Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Moderne dans in Amersfoort

Ben je op zoek naar een professionele én gezellige dansschool in Amersfoort? Je bent van harte welkom bij één van onze professionele dansdocenten. De lessen vinden plaats in het Eemhuis (Amersfoort-centrum) en ICOON (Amersfoort-Vathorst). Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen. Uiteraard hebben we ook plek voor volwassen en gevorderde dansers.

Waarom zou je voor moderne dans kiezen?
✔️
moderne dans is veel vrijer dan klassiek ballet
✔️ van dans word je lenig: je spieren worden langer en soepeler
✔️ je hoeft niet op spitzen te dansen, maar lekker op blote voeten of sokken
✔️ er zijn geen strakke kledingvoorschriften
✔️ moderne dans is als sport; je conditie gaat met sprongen vooruit
✔️ moderne dans is gezellig: je doet het samen met anderen, hebt plezier en beweegt veel
✔️ bij moderne dans kun je veel emotie in de dans leggen
✔️ er zijn regelmatig mogelijkheden om op te treden voor publiek
✔️ je leert veel over choreografie en je kunt je daar zelf ook in ontwikkelen
✔️ je kunt gebruik maken van een speciale kortingsregeling om in de Amersfoortse theaters dansvoorstellingen te bezoeken

Laat je inspireren!

Bekijk een les moderne dans!

George Lawrence II in action

Prachtige choreografie van Andrew Winghart

Mooie impressie van het Nederlands Dans Theater

'Shut Eye' van Paul Léon & Paul Lightfoot

Wat is moderne dans?

De moderne dans is aan het begin van de twintigste eeuw ontstaan als tegenhanger van het klassieke ballet. Destijds werd het ballet als formeel en verouderd gezien. Zo ontstond ‘moderne’ dans. Inmiddels heeft de aanduiding 'modern' zijn eigenlijke betekenis - eigentijds – verloren. Het begrip is dus verwarrend. Want de ‘moderne’ dans van destijds is inmiddels net zo traditioneel als de techniek van het academische ballet.

Je kunt moderne dans het beste zien als een verzamelbegrip voor verschillende danstechnieken. Kenmerkend voor moderne dans is dat het lichaam dient als expressie- en uitdrukkingsmiddel. Moderne dans-choreografieën zijn niet zozeer verhalend, eerder symbolisch. In moderne dans is niet per se iets (van een verhaal) dat 'begrepen' hoeft te worden.  

 

Veelgestelde vragen over moderne dans

Wat is moderne dans?

Er is niet één moderne dans; het is een verzamelbegrip voor verschillende (individuele) danstechnieken uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Dit soort eigentijdse dansvormen worden ook wel aangeduid als 'hedendaagse dans'. Binnen de moderne dans kun je wel een soort verdeling maken: dansgezelschappen die vanuit de klassieke ballettechniek werken (b.v. Scapino Ballet en Introdans) en dansgroepen die veel conceptueler werken. Dat houdt in dat ze beginnen met een idee over wat ze willen. Ze starten dan niet met een bepaalde dansvorm, maar met het idee erachter. En vanuit dat idee ontwikkelen ze vervolgens een eigen bewegingstaal.

Is moderne dans moeilijk te begrijpen?

Je hoeft moderne dans niet te begrijpen. Doe, durf en ervaar het gewoon. Het is ook niet gek als je het niet begrijpt; veel zaken in het leven zijn gebaseerd op tekst, moderne dans niet. Je moet het gewoon doen. Het is een zintuigelijke ervaring en dat zijn we in het dagelijkse leven niet gewend. Het is eigenlijk net beeldende kunst: je kunt een schilderij gewoon mooi vinden, zonder dat je het verhaal achter het werk kent of zoekt. Je hoeft moderne dans niet te begrijpen om het zelf te kunnen dansen of om ernaar te kijken. Als je er maar plezier aan beleeft!

Welke kleding en schoenen worden meestal gebruikt?

Bij moderne dans draag je geen tutu of spitzen, maar soepele kleding waar je lekker in kunt bewegen. Bovendien dans je op blote voeten of sokken. De dansdocenten kunnen jou hierover advies geven. Voor leuke danskleding kun je in Amersfoort terecht bij o.a. Firenze Dancewear.

Kijk op de website van Firenze dancewear
Kun je met een dansopleiding van Scholen in de Kunst doorstromen naar een professionele dansopleiding?

Bij Scholen in de Kunst kunnen getalenteerde dansleerlingen (12-20 jaar) auditie doen voor de School voor Talent Dans. Het is mogelijk om je via de School voor Talent Dans voor te bereiden op de vooropleiding van een dansvakopleiding.

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus