Een mooie leeftijd om te beginnen met trompetspelen is 7 of 8 jaar. De docenten bekijken per individu of je fysiek in staat bent om trompet te spelen. Win daarom goed advies in bij één van onze docenten en overleg wat de mogelijkheden zijn. Zij zullen u hierover goed adviseren.
Het belangrijkste van muziek maken is natuurlijk dat je er plezier in hebt. Om te zorgen dat je er ook plezier in houdt, wordt tijdens de trompetles ruim aandacht besteed aan technische aspecten als ademhaling, embouchure (hoe je lippen staan) en houding. Hiervoor krijg je vaak naast de te spelen stukjes aparte oefeningen om te zorgen dat je je blijft ontwikkelen. Dit garandeert een jarenlang speelplezier!
Naast deze oefeningen worden er echte muziekstukken gespeeld. Sommige met, en andere zonder CD. Het leuke aan de stukjes met CD is dat je thuis kunt oefenen met pianobegeleiding of zelfs een heel orkest. Er zijn heel veel leuke boeken, variërend van klassiek en film tot aan musical en pop. Keuze genoeg dus! Met deze stukjes kun je echt de show stelen als je een keer een optreden hebt! Daarnaast wordt in de les al een basis gelegd voor het samenspelen. Je kunt duetten doen met je leraar of je medeleerling, of misschien zelfs met z'n drieën! Dit verhoogt alleen maar het plezier.
Natuurlijk hoort dagelijks oefenen bij het leren bespelen van een instrument. Het is belangrijk dat je elke dag even speelt en naarmate je wat verder bent, wordt dat wat langer. Hoe heerlijk is het om al meteen muziek te kunnen maken! Voor kinderen is het een goed hulpmiddel een vaste tijd per dag te reserveren. Positieve aandacht van de ouders of omgeving werkt zeer stimulerend! Hoe je kunt oefenen en hoe lang wenselijk is hoor je van je docent.
De kosten van trompetles hangen af van de leeftijd van de leerling, het aantal minuten les dat je les wilt krijgen en de frequentie van de trompetlessen. De Muziekschool hanteert een standaard van 25 minuten les per week, waarbij je zelf lesminuten bij kunt kopen. De kosten daarvan zie je in het blok aan de linkerzijde. Een overzicht van de kosten vind je op de pagina met tarieven.
Wie bij Scholen in de Kunst muziekles volgt, mag daarbij kosteloos deelnemen aan ons samenspelaanbod. Dat is leuk, leerzaam en heel stimulerend! Door samen te spelen leer je onder andere om goed naar elkaar te luisteren, samen te ademen, samen te articuleren en goed op elkaar af te stemmen. Bovendien ontwikkel je je veel sneller en completer op je instrument. Daarom is er bij Scholen in de Kunst een samenspelaanbod voor elke leeftijd, voor elk niveau en in vele bezettingen.
Beginnende muziekleerlingen starten met samenspel bij de volgende samenspellessen:
> kinderen (6 tot 10 jaar) > Groepsles voor Beginners, muziek
> jongeren (10 tot 21 jaar) > Flexband Jong
> volwassenen (21+) > Flexband voor volwassenen
Ben je lid van een erkende HaFa-vereniging in de regio Amersfoort en wil je trompetles? Dan heb je recht op 35% korting op het lesgeld. Deze korting geldt voor cursisten van alle leeftijden. De speciale HaFa-tarieven vind je op deze pagina.
Als je je inschrijft, zie je de reguliere tarieven. Vermeld bij inschrijving bij ‘opmerkingen’ van welke vereniging je lid bent. De HaFa-korting wordt vervolgens verrekend op het factuurbedrag.
Je kunt altijd contact met onze klantenservice opnemen om te overleggen of een vraag te stellen.
de baroktrompet
Kyteman (Colin Benders) speelt sorry op Lowlands, 2009
gratis als je bij ons muziekles hebt!
Dit hangt er vanaf of je beginner of gevorderd bent. Als beginner heb je een prima trompet vanaf een paar honderd euro. Wil je een trompet die langer meegaat en waar een nog mooier geluid uit komt? Dan kan het al gauw meer dan duizend euro kosten. Wij raden aan om een trompet in een winkel te kopen. Test de trompet uit of laat hem uittesten. Zo hoor je de verschillen tussen de diverse materialen en modellen. Onze docenten geven je graag uitgebreid advies.
Wij raden aan om buiten de lesdagen (bijna) elke dag te oefenen, het werkt namelijk veel beter om dagelijks kort te oefenen dan een enkele keer lang. Aan het begin is ongeveer 10 minuten genoeg, later loopt dat op. Lukt dat niet? Maak er dan vijf tot vier dagen van, met oefenmomenten die wat langer zijn. Daar is wat doorzettingsvermogen voor nodig, maar zo pak je het wel het snelste op. Gun jezelf de tijd en oefen zo geduldig mogelijk. Aandacht en geduld zorgen voor kwalitatieve oefenmomenten.
Dit is per persoon verschillende en hangt af van hoeveel je oefent. De trompet is niet het moeilijkste instrument dat er is. Het duurt wel een aantal weken voordat je de eerste simpele melodieën kunt spelen. Het duurt gemiddeld een aantal jaar voordat je complete muziekstukken speelt.