereedschap gebruiken, zoals bijvoorbeeld een spatel om materiaal weg te halen of glad te maken of een mesje om mee te snijden.

Keramiek
Keramiek is een verzamelnaam voor voorwerpen gemaakt van gebakken klei, zoals aardewerk en porselein. Het woord komt van het Grieks ‘keramos’ dat ‘werk gemaakt van aarde’ betekent. Dat kunnen gebruiksvoorwerpen zijn, maar ook kunstwerken. In de beeldende kunst wordt keramiek vaak gedecoreerd, beschilderd en geglazuurd. Het afbakken van klei gebeurt in een speciale ovens die op een temperatuur van meer dan 1.000 °C kan worden gestookt.

Veelgestelde vragen over beeldhouwen, boetseren en keramiek

Wat is het verschil tussen boetseren en beeldhouwen?

Boetseren doe je over het algemeen met zacht, kneedbaar materiaal, zoals boetseerklei of boetseerwas. Na het boetseren wordt je beeld in onze oven afgebakken en kun je het glazuren of beschilderen.

Beeldhouwen is een langzamer proces. Hiervoor gebruik je vaak beitels en raspen, waarmee je materiaal weghaalt uit een steen. Je ben langer bezig en werkt net zolang totdat je de definitieve vorm hebt. Daarna kun je je beeld afwerken door bijvoorbeeld te polijsten.

Wat is keramiek?

Keramiek is de verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Keramiek is afgeleid van het Griekse woord 'keramos', dat ‘werk gemaakt van aarde' betekent. Bovendien is keramiek duurzaam en vrij van schadelijke stoffen; het gaat over het algemeen lang mee. Nadat de klei is bewerkt wordt het gebakken tot een steenachtig materiaal: keramiek. Keramiek is kleurvast, slijtvast en hittebestendig. Door de vele eigenschappen is keramiek zowel populair bij kunstenaars als in de industrie: van schaal tot dakpan, van beeld tot tegel.

Wat moet ik zelf aanschaffen?

Als je begint met beeldhouwen en boetseren of keramiek, hoef je niet gelijk zelf allerlei materialen aan te schaffen. Klei, steen zijn en glazuur zijn bij ons te koop en in de lokalen hebben we alle benodigde gereedschappen. In overleg met je docent, beslis je wat handig is om zelf aan te schaffen.

Wat is in het lokaal aanwezig?

In de lokalen van Scholen in de Kunst kun je gratis gebruik maken van steenhouwbokken en boetseerschijven en er is voldoende gereedschap aanwezig. Denk aan o.a. vijlen, raspen, zagen, kloppers en vuisten. Op de locaties Eemhuis en ICOON zijn ovens aanwezig.

Is er een winkel die materialen voor beeldhouwen en keramiek verkoopt?

Ja, dat is De Hazelaar Art Supplies in Soest. Zij hebben een uitgebreid assortiment materialen en gereedschappen voor beeldhouwen, boetseren, keramiek en houtbewerking. 

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus