Je kunt je lesduur verlengen bij inschrijving, per 5 min is dat € 168,- of € 203,- op jaarbasis.
Wil je graag viool leren spelen en ben je op zoek naar vioolles in Amersfoort? Dan ben je bij onze Muziekschool aan het goede adres. De viool is net als de overige strijkinstrumenten vooral bekend uit de klassieke muziek. Als je viool speelt kun je ook meespelen in een klassiek orkest of een kamermuziekensemble. Als je nog twijfelt of de viool bij jou past, doe dan eerst een gratis proefles.
Jonge kinderen kunnen bij ons vanaf 5 jaar beginnen met viool leren spelen in de schakelklas viool: een hele mooie manier om in een klein groepje de basis van het vioolspelen te leren en daarnaast aan de algemene muzikale vorming te werken. Met de schakelklas zorg je voor de ideale start van het leren bespelen van de viool!
Vanaf ongeveer 7 jaar kunnen kinderen starten met reguliere vioolles. In het eerste lesjaar krijgen de leerlingen bij voorkeur twee maal per week les: een individuele les en een groepsles waarin het accent ligt op samenspel. De minimum/maximum leeftijd voor de eerstejaars groep is afhankelijk van het advies van de viooldocenten.
Het lesgeld voor viool is voor kinderen hoger dan voor de overige instrumenten. Dat komt door de lestijd die standaard 5 minuten langer is.
Natuurlijk hoort dagelijks oefenen bij het leren bespelen van de viool. Het is belangrijk dat je elke dag even speelt en naarmate je wat verder bent, wordt dat wat langer. Voor kinderen is het een goed hulpmiddel een vaste tijd per dag te reserveren. Positieve aandacht van de ouders of omgeving werkt zeer stimulerend! Hoe je kunt oefenen en hoe lang wenselijk is hoor je van je docent.
De kosten van vioolles hangen af van de leeftijd van de leerling, het aantal minuten les dat je les wilt krijgen en de frequentie van de vioollessen. De Muziekschool hanteert een standaard van 25 minuten les per week, waarbij je zelf lesminuten bij kunt kopen. Kinderen en jongeren die viool willen leren spelen krijgen standaard 30 minuten les. De kosten daarvan zie je in het blok aan de linkerzijde. Een overzicht van de kosten vind je op de pagina met tarieven.
Je kunt altijd contact met onze klantenservice opnemen om te overleggen of een vraag te stellen.
speelt een gedroomd Fauré
is duidelijk te horen
gratis als je muziekles bij ons hebt!
Voor een proefles heb je geen eigen viool nodig. Als je verder gaat met lessen is het wel handig om een viool te kopen of te huren.
Wij raden aan om iedere dag minimaal 20 minuten te oefenen. Soms een dag overslaan is natuurlijk niet erg.
Het korte antwoord op deze vraag is: een aantal maanden tot je hele leven. Na een half jaar kunnen de meeste leerlingen een mooie klank strijken, noten lezen en een aantal eenvoudige liedjes spelen. Naarmate je langer les hebt en meer oefent, word je een betere violist. Van ervaren violisten is bekend dat ze duizenden uren hebben gespeeld om te komen waar ze nu zijn. Het hangt dus ook van je eigen ambitie af.
‘Ik wilde als meisje viool spelen nadat ik het Dubbelconcert van Bach hoorde. Als ik dat op een gegeven moment samen met een leerling kan spelen, is de cirkel voor mij weer rond’
'Ik wakker graag de passie voor muziek bij anderen aan'
‘Als de leerling ineens voelt: Aha, nu heb ik het!’
‘Dat was mooi hè! Nog een keer?!’
Ik wil mijn leerlingen natuurlijk de liefde voor de viool bijbrengen, maar ik zie het ook als mijn taak om ze te enthousiasmeren voor klassieke muziek in het algemeen. Ook wil ik ze graag meegeven hoe waanzinnig leuk het is om samen te spelen, in een orkest, in kamermuziekverband of samen in de les. Als ze dat in hun hart sluiten, dan blijft muziek voor altijd bij hen.
Daarnaast leren ze nog zoveel meer: oefenen en doorzetten in een tijd van appjes sturen en hup, meteen resultaat hebben. Het besef dat je soms eindeloos moet herhalen voordat je iets bereikt, maar dan ook verrast kunt worden door het resultaat. Dan laat ik ze iets spelen dat ze even geleden heel moeilijk vonden: “Weet je nog...? En kijk eens hoe makkelijk het nu gaat!” Ze zullen altijd iets hebben aan dat bewustzijn.
De lessen zijn vrolijk en gezellig en ik probeer mijn enthousiasme zo goed mogelijk over te brengen op de leerlingen. Waar nodig ben ik strikt en wijs ik leerlingen op de afspraken. Viool leren spelen vereist namelijk discipline en het is van belang dat meteen de juiste techniek wordt geleerd. Soms is het dan nodig om te zeggen: die hand moet gewoon zo, dit loopje studeer je op deze manier en wat in het schriftje staat, doe je gewoon – klaar. Dat klinkt misschien streng, maar volgens de kinderen is het vooral duidelijk.’
‘Dat toverachtige, daar gaat het om’