Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Ateliers in Amersfoort

In één van onze ateliers kun je, in de prachtige ruimtes van Scholen in de Kunst, zelfstandig werken. De Kunstschool biedt deze mogelijkheid aan gevorderde amateurkunstenaars die zich verder willen ontwikkelen en geen wekelijkse instructie of begeleiding nodig hebben.

Van deelnemers verwachten we dat ze kennis hebben van het gebruik van materialen en gereedschappen en zorg dragen voor de werksfeer en de ruimte. Je staat open voor ideeën en feedback uit de groep en van de begeleidende kunstprofessional. En natuurlijk vind je het leuk om het werk even te onderbreken om gezamenlijk een kopje koffie of thee te drinken.

Voor onze ateliers stellen we gedurende vijfendertig weken een ruimte beschikbaar in wekelijkse, vaste blokken van tweeëneenhalf uur. Regelmatig komt er een vakdocent langs die met jou reflecteert op het werk, je adviseert en mogelijkheden en ideeën bespreekt voor je verdere ontwikkeling.

De meeste deelnemers aan de ateliers hebben in het verleden een aantal jaren les gehad bij Scholen in de Kunst. Geldt dat ook voor jou en ben je toe aan een meer zelfstandige manier van werken, dan ben je van harte welkom.

Heb je niet eerder les bij ons gehad en schrijf je je in op een atelier, dan neemt de begeleidend docent contact met je op. Samen kijken jullie of werken in het atelier past bij jouw wensen en niveau. De definitieve toelating wordt na dit intakegesprek bevestigd.

Waarom zou je voor een atelier kiezen?
✔️ je werkt met gelijkgestemden in een inspirerende omgeving
✔️ je wil graag werken met je eigen materiaal in een professionele ruimte
✔️ je wil zelfstandig werken aan je eigen projecten
✔️ je hebt af en toe behoefte aan feedback van een kunstprofessional
✔️ je kan een jaar lang gebruik maken van de basisfaciliteiten tegen een aantrekkelijke prijs

 

Laat je inspireren!

Ateliers van bekende kunstenaars

neem eens een kijkje

Marit & Amy op atelierbezoek

bij Theo van Delft

KunstKijkRoute

bezoek ateliers in Amersfoort

Wat is een atelier?

Een atelier is een werkplaats, meestal van een beeldend kunstenaar. Een ideaal atelier heeft ruimte en veel (indirect) daglicht. Daarom wordt een atelier vaak ingericht op de zolder van gebouwen, voormalige schoollokalen en fabriekshallen. Een goed atelier heeft hoge, op het noorden gelegen ramen.

Het vinden van een geschikt atelier is voor kunstenaars vaak lastig. In veel gemeenten, inclusief Amersfoort, zijn zeer weinig betaalbare atelierruimtes te vinden. Scholen in de Kunst heeft in het Eemhuis en ICOON lokalen die, door de lichtinval en materialen, uitermate geschikt zijn als atelier. Naast onze beeldende lokalen, zijn onze muziek-, dans- en theaterruimten aantrekkelijk voor cursisten die zelfstandig (individueel of met een kleine groep) willen werken of zich willen voorbereiden op een presentatie.

Huur een lokaal als atelier

lees meer

Wat zijn de mogelijkheden?


ATELIERLESSEN
Bij Scholen in de Kunst kunnen volwassen beeldende cursisten, die zelfstandig kunnen en willen werken terecht in onze atelierlessen. In deze cursussen kun je zelfstandig aan het werk en komt een docent een aantal keer langs om werk te bespreken, tips te geven en inspiratie aan te dragen. Sommige docenten werken aan de hand van een thema of opdracht. Op de momenten dat de docent niet aanwezig is, kun je lekker zelfstandig aan het werk, samen met je medecursisten. Een fijne werkplek voor de ervaren cursisten! Er zijn op dit moment vier soorten atelierlessen: textiel, emailleren & sieraden, keramiek en schilderen.

VRIJ WERKEN IN ATELIER
Als volwassen jaarcursist beeldende kunst kun je – los van je eigen lessen – gratis gebruik maken van 'Vrij werken in atelier'. Dat kan op een aantal momenten dat er geen lessen zijn, b.v. in vakantieperiodes. Cursisten worden per e-mail in de loop van het seizoen op de hoogte gesteld van de ateliertijden. Vooraf online inschrijven is verplicht. Het is goed te weten dat hierbij cursisten van verschillende cursussen op hetzelfde moment werken in een cursusruimte. De cursisten van ICOON mogen ook komen werken in het Eemhuis en andersom.

ATELIER HUREN
Wil je met een ervaren groepje beeldende cursisten een ruimte huren? Dat kan! Je hoeft hiervoor geen cursist te zijn bij Scholen in de Kunst. Je neemt je eigen materiaal en benodigdheden mee, en maakt gebruik van een lokaal, inclusief ezels etc. Ideaal voor mensen die graag creatief bezig zijn, maar thuis niet voldoende ruimte hebben. Of graag met soulmates aan het werk gaan.
Het huren van een ruimte is mogelijk in het Eemhuis en in ICOON. Het gaat om een blok van 2,5 uur. 

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me inschrijven voor een atelier?

Voor atelierlessen kun je je inschrijven via de website. Over de ateliermogelijkheden tijdens de vakanties ontvangen cursisten apart bericht. Voor het huren van een lokaal kun je contact opnemen met de afdeling Verhuur & Meer. 

Wat kost een atelier?

De atelierlessen textiel, emailleren & sieraden, keramiek en schilderen hebben een vaste cursusprijs. Vrij werken in atelier is gratis voor beeldende (jaar)cursisten. Als je met een (vaste) groep een ruimte wilt huren, kun je een prijs opvragen bij de afdeling Verhuur & Meer. 

Zijn er alleen beeldende ateliers?

Ja, op dit moment zijn er alleen beeldende ateliers. Het is voor de andere disciplines wel mogelijk lokalen te gebruiken om te oefenen. 

Kan ik als dans-, theater- of muziekleerling ook gebruik maken van een lokaal?

Ja, dat kan. Als je bijvoorbeeld wilt oefenen voor een auditie, concert of voorstelling, kun je gebruik maken van een lokaal. Voorwaarde is dat je cursist bij Scholen in de Kunst moet zijn. Bij de klantenservice kun je vragen op welke dag/tijd er een ruimte vrij is. 

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus