Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Mogelijkheden

Type Muziek individueel
Docent Kenneth Zandbergen, Fabian Vos
Locaties
Eemhuis ICOON Hoogland

Je kunt je lesduur verlengen bij inschrijving, Per 5 min is dat € 153,- of € 184,- op jaarbasis.

Tubales

De tuba behoort, net als de trombone en de bariton of het euphonium, tot de koperen blaasinstrumenten. Deze instrumenten worden ook wel het groot koper genoemd. Het zijn veelzijdige instrumenten. Zowel in de klassieke muziek, de pop en jazz en de harmonie en fanfare muziek komen ze goed tot hun recht.

Over tubales

Vanaf 7 jaar zijn kinderen groot genoeg om tuba te leren spelen. Zo mogelijk wordt de eerste paar jaar in kleine groepjes lesgegeven. Bij het samenstellen van deze groepjes wordt er gekeken naar leeftijd en speelniveau van de leerlingen.

Oefenen helpt

Uiteraard hoort dagelijks oefenen bij het leren bespelen van een instrument. Hoeveel oefening er dagelijks nodig is wordt aangegeven door de docent. Voor kinderen is het een goed hulpmiddel een vaste tijd per dag te reserveren. Positieve aandacht van de ouders werkt zeer stimulerend.


Wat kost tubales?

De kosten van tubales hangen af van de leeftijd van de leerling, het aantal minuten les dat je les wilt krijgen en de frequentie van de tubalessen. De Muziekschool hanteert een standaard van 25 minuten les per week, waarbij je zelf lesminuten bij kunt kopen. De kosten daarvan zie je in het blok aan de linkerzijde. Een overzicht van de kosten vind je op de pagina met tarieven.

Extra samenspel

Wie bij Scholen in de Kunst muziekles volgt, mag daarbij kosteloos deelnemen aan ons samenspelaanbod. Dat is leuk, leerzaam en heel stimulerend! Door samen te spelen leer je onder andere om goed naar elkaar te luisteren, samen te ademen, samen te articuleren en goed op elkaar af te stemmen. Bovendien ontwikkel je je veel sneller en completer op je instrument. Daarom is er bij Scholen in de Kunst een samenspelaanbod voor elke leeftijd, voor elk niveau en in vele bezettingen.

Beginnende muziekleerlingen starten met samenspel bij de volgende samenspellessen:

> kinderen (6 tot 10 jaar) > Groepsles voor Beginners, muziek

> jongeren (10 tot 21 jaar) > Flexband Jong

> volwassenen (21+) > Flexband voor volwassenen

HaFa-korting voor leden van verenigingen

Ben je lid van een erkende HaFa-vereniging in de regio Amersfoort en wil je tubales? Dan heb je recht op 35% korting op het lesgeld. Deze korting geldt voor cursisten van alle leeftijden. De speciale HaFa-tarieven vind je op deze pagina.

Als je je inschrijft, zie je de reguliere tarieven. Vermeld bij inschrijving bij ‘opmerkingen’ van welke vereniging je lid bent. De HaFa-korting wordt vervolgens verrekend op het factuurbedrag.

Heb je nog vragen?

Je kunt altijd contact met onze klantenservice opnemen om te overleggen of een vraag te stellen.

alles wat je moet weten over muziekles bij ons

Wat kost muziekles? Kan ik een instrument huren? Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Bekijk een tubales

Docent Kenneth Zandbergen, leerling Chris

Tuba tango

Øystein Baadsvik speelt Piazzolla

Samenspel & orkesten

gratis voor als je muziekles bij ons hebt!

Veelgestelde vragen

Belangrijke verschillen in tuba's zijn het materiaal, de hoeveelheid ventielen en het type tuba. Het materiaal van de tuba heeft veel invloed op de klanken die eruit komen. Verder hebben de meeste tuba's drie tot zes ventielen. Meer ventielen betekent meer verschillende tonen. Dan zijn er nog verschillende types. De meest voorkomende tuba's zijn de eufonium (ook wel tenortuba) en de bastuba. De eufonium heeft een compacter en helderder geluid. de bastuba heeft een zwaarder geluid. Onze docenten geven je graag advies in het kopen van een tuba.

Net zoals bij de meeste instrumenten is het slim om zo vaak mogelijk te oefenen. Het beste is om elke dag 15 tot 20 minuten te spelen. Focus daarbij op de kwaliteit van de oefenmomenten. Heb vooral geduld en leer stapsgewijs. Zo leer je het snelste de tuba te spelen.

Dit hangt af van hoe vaak je oefent. Het zal een paar weken duren voordat je een mooi geluid uit de tuba krijgt. Wanneer je dit onder de knie hebt, duurt het nog een aantal weken voordat je de simpele liedjes kunt spelen. In totaal kan dit wel ruim een maand duren.

Onze docenten

Kenneth Zandbergen

Meer info

Kenneth Zandbergen

'Mijn cursisten motiveer ik met mijn eigen enthousiasme'

Hoe zou je jezelf als docent omschrijven?

“Mensen zeggen vaak over mij dat ik energiek en enthousiast ben. Dat klopt wel. Ik doe veel, werk graag en geef tromboneles naast mijn fulltimebaan bij de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' bij Defensie. Dat betekent dat ik in mijn lessen veel dingen en tips deel uit de praktijk. Want mijn leerlingen spelen ook vaak bij een harmonie of fanfare en dan is het leuk als ze meekrijgen hoe het er in het echt aan toe gaat.”

Waar haal je plezier uit bij het lesgeven?

“Al vanaf vrij jonge leeftijd heb ik lesgegeven. Ik vond dat meteen ontzettend leuk. Inmiddels geef ik sommige leerlingen al jaren les, waardoor je echt een band opbouwt met elkaar. Je loopt een tijd met elkaar op en leeft mee met wat ze meemaken. Bij Defensie speel ik inmiddels samen met een oud-leerling van me. Hoe bijzonder is dat! Het mooiste van lesgeven is om cursisten een bezigheid mee te geven waar ze hun hele leven lang plezier aan beleven – als hobbyist of professional. Je creëert echt samen iets, dat is fijn.”

Wat maakt de bastrombone tot jouw instrument?

“Ik kom uit het zuiden en daar groei je op met de fanfare. Als kleine jongen werd ik daar al naartoe getrokken. Ik wilde bij die gezellige club horen en het beviel me gelijk erg goed. Ik werd echt door de trombone gegrepen en oefende voor ik naar school ging en meteen nadat ik weer uit school kwam. Het bespelen van de trombone vraagt ook fysiek het nodige van je, dat past bij me. Daarom zorg ik ervoor dat ik geregeld sport en fit blijf, want je draagt toch een behoorlijk instrument op je schouders.”

Wat kun je vertellen over je lesinhoud?

“In mijn lessen maak ik gebruik van twee kapstokken. De eerste is inhoudelijk, dat is de basis van het spelen waarin we veel klanken oefenen vanuit een ontspannen ademhaling. Daar hamer ik altijd op. Ten tweede probeer ik een grote variatie aan stijlen aan te reiken. Van zeer klassiek tot bigbandmuziek. Zelf ben ik gewend om zeer verschillende muziekstijlen te spelen. In mijn fanfare spelen we natuurlijk Koraal ter herdenking van 4 mei, maar we spelen ook op swingavonden voor veteranen. Dat maakt mijn werk gevarieerd en boeiend. Dat neem ik mee de lessen in. Mijn leerlingen motiveer ik het meeste met mijn eigen enthousiasme voor het instrument. Dat werkt zeer aanstekelijk.”

Wist je dit al over Kenneth?

Bij Defensie heeft hij vijf parachutesprongen gemaakt. De eerste keer vond hij doodeng, maar naderhand gaf het een enorme adrenalinekick.

Achtergrond

Kenneth Zandbergen begon als 12-jarige met trombone spelen bij de harmonie in Standdaarbuiten. Na de vooropleiding bij het Brabants Conservatorium studeerde hij bastrombone aan het Conservatorium van Amsterdam bij Raymond Munnecom. En voor zijn Master bastrombone en contrabastrombone bij Brandt Attema aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2009 won Kenneth het concours aan het Internationale Lätzsch Trombone Festival in Duitsland. Voorheen speelde hij bij Het Radio Philharmonisch Orkest, Het Nederlands Philharmonisch Orkest, Orkest van het Oosten, AskolSchönberg ensemble, Het Doelen ensemble, Fanfare Bereden Wapens en de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Op dit moment is hij in dienst bij de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers'. En daarnaast geeft hij dus ook nog les bij Scholen in de Kunst en in zijn eigen praktijk in Baarn. 

Fabian Vos

Meer info

Fabian Vos

Toon meer docenten