Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Musicalles in Amersfoort

Ben je op zoek naar de leukste musicalschool in Amersfoort? Dan ben je bij Scholen in de Kunst aan het juiste adres. Je bent van harte welkom bij één van onze professionele musicaldocenten. De meeste lessen vinden plaats in het Eemhuis (Amersfoort-centrum) en ICOON (Amersfoort-Vathorst). Kinderen kunnen ook terecht in onze vestigingen in Hoogland en Leusden. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen. Uiteraard hebben we ook plek voor kinderen en gevorderde spelers.

Waarom zou je voor musical kiezen?
✔️ bij musical hoef je niet te kiezen; je kunt je zingen, dansen en toneelspelen
✔️ bij musical worden de zintuigen geprikkeld en beleef je het verhaal intens
✔️ van musicals word je blij; ze hebben vaak ook een happy end
✔️ spelen voor publiek en applaus ontvangen geeft een kick
✔️ bij musical draait het om entertainment; je zorgt voor amusement
✔️ musical is supergezellig: je beleeft het samen met anderen en hebt veel plezier
✔️ er zijn regelmatig mogelijkheden om op te treden voor publiek
✔️ je kunt gebruik maken van een speciale kortingsregeling om in de Amersfoortse theaters theatervoorstellingen te bezoeken

Laat je inspireren!

Onze docent Niki Romijn maakt zelf voorstellingen

bekijk de live registratie van zeepbel

Zie je jezelf ook al meedoen aan Annie?

luister en kijk naar it's a hard knock life

Voor wie gek is van Pitch Perfect...

dat klinkt lekker

Wat is musical?

Een musical is een vorm van theater waarbij je tekst, muziek, liedjes en dans combineert. Je speelt dus niet alleen toneel, je zingt en dans ook. Het is dus enorm afwisselend en gevarieerd.
Net als in ‘gewoon’ theater, is er een duidelijke verhaallijn met tekst. De liedjes en dansen zijn ondersteunend en vooral bedoeld als entertainment. Sinds het begin van de 20e eeuw worden musical-theaterstukken kortweg musicals genoemd.

Wereldberoemd
De eerste musicals werden aan het einde van de 19e eeuw in New York geproduceerd en aan het begin van de 20e eeuw bij een groot publiek populair. Musicals boden afleiding en ontspanning, zeker in de crisisjaren. Musicals worden vaak afgeleid van (bekende) films of toneeluitvoeringen en wereldwijd opgevoerd. Vaak zijn ze te zien in grote theaters, zoals op Broadway in New York of West End in Londen. Maar er zijn ook kleine musicals, die geschikt zijn voor normale schouwburgen en tourende voorstellingen of amateurtheater. Voorbeelden van grote, wereldberoemde musicals zijn West Side Story (1957), Hair (1967), A Chorus Line (1975), Les Misérables (1985), The Phantom of the Opera (1986), Rent (1996), Wicked (2003) en Hamilton (2015).

Musical in Nederland
In Nederland waaiden de eerste musicals in de jaren vijftig uit Amerika over; Porgy and Bess (1957) en Free and Easy (1959).
In de jaren zestig schreven Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink de eerste origineel Nederlandstalige musicals, zoals Heerlijk duurt het langst (1965) en En nu naar bed (1971).
In de jaren zeventig waren Jos Brink en Frank Sanders de drijvende kracht achter de Nederlandse musical. Hun eerste musical, Maskerade, was meteen een succes.
In de jaren tachtig begon Joop van den Ende grootschalige musicals te produceren, waaronder Les Misérables, The Phantom of the Opera en Cabaret. In Scheveningen (Circustheater) en Utrecht (Beatrix Theater) opende hij speciale musicaltheaters, waar producties net zo lang kunnen blijven draaien zolang het publiek blijft komen. In 2010 opende hij in Amsterdam zijn derde theater: het nieuwe DeLaMar theater. Van den Ende begon met zijn bedrijf Stage Entertainment vanaf 1991 ook eigen musicals te produceren. Andere producenten volgden zijn voorbeeld en waagden zich aan Nederlandse titels, zoals Wat Zien Ik, Doe Maar! en Ciske de Rat.
Vanaf 2001 besloot Joop van Den Ende ook Disney-musicals in Nederland te produceren: Aida (2001-2003), The Lion King (2004-2006), Beauty and the Beast (2005-2007), Tarzan (2007-2009), High School Musical (2009), Mary Poppins (2010-2011), The Little Mermaid (2012-2013) en Aladdin (2021).

Sinds 2000 worden er jaarlijks de Musical Awards uitgereikt aan de beste producties, acteurs en creatives.

Veelgestelde vragen

Moet je voor musical goed kunnen zingen en/of dansen?

Nee hoor, dat leer je allemaal in de les. Natuurlijk is het wel super gaaf als je één van die twee dingen al een beetje kunt, maar je bent juist op les om nieuwe dingen te leren. Dus als je nog niet zo ver bent met zingen en/of dansen is dat helemaal niet erg.

Krijg je tijdens musical ook zang- of dansles?

Jazeker! En dat niet alleen, je leert ook toneelspelen! Elke les verzint de docent leuke oefeningen met dans, zang of spel. Dus eigenlijk leer je in de musical les niet één ding, maar drie dingen tegelijk: dansen, zingen en toneelspelen. Leuk hè?!

Werk je in de les meestal met bekende musicals?

Dat hangt een beetje van de docent af. De meeste docenten bij Scholen in de Kunst vinden het leuk om samen met de leerlingen een eigen musical te maken, eentje die nog niet bestaat. Waar jij je eigen ideeën in kwijt kunt. Soms worden er wel stukjes van bekende musicals gebruikt of bekende musical liedjes. Maar het leukste is het natuurlijk als je iets hebt gemaakt wat helemaal nieuw is, iets wat niemand nog kent.

Wat moet ik eigenlijk aan in de musicalles?

Het beste kun je iets aantrekken waarin jij je lekker kunt bewegen. Bijvoorbeeld een legging of een trainingsbroek, een T-shirt met een los vestje dat je uit kunt doen als je het warm krijgt. Te strakke kleding is niet zo fijn. In de meeste lokalen mogen we geen schoenen dragen. Op je sokken gaat prima, maar de vloer is soms wel een beetje glad. Balletschoentjes of sokken met noppen zijn heel handig, dan glij je niet zo snel uit.

 

Is er een pauze in de les?

Dat hangt van de docent af. De meeste docenten houden halverwege de les een korte pauze zodat je een slokje water kunt nemen of even naar de wc kunt. Neem dus altijd een flesje water of iets te drinken mee. Ook lekker voor na de les!

Mag ik kijken naar de musicalles van mijn kind?

Liever niet. Voor kinderen en de docent is het niet prettig als er steeds mensen komen kijken. De kinderen moeten zich in de les vrij kunnen uiten, zonder publiek. Vlak voor de kerstvakantie en aan het eind van het seizoen, tijdens het jaarlijkse theaterfestival van Scholen in de Kunst, is er een presentatie voor familie en vrienden. Deze presentatie vindt plaats in één van de Amersfoortse theaters.

Hoe vaak treden we eigenlijk op?

Twee keer! De eerste keer is vlak voor de kerstvakantie. Dan toveren we het leslokaal om tot een klein theater en mogen je ouders en een paar vriendjes of vriendinnetjes komen kijken naar een speciale winter-mini-musical. Na de kerstvakantie gaan we beginnen met de grote eindmusical en die spelen we in juni tijdens het theaterfestival. Dan staan we in een echt theater waar heel veel mensen in kunnen en mag je net zoveel mensen uitnodigen als je wilt.

Kan ik meedoen aan musicalles zonder optreden voor publiek?

Je kunt aan het begin van het cursusjaar bij jouw docent altijd aangeven dat je liever niet voor publiek speelt. Dan kan hij of zij daar een leuke oplossing voor verzinnen. Bijvoorbeeld dat je een rol krijgt waarbij je niet zichtbaar bent op het podium, maar waarbij het publiek wel je stem hoort. Uit ervaring weten we dat de meeste kinderen die het eerst eng vinden om op te treden, in de loop van het cursusjaar steeds meer zelfvertrouwen krijgen en uiteindelijk gewoon lekker meedoen met de eindvoorstelling. Maar alleen als je dat zelf wilt natuurlijk! Dus bespreek het vooraf goed met je docent.

Organiseert Scholen in de Kunst ook musicalworkshops?

Jazeker, op diverse momenten worden losse theaterworkshops aangeboden. Tijdens de Masterclassweekenden verzorgen bekende acteurs regelmatig masterclasses voor jongeren en volwassenen. Kunstbrouwerij (onderdeel van Scholen in de Kunst) organiseert in bijna alle schoolvakanties losse theater/musicalworkshops voor kinderen, vaak gekoppeld aan een populair of actueel thema.

 

Kun je met een theateropleiding van Scholen in de Kunst doorstromen naar een professionele theateropleiding?

Bij Scholen in de Kunst kunnen getalenteerde theaterleerlingen (12-20 jaar) auditie doen voor de School voor Talent Theater. Het is mogelijk om je via School voor Talent Theater voor te bereiden op een theatervakopleiding.

Ben je tussen de 16 en 24 jaar? Wil je aangenomen worden op een toneelschool? Heb je behoefte aan intensieve begeleiding bij audities? Dan kun je in Amersfoort ook terecht bij de Theater Vooropleiding Amersfoort, waar je je een jaar lang kunt oriënteren en voorbereiden op het HBO-theateronderwijs. De lessen vinden plaats in het Eemhuis.

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus