Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Cursussen improvisatietheater in Amersfoort

Ben je op zoek naar de leukste theaterschool in Amersfoort? Dan ben je bij Scholen in de Kunst aan het juiste adres. Je bent van harte welkom bij één van onze professionele theaterdocenten. De meeste lessen vinden plaats in het Eemhuis (Amersfoort-centrum) en ICOON (Amersfoort-Vathorst). Kinderen kunnen ook terecht in onze vestigingen in Hoogland en Leusden. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen. Uiteraard hebben we ook plek voor kinderen en gevorderde spelers.

Waarom zou je voor improvisatietheater kiezen?
✔️ improvisatietheater staat niet vast, het is iedere keer anders
✔️ van improvisatietheater krijg je energie en je kunt er je energie in kwijt
✔️ het is veelzijdig: je hebt niet één vaste rol, maar kunt vele rollen spelen
✔️ improvisatietheater is ook uitermate geschikt voor teambuilding
✔️ improvisatietheater is een fijne uitlaatklep na een dag school of werk
✔️ improtheater zorgt voor een zelfverzekerder gevoel, omdat je beetje bij beetje je grenzen verlegt
✔️ theater is gezellig: je doet het samen met anderen en hebt veel plezier
✔️ er zijn ook mogelijkheden om op te treden voor publiek
✔️ er zijn vaak kortingsacties om in de Amersfoortse theaters voorstellingen te bezoeken

 

Improvisatietheater

Laat je inspireren!

Improvisatie voor gevorderden!

bekijk een aflevering van De Vloer op

Lachen met de Lama's

Bekijk een oude aflevering!

De Familie Flöz uit Berlijn

kijk wat zij met maskers doen!

Wat is improvisatietheater?

Improvisatietheater (soms afgekort tot improv of impro) is een vorm van theater waarbij de spelers het verhaal, de personages en de dialogen ter plekke verzinnen. Improviseren dus. Ze beginnen met maar enkele gegevens. Soms aangereikt door het publiek, soms door een regisseur. Gegevens zoals de locatie, het soort personage; de rest komt tijdens het spel.

Denk aan het bekende televisieprogramma De Vloer Op. Een bekende vorm van improvisatietheater is theatersport, een vorm van theater waarbij, in plaats van voorstellingen, improvisatiewedstrijden voor publiek worden gehouden. In Amersfoort kun je hiervoor bij diverse amateurgezelschappen terecht.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen theater en improvisatietheater?

Theater is een verzamelnaam voor de kunstvormen die (live) voorstellingen voor publiek maken. Er zijn vele theatervormen. Denk b.v. aan toneel, bewegingstheater, cabaret, klucht, komedie, locatietheater, musical, muziektheater en straattheater. De rollen en tekst van de acteurs zijn van tevoren bekend en er wordt gewerkt met een vast script. Vaak oefenen en spelen acteurs hun rol gedurende lange tijd.
Improvisatietheater is theater waarbij de spelers het verhaal, de personages en de dialogen ter plekke verzinnen. Met een paar (aangereikte) gegevens, b.v. de locatie en het soort personage, moeten ze de rest tijdens het spel verzinnen.

Zijn er verschillende soorten improvisatietheater?

Ja, binnen de improvisatietheater kun je in Nederland grofweg drie vormen onderscheiden:
Korte vormen (zoals Theatersport en De Lama’s): een soort light entertainment, met een belangrijke rol voor bizarre sketches en absurdisme. Lange vormen, gericht op avondvullende shows, vaak met doorlopende verhaallijnen met een plot, drama en spanningsboog. En tot slot: De Vloer Op (vernoemd naar het televisieprogramma). Bij deze vorm krijgen ervaren, vaak bekende acteurs een situatie voorgeschoteld, die ze uit moeten spelen in maximaal vijftien minuten. Nadruk bij deze vorm ligt op de acteurskwaliteiten.

Organiseert Scholen in de Kunst ook losse theaterworkshops?
Ja, op diverse momenten worden losse theaterworkshops aangeboden. Tijdens de Masterclassweekenden verzorgen bekende acteurs regelmatig masterclasses voor jongeren en volwassenen. Kunstbrouwerij (onderdeel van Scholen in de Kunst) organiseert in bijna alle schoolvakanties losse theaterworkshops voor kinderen, vaak gekoppeld aan een populair of actueel thema.

 

Kun je met een theateropleiding van Scholen in de Kunst doorstromen naar een professionele theateropleiding?
Bij Scholen in de Kunst kunnen getalenteerde theaterleerlingen (12-20 jaar) auditie doen voor de School voor Talent Theater. Het is mogelijk om je via School voor Talent Theater voor te bereiden op een theatervakopleiding.
Ben je tussen de 16 en 24 jaar? Wil je aangenomen worden op een toneelschool? Heb je behoefte aan intensieve begeleiding bij audities? Dan kun je in Amersfoort ook terecht bij de Theater Vooropleiding Amersfoort, waar je je een jaar lang kunt oriënteren en voorbereiden op het HBO-theateronderwijs. De lessen vinden plaats in het Eemhuis

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus