Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

De Theaterschool van Amersfoort

Op zoek naar toneel- of musicalles? Bij onze theaterschool vind je aanbod voor doorgewinterde theaterdieren én voor aarzelende beginners met podiumvrees. Passie voor theater, spelvaardigheid en podiumpresentatie staan centraal in onze theaterlessen. Onze enthousiaste en betrokken theaterdocenten hebben allemaal een erkende theateropleiding gevolgd en zijn ook actief als speler, regisseur of theatermaker.

Waarom zou je voor onze Theaterschool kiezen?
✔️ Professionele docenten 
✔️ Gratis proefles
✔️ Theaterlokalen met theaterspots en kostuums
✔️ Meer dan 80% van onze klanten beveelt ons aan bij anderen
✔️ Gecertificeerde cultuurorganisatie

              

Welke theaterles past bij jou?

Theaterles voor kinderen

Rollen spelen, gevoelens uiten, verkleden, optreden... het komt allemaal aan bod bij onze theaterlessen voor kinderen. Je kunt bij ons al op theater vanaf je tweede jaar. Sta jij binnenkort ook op de planken?

Toneel

Hoe krijg je tekst en verschillende acteerstijlen en speltechnieken onder de knie? Onze docenten zijn zelf professionele toneelspelers en theatermakers en leren je de kneepjes van het vak. Als bonus werk je altijd toe naar een eindvoorstelling voor publiek.

Improvisatietheater

Houd je ervan lekker te improviseren? Bij improtheater verzin je ter plekke het verhaal, de personages en de dialogen. Improviseren dus. Je begint met maar enkele gegevens. Soms aangereikt door de docent, soms door je medecursisten.

Musical

Kun jij geen keuze maken tussen toneel, zang en dans? Dan ben je helemaal op je plek bij musical. Daar kun je alles combineren. Net als in ‘gewoon’ theater, is er een verhaallijn met tekst, maar met meer aandacht voor entertainment en aankleding.

Theaterproductie

Vind je het leuk om naar een theatervoorstelling toe te werken? Dan zijn onze productiegroepen echt iets voor jou! Hoe mooi is het om na een creatief proces het eindresultaat meerdere malen te kunnen tonen aan een publiek?

School voor Talent Theater

Bij onze School voor Talent volgen jonge, getalenteerde musici, dansers, toneelspelers en kunstenaars een jaar lang een bijzonder programma, vol uitdaging en professionele optredens.

Alles wat je moet weten over theaterles bij ons

Onze kortingsregelingen Heb je een laag inkomen? Theaterfestival

'Hier ben ik creatief opgegroeid'

Lees het verhaal van Cleo

Vind jouw cursus of les!

Vertel ons wat je zoekt, dan tonen wij je een passende cursus.

Zoek je cursus

Toneel- en musicalcursussen voor alle leeftijden en op meerdere niveaus

Alle liefhebbers van toneel en musical zijn welkom bij ons, of je nu jong bent of al wat ouder, een schoorvoetende beginner of een echt podiumbeest. We hebben voor iedereen wel een passende cursus. De Theaterschool biedt cursussen toneel, improvisatietheater, musical en productie.

theaterlessen voor kinderen

In de lessen voor kinderen en jongeren is het ontwikkelen van spelvaardigden het uitgangspunt. De individuele expressie staat centraal: bij ons speel je altijd vanuit eigenheid. De toneel- en musicallessen voor kinderen en jongeren bieden we in een meerjarige leerlijn aan. Zo sluit de inhoud optimaal aan bij de leeftijd en ontwikkeling van de deelnemers. Natuurlijk kunnen kinderen en jongeren ook later beginnen met theater; ze hoeven niet de hele leerlijn te doorlopen. Maar wie wil, kan ervoor kiezen de leerlijn te volgen.

theaterlessen voor jongeren

Op vrijdagavond is er voor jongeren de theaterwerkplaats. Naast je eigen spel, werk je daar aan het maken van scènes en het bedenken van teksten. Binnen de werkplaats worden presentaties en voorstellingen gemaakt en de interdisciplinaire MegaMix. Dat is een voorstelling waar ook een band van de Muziekschool en dansers van de Danschool aan meewerken. Het bijzondere van de MegaMix is dat de voorstelling pas op de dag zelf in elkaar wordt gezet en ‘s avonds wordt gespeeld. Een echte uitdaging dus.

theaterlessen voor volwassenen

Voor volwassenen bieden we toneellessen en improvisatietheater aan op drie niveaus: beginners, gevorderden en vergevorderden. Alleen voor de musicalcursus hanteren we deze indeling niet, daar mixen we beginners en mensen met ervaring. In de toneellessen ligt het accent echt op het leren acteren, het spelen van een rol en het instuderen van tekst. Voor degenen die niet houden van een script of een rol, zijn er de improvisatielessen. Daar leer je spontaan te reageren op spel van een ander en vanuit het ‘niets’ een scène te spelen. Heel uitdagend en altijd verrassend.

productie

Voor cursisten die al wat toneel- of musicalcursussen hebben gevolgd, zijn er speciale productiecursussen. In een productiecursus maak je een volwaardige voorstelling van +/- vijf kwartier. Dat kan op basis van een tekst, een musical of helemaal vanuit jullie eigen ideeën. Daarbij komen alle aspecten van het maken van een voorstelling aan bod, van het schrijven en spelen van scènes, tot het maken van een decor en het regisseren van het geheel

speciale leerlijn voor getalenteerde jongeren

Voor getalenteerde, ambitieuze jongeren hebben wij de School voor Talent Theater, een speciaal programma dat jongeren hun talent laat onderzoeken en ze kennis laat maken met de verschillende aspecten van het theatervak. De School voor Talent Theater is niet specifiek gericht op een professionele vervolgopleiding, maar regelmatig kiezen School voor Talent-leerlingen wel voor een vooropleiding Theater.

onze theaterlokalen in het eemhuis en icoon in Amersfoort

Je kunt toneel- en musicallessen volgen in het Eemhuis (Amersfoort-Centrum) en in ICOON (Amersfoort-Noord/Vathorst). Kinderen kunnen sommige lessen ook volgen in Hoogland en Leusden.
Onze theaterlokalen in het Eemhuis en ICOON zijn volwaardige theaterlokalen. Er is theaterbelichting aanwezig, een spiegelwand, professionele geluidsapparatuur en een ruime hoeveelheid kleding, rekwisieten en andere voorwerpen waarmee je je helemaal uit kunt leven in je eigen scène.

voorstellingen spelen tijdens het theaterfestival

Ieder jaar sluiten we het cursusseizoen af met een groot Theaterfestival, verspreid over twee weekenden. Vrijwel alle groepen spelen dan een zelfgemaakte voorstelling of productie. Je staat dan samen met je cursusgroep op het podium van een echt theater en speelt voor publiek. Voor veel cursisten een onvergetelijk moment!

Veelgestelde vragen over theaterles

De cursusgroepen theater en musical werken het hele jaar hard aan een eigen, unieke voorstelling. Aan het einde van het cursusseizoen presenteren alle theatercursisten zich tijdens het Theaterfestival. In De Lieve Vrouw, in ICOONtheater of op een verrassende locatie. En dat levert ieder jaar weer bijzondere voorstellingen op! De cursisten trakteren het publiek ieder jaar op zo'n twintig voorstellingen. Van improvisatietheater tot musical, van humor tot drama. Scholen in de Kunst is trots op al het theatertalent dat hier een bijdrage aan levert.

Kun je dansles of een leuke cursus voor je kind eigenlijk niet betalen? Dan zijn er verschillende manieren om financiële ondersteuning te krijgen. Lees meer over de drie mogelijkheden waar je wellicht gebruik van kunt maken. Zo kan je kind lekker meedoen en zijn of haar creatieve talent ontdekken!

lees meer

Scholen in de Kunst biedt een combinatiekorting van 10% bij afname van meerdere jaarcursussen. Deze korting geldt voor: a. kinderen en jongeren tot 21 jaar uit hetzelfde gezin die jaarcursussen volgen of b. één persoon onder 21 jaar die meer dan één jaarcursus volgt. De regeling omvat het gehele jaarcursusaanbod van dans, theater, muziek en beeldende kunst.

lees meer
We hebben meerdere leerroutes ontwikkeld, die je bij ons kunt doorlopen. Daarin zie je hoe onze cursussen op elkaar aansluiten.
bekijk de routes