Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

De Kunstschool van Amersfoort

Wil je leren tekenen, schilderen of beeldhouwen of ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van textielkunst, edelsmeden of grafiek? Wij hebben altijd een uitdagende cursus voor je. Passie voor kunst, vakmanschap en het creatieve proces staan centraal in onze kunstcursussen. Je krijgt les van professionele vakdocenten waarvan het merendeel een praktijk heeft als autonoom kunstenaar.

Waarom zou je voor onze Kunstschool kiezen?
✔️ Professionele docenten 
✔️ Gratis proefles
✔️ Lichte werkruimten met gereedschap
✔️ Meer dan 80% van onze klanten beveelt ons aan bij anderen
✔️ Gecertificeerde cultuurorganisatie

              

Voor welke kunstvorm kies jij?

Kunstclubs voor kinderen

Bij onze kunstclubs kunnen kinderen creatief aan de slag met de hobby van hun keuze: tekenen, knutselen, mode, techniek of multimedia.

Tekenen & schilderen

De Kunstschool is er voor iedereen die wil leren tekenen of schilderen. Of je nu met houtskool of met aquarelverf wil leren werken, wij hebben altijd de cursus en docent die bij jou past.

Ruimtelijk werken

Onder ruimtelijk werken vallen die kunstvormen waarbij je een vorm maakt, in plaats van een afbeelding. Dat kan met verschillende materialen, zoals klei, hout of steen.

Ontwerp & vormgeving

Bij ontwerp & vormgeving vind je een aantal bijzondere kunstvormen, die gebruik maken van ambachtelijke technieken. Wordt het textielkunst, edelsmeden of emailleren?

Fotografie

Voor wie echt goed wil leren fotograferen en af wil van de doorsnee vakantiekiekjes, hebben wij uitdagende fotografiecursussen.

Ateliers

In onze ateliers kunnen ervaren cursisten zelfstandig werken. Een docent komt een aantal keer langs om feedback te geven.

School voor Talent Beeldend

Bij onze School voor Talent volgen jonge, getalenteerde musici, dansers, toneelspelers en kunstenaars een jaar lang een bijzonder programma, vol uitdaging en professionele optredens.

Alles wat je moet weten over kunstles bij ons

Onze kortingsregelingen Welke materialen heb je nodig? Heb je een laag inkomen?

Lees de ervaringen van twee van onze cursisten

'Zonder kunst is het leven zo kaal'

Verena Scherpenhuijsen-Rom is al haar hele leven kunstzinnig bezig. Alweer jaren geleden begon ze bij Scholen in de Kunst met een cursus Aquarel, inmiddels is ze cursist Portret & model bij Michiel Jansen. De lessen en de sfeer bevallen haar goed.

Zoals Verena zegt: 'Kunst is hartstikke nodig, ik zou wel willen zeggen: een noodzaak.'

Lees het verhaal van Verena

'Leg mij niet vast!'

Marloes van den Berg was altijd al wel creatief bezig, ze deed onder andere een opleiding Illustreren. Maar ze miste scholing in de klassieke schildertechnieken. 'Echt schilderen' doet ze dus pas sinds ze lessen volgt bij Anne Marie Spijker.

Marloes maakt bijzondere , fantasierijke schilderijen waarin ze ongewone elementen combineert tot een nieuw krachtig beeld. Wat te denken van het schilderij waar karpers tussen berkenbomen zwemmen? Marloes zelf zegt hierover: 'Die manier van dingen combineren die een beetje vreemd zijn, vind ik eigenlijk wel fijn!'

Lees het verhaal van Marloes

Vind jouw cursus of les!

Vertel ons wat je zoekt, dan tonen wij je een passende cursus.

Zoek je cursus

Kunstcursussen voor alle leeftijden en op meerdere niveaus

Kinderen, jongeren en volwassenen die graag creatief bezig zijn of iets met hun handen maken, zijn van harte welkom bij de Kunstschool. Als je wilt kun je als kind bij ons beginnen met één van onze Kunstclubs en je je hele leven blijven ontwikkelen in beeldende kunst en vormgeving. We bieden cursussen aan in tekenen, schilderen, beeldhouwen, keramiek, edelsmeden, grafiek, textiel, emailleren en fotografie. Voor ervaren cursisten hebben we ateliers, waar je vooral zelfstandig werkt en een docent een aantal keer aanwezig is voor feedback.

kunstlessen voor de jeugd

Kinderen kunnen op hun vierde jaar al kiezen voor de cursus Ik ben een kunstenaar, een leuke, afwisselende cursus, waar ze een lesblok dans, theater, kunst en muziek volgen. Veel kinderen ontdekken zo of hun creatieve hart bij de beeldende kunst ligt, of toch bij een andere kunstvorm. Vanaf zes jaar kunnen kinderen kiezen voor één van onze kunstclubs, waar ze naar hartenlust kunnen tekenen, schilderen, knutselen of aan de slag gaan met fashion, techniek en multimedia. In de kunstlessen ligt het accent op het ontwikkelen en uitvoeren van je eigen ideeën en worden kinderen gestimuleerd hun creativiteit te benutten.
Jongeren kunnen met name terecht in de beeldende ateliers op de vrijdagavond. Dé avond waarop een groot deel van de jongerenlessen plaatsvindt.

Kunstlessen voor volwassenen

Voor volwassenen bieden we cursussen aan op drie niveaus: beginners, gevorderden en vergevorderden. Volwassenen kunnen kiezen uit verschillende beeldende technieken, zoals tekenen en schilderen, beeldhouwen, keramiek, edelsmeden, fotografie en meer.

Weten wat onze cursisten beleven in hun cursus? Lees dan het interview met Marloes van den Berg, die al een aantal jaren schildert bij Anne Marie Spijker.

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling in ateliervorm

Voor zeer ervaren cursisten bieden we cursussen in ateliervorm aan. In de ateliers werk je grotendeels zelfstandig aan je eigen werk en krijg je begeleiding gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling. De docent komt een aantal keren langs om je werk en je kunstzinnige ontwikkeling te bespreken en je werkt aan een eigen portfolio.

Heb je nog geen idee welke kunstdiscipline je het meeste aanspreekt, dan hebben we een oriëntatiecursus Ontdek beeldende kunst waarin je kennismaakt met verschillende kunstvormen. Na deze cursus weet je beter wat jou het meeste aanspreekt.

vrij werken in atelier

Een beeldende kunstcursus voor volwassenen bestaat uit 30 lessen op jaarbasis. Het lokaal is op de lestijd het hele jaar door geopend, zodat cursisten ook zelfstandig kunnen werken buiten de 30 lessen om. Tijdens schoolvakanties zijn de lokalen gesloten.
Voor (ver-)gevorderde cursisten zijn er ateliergroepen waarin je zelfstandig werkt. Een kunstvakdocent is een paar keer per jaar als coach aanwezig om je werk en je kunstzinnige ontwikkeling te bespreken.

speciale leerlijn voor getalenteerde jongeren

Voor talentvolle jongeren die graag meer willen met kunst is er de School voor Talent Beeldend. Leerlingen worden begeleid door meerdere (gast)docenten en maken kennis met de beroepspraktijk van de beeldend kunstenaar. De School voor Talent is niet speciaal bedoeld voor jongeren die naar de kunstacademie willen, maar biedt wel een voorbereiding daarop. En regelmatig gaan leerlingen daarna inderdaad naar een kunstvakopleiding.

De lokalen van de Kunstschool Amersfoort

Onze cursussen beeldende kunst kun je volgen in het Eemhuis (Amersfoort-centrum) en in ICOON (Amersfoort-Vathorst). Kinderen kunnen ook voor een aantal beeldende cursussen terecht op onze locaties in Hoogland en Leusden.
Onze kunstlokalen zijn volledig ingericht op het kunstzinnig en creatief bezig zijn. Er is uiteraard materiaal aanwezig zoals papier, schilderdoek, verf en penselen. Een aantal specialistische cursussen wordt alleen gegeven in het Eemhuis, zoals grafiek, edelsmeden en emailleren. Een aantal lokalen is speciaal voor deze kunstvormen ingericht en hebben bijvoorbeeld ovens, gasbranders, hakblokken of een etspers. Cursisten kunnen ook materialen bij ons aanschaffen.

jaarlijkse exposities

Alle cursisten van de Kunstschool krijgen de kans hun werk te laten zien. We organiseren namelijk het hele jaar door exposities op onze eigen locaties, soms voor bepaalde groepen, soms rond een thema. In het Eemhuis heeft de Kunstschool  een mooie eigen expositieruimte op de vierde verdieping. Eén keer per jaar is er een grote groepsexpositie met werk van zowel volwassenen, jongeren als kinderen.

Onze exposities: je kijkt je ogen uit!

Nu te zien!

Veelgestelde vragen over beeldende kunstles

Welke materiaal heb ik nodig?

Het materiaal waarmee in de lessen wordt gewerkt, moet je als cursist zelf aanschaffen, behalve bij een aantal cursussen voor beginners. Denk hierbij aan verf, kwasten, potloden, klei, emaille, stof etc.  Ieder lokaal is ingericht met de juiste gereedschappen, machines en ezels. Deze kun je gratis gebruiken. 

lees meer over materialen
Heb je een laag inkomen?

Kun je dansles of een leuke cursus voor je kind eigenlijk niet betalen? Dan zijn er verschillende manieren om financiële ondersteuning te krijgen. Lees meer over de drie mogelijkheden waar je wellicht gebruik van kunt maken. Zo kan je kind lekker meedoen en zijn of haar creatieve talent ontdekken!

Lees of je in aanmerking komt
Welke kortingsregelingen zijn er?

Scholen in de Kunst biedt een combinatiekorting van 10% bij afname van meerdere jaarcursussen. Deze korting geldt voor: a. kinderen en jongeren tot 21 jaar uit hetzelfde gezin die jaarcursussen volgen of b. één persoon onder 21 jaar die meer dan één jaarcursus volgt. De regeling omvat het gehele jaarcursusaanbod van dans, theater, muziek en beeldende kunst.

lees meer over kortingen
Welke mogelijkheden zijn er om door te stromen?
We hebben meerdere leerroutes ontwikkeld, die je bij ons kunt doorlopen. Daarin zie je hoe onze cursussen op elkaar aansluiten.
bekijk de routes

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus