Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Ateliers in Amersfoort

Ben je op zoek naar een creatieve werkruimte of atelier? Dan ben je bij onze Kunstschool in Amersfoort op de goed plek. Je bent van harte welkom in Amersfoort-Noord (ICOON) of Amersfoort-Centrum (Eemhuis). Hier kunnen (ervaren) beeldende cursisten terecht in onze creatieve werkruimten. Je werkt er zelfstandig, wordt omringd door medecursisten en af en toe komt er een docent op bezoek. Zo werk je rustig aan je eigen kunstwerk, maar kun je met praktische tips en inspiratie toch een stap verder! 

Waarom zou je voor een atelier kiezen?
✔️ je werkt graag in een creatieve omgeving
✔️ je hebt geen wekelijkse begeleiding nodig
✔️ je wilt zelfstandig aan een eigen kunstwerk of project werken
✔️ je hebt thuis geen ruimte
✔️ je maakt graag gebruik van de faciliteiten van Scholen in de Kunst
✔️ je kunt af en toe hulp en advies van een docent vragen
✔️ je vindt het huren van een atelierruimte te duur

Laat je inspireren!

Ateliers van bekende kunstenaars

neem eens een kijkje

Marit & Amy op atelierbezoek

bij Theo van Delft

KunstKijkRoute

bezoek ateliers in Amersfoort

Wat is een atelier?

Een atelier is een werkplaats, meestal van een beeldend kunstenaar. Een ideaal atelier heeft ruimte en veel (indirect) daglicht. Daarom wordt een atelier vaak ingericht op de zolder van gebouwen, voormalige schoollokalen en fabriekshallen. Een goed atelier heeft hoge, op het noorden gelegen ramen.

Het vinden van een geschikt atelier is voor kunstenaars vaak lastig. In veel gemeenten, inclusief Amersfoort, zijn zeer weinig betaalbare atelierruimtes te vinden. Scholen in de Kunst heeft in het Eemhuis en ICOON lokalen die, door de lichtinval en materialen, uitermate geschikt zijn als atelier. Naast onze beeldende lokalen, zijn onze muziek-, dans- en theaterruimten aantrekkelijk voor cursisten die zelfstandig (individueel of met een kleine groep) willen werken of zich willen voorbereiden op een presentatie.

Huur een lokaal als atelier

lees meer

Wat zijn de mogelijkheden?


ATELIERLESSEN
Bij Scholen in de Kunst kunnen volwassen beeldende cursisten, die zelfstandig kunnen en willen werken terecht in onze atelierlessen. In deze cursussen kun je zelfstandig aan het werk en komt een docent een aantal keer langs om werk te bespreken, tips te geven en inspiratie aan te dragen. Sommige docenten werken aan de hand van een thema of opdracht. Op de momenten dat de docent niet aanwezig is, kun je lekker zelfstandig aan het werk, samen met je medecursisten. Een fijne werkplek voor de ervaren cursisten! Er zijn op dit moment vier soorten atelierlessen: textiel, emailleren & sieraden, keramiek en schilderen.

VRIJ WERKEN IN ATELIER
Als volwassen jaarcursist beeldende kunst kun je – los van je eigen lessen – gratis gebruik maken van 'Vrij werken in atelier'. Dat kan op een aantal momenten dat er geen lessen zijn, b.v. in vakantieperiodes. Cursisten worden per e-mail in de loop van het seizoen op de hoogte gesteld van de ateliertijden. Vooraf online inschrijven is verplicht. Het is goed te weten dat hierbij cursisten van verschillende cursussen op hetzelfde moment werken in een cursusruimte. De cursisten van ICOON mogen ook komen werken in het Eemhuis en andersom.

ATELIER HUREN
Wil je met een ervaren groepje beeldende cursisten een ruimte huren? Dat kan! Je hoeft hiervoor geen cursist te zijn bij Scholen in de Kunst. Je neemt je eigen materiaal en benodigdheden mee, en maakt gebruik van een lokaal, inclusief ezels etc. Ideaal voor mensen die graag creatief bezig zijn, maar thuis niet voldoende ruimte hebben. Of graag met soulmates aan het werk gaan.
Het huren van een ruimte is mogelijk in het Eemhuis en in ICOON. Het gaat om een blok van 2,5 uur. 

Veelgestelde vragen

Voor atelierlessen kun je je inschrijven via de website. Over de ateliermogelijkheden tijdens de vakanties ontvangen cursisten apart bericht. Voor het huren van een lokaal kun je contact opnemen met de afdeling Verhuur & Meer. 

De atelierlessen textiel, emailleren & sieraden, keramiek en schilderen hebben een vaste cursusprijs. Vrij werken in atelier is gratis voor beeldende (jaar)cursisten. Als je met een (vaste) groep een ruimte wilt huren, kun je een prijs opvragen bij de afdeling Verhuur & Meer. 

Ja, op dit moment zijn er alleen beeldende ateliers. Het is voor de andere disciplines wel mogelijk lokalen te gebruiken om te oefenen. 

Ja, dat kan. Als je bijvoorbeeld wilt oefenen voor een auditie, concert of voorstelling, kun je gebruik maken van een lokaal. Voorwaarde is dat je cursist bij Scholen in de Kunst moet zijn. Bij de klantenservice kun je vragen op welke dag/tijd er een ruimte vrij is. 

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus