Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Mogelijkheden

Type Muziek individueel
Docent Adriaan van der Louw
Locaties
Eemhuis ICOON Hoogland

Prijs

Kind
€ 840,00 (35 x 25min)
Jongeren
€ 840,00 (35 x 25min)
Volwassen
€ 1.015,00 (35 x 25min)

Je kunt je lesduur verlengen bij inschrijving, Per 5 min is dat € 161,- of € 192,50 op jaarbasis.

Tubales

De tuba behoort, net als de trombone en de bariton of het euphonium, tot de koperen blaasinstrumenten. Deze instrumenten worden ook wel het groot koper genoemd. Het zijn veelzijdige instrumenten. Zowel in de klassieke muziek, de pop en jazz en de harmonie en fanfare muziek komen ze goed tot hun recht.

Over tubales

Vanaf 7 jaar zijn kinderen groot genoeg om tuba te leren spelen. Zo mogelijk wordt de eerste paar jaar in kleine groepjes lesgegeven. Bij het samenstellen van deze groepjes wordt er gekeken naar leeftijd en speelniveau van de leerlingen.

Oefenen helpt

Uiteraard hoort dagelijks oefenen bij het leren bespelen van een instrument. Hoeveel oefening er dagelijks nodig is wordt aangegeven door de docent. Voor kinderen is het een goed hulpmiddel een vaste tijd per dag te reserveren. Positieve aandacht van de ouders werkt zeer stimulerend.


Wat kost tubales?

De kosten van tubales hangen af van de leeftijd van de leerling, het aantal minuten les dat je les wilt krijgen en de frequentie van de tubalessen. De Muziekschool hanteert een standaard van 25 minuten les per week, waarbij je zelf lesminuten bij kunt kopen. De kosten daarvan zie je in het blok aan de linkerzijde. Een overzicht van de kosten vind je op de pagina met tarieven.

Extra samenspel

Wie bij Scholen in de Kunst muziekles volgt, mag daarbij kosteloos deelnemen aan ons samenspelaanbod. Dat is leuk, leerzaam en heel stimulerend! Door samen te spelen leer je onder andere om goed naar elkaar te luisteren, samen te ademen, samen te articuleren en goed op elkaar af te stemmen. Bovendien ontwikkel je je veel sneller en completer op je instrument. Daarom is er bij Scholen in de Kunst een samenspelaanbod voor elke leeftijd, voor elk niveau en in vele bezettingen.

Beginnende muziekleerlingen starten met samenspel bij de volgende samenspellessen:

> kinderen (6 tot 10 jaar) > Groepsles voor Beginners, muziek

> jongeren (10 tot 21 jaar) > Flexband Jong

> volwassenen (21+) > Flexband voor volwassenen

HaFa-korting voor leden van verenigingen

Ben je lid van een erkende HaFa-vereniging in de regio Amersfoort en wil je tubales? Dan heb je recht op 35% korting op het lesgeld. Deze korting geldt voor cursisten van alle leeftijden. De speciale HaFa-tarieven vind je op deze pagina.

Als je je inschrijft, zie je de reguliere tarieven. Vermeld bij inschrijving bij ‘opmerkingen’ van welke vereniging je lid bent. De HaFa-korting wordt vervolgens verrekend op het factuurbedrag.

Heb je nog vragen?

Je kunt altijd contact met onze klantenservice opnemen om te overleggen of een vraag te stellen.

alles wat je moet weten over muziekles bij ons

Wat kost muziekles? Kan ik een instrument huren? Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Bekijk een tubales

Docent Kenneth Zandbergen, leerling Chris

Tuba tango

Øystein Baadsvik speelt Piazzolla

Ensembles & orkesten

gratis als je muziekles bij ons hebt!

Veelgestelde vragen

Belangrijke verschillen in tuba's zijn het materiaal, de hoeveelheid ventielen en het type tuba. Het materiaal van de tuba heeft veel invloed op de klanken die eruit komen. Verder hebben de meeste tuba's drie tot zes ventielen. Meer ventielen betekent meer verschillende tonen. Dan zijn er nog verschillende types. De meest voorkomende tuba's zijn de eufonium (ook wel tenortuba) en de bastuba. De eufonium heeft een compacter en helderder geluid. de bastuba heeft een zwaarder geluid. Onze docenten geven je graag advies in het kopen van een tuba.

Net zoals bij de meeste instrumenten is het slim om zo vaak mogelijk te oefenen. Het beste is om elke dag 15 tot 20 minuten te spelen. Focus daarbij op de kwaliteit van de oefenmomenten. Heb vooral geduld en leer stapsgewijs. Zo leer je het snelste de tuba te spelen.

Dit hangt af van hoe vaak je oefent. Het zal een paar weken duren voordat je een mooi geluid uit de tuba krijgt. Wanneer je dit onder de knie hebt, duurt het nog een aantal weken voordat je de simpele liedjes kunt spelen. In totaal kan dit wel ruim een maand duren.

Onze docenten

Adriaan van der Louw

Meer info

Adriaan van der Louw

'Goed leren spelen en er tegelijk plezier aan beleven'

Wat voor docent ben je?

“In de lessen vind ik het belangrijk dat de inhoud goed aansluit op de cursist. Ik geloof niet zo in vaste lespakketten, maar probeer goed te luisteren wat iemand wil leren. Bij de een let ik wat meer op de ademhaling, terwijl de andere cursist bepaalde technieken met de tong onder de knie wil krijgen. Daarin ben ik heel flexibel. Ze moeten het wel leuk blijven vinden uiteraard.”

Hoe zorg je ervoor dat cursisten met plezier naar de les komen?

“De lessen bestaan uit een gemixt repertoire. Daarbij werkt het heel prettig als een cursist eigen wensen en ideeën heeft. Wanneer iemand graag moderne filmmuziek wil leren spelen, ga ik daarnaar op zoek. Ik pas de les zo aan dat iemand echt goed de trombone of bariton leert spelen en er tegelijkertijd ook plezier aan beleeft.”

Hoe motiveer jij cursisten als het een beetje tegenzit?

“Zelf heb ik veel geleerd door samenspel, je leert hoe je zelf nog beter wordt door samen mooie klanken te maken. Dus als een cursist zit te stoeien en bepaalde stukken lastig vindt, speel ik vaak even mee. Dat motiveert. Ik laat niemand zwemmen, maar zie het als uitdaging om iets te bedenken waardoor een bepaald muziekstuk wel lukt. Dat werkt heel motiverend en zo komt ook het spelplezier vaak weer terug.”

Waar haal je energie uit bij het lesgeven?

“Als docent is er niets leukers om te merken dat iemand thuis heeft geoefend en ineens een bepaald muziekstuk onder de knie heeft. Ik vind het heel fijn om te merken dat iemand ineens zonder moeite iets kan spelen.”

Bij Scholen in de Kunst bestaan veel samenspelmogelijkheden, is dat van belang?

“Dat is superleuk én belangrijk. Ik speelde al op jonge leeftijd bij een bigband; die lichte en wat meer vrije muziek past goed bij me. Zo leerde ik dat je met zo’n 17 musici toch als één geheel kunt klinken. Zo ontdek je dat je mooi met elkaar verweven kunt raken. Het is daarbij ook tof om ergens naartoe te gaan om te spelen. Ik heb in de diverse Jeugdorkesten waarin ik speelde veel mooie ervaringen opgedaan.”

Wist je dit al over Adriaan?

Adriaan is een skifanaat. Hij heeft ooit op één dag honderd kilometer geskied met een topsnelheid van 107 kilometer per uur.

Achtergrond

Adriaan van der Louw is vaste trombonist bij het Fanfarekorps Nationale Reserve van Defensie. Hij geeft ruim tien jaar les bij verschillende verenigingen en drum- en showbands. Adriaan studeerde Trombone aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en was toen een van de prijswinnaars van het Prinses Christina Concours. Hij begon ooit bij het Hofstads Jeugdorkest en maakte daarna deel uit van het JeugdOrkest Nederland en het Nationaal Jeugdorkest, waar hij stukken van Mahler en Bruckner speelde. Hij speelde ook bij het Young Trombone Collective. 

Toon meer docenten