Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Mogelijkheden

Type Muziek individueel
Docent René Dissel
Locaties
Eemhuis ICOON Hoogland

Prijs

Kind
vanaf € 805,00 (35 x 25min)
Jongeren
vanaf € 805,00 (35 x 25min)
Volwassen
€ 962,50 (35 x 25min)

Je kunt je lesduur verlengen bij inschrijving, Per 5 min is dat € 161,- of € 192,50 op jaarbasis.

Basgitaarles

Basgitaarles in Amersfoort

Wil je basgitaar leren spelen en ben je op zoek naar basgitaarles in Amersfoort? Dan ben je bij onze Muziekschool aan het goede adres. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen kunnen bij ons basgitaar leren spelen. Ook meer ervaren bassisten kunnen nog leren van onze docenten. 

De basgitaar lijkt een onopvallend instrument maar vormt met zijn vier snaren het fundament van menig muziekstuk of popsong. Met de basgitaar kun je een liedje tot leven brengen. Met je bas kun je ronken, zoomen en kletteren al naar gelang de sfeer van een liedje. Je levert met je basgitaar een belangrijke bijdrage aan ritme, harmonie en melodie, de drie belangrijkste ingrediënten van het samenspel in de ritmesectie.

Over basgitaarles

Kinderen kunnen vanaf ongeveer 7 jaar beginnen met basgitaarles. Een beginner start met de basistechniek aan de hand van oefeningen die je samen met je docent doorneemt, maar al heel snel kun je liedjes meespelen. De oefeningen worden gecombineerd met echte liedjes ,want met je basgitaar leer je meteen het onderdeel samenspelen in jouw tempo. Dat kunnen ook liedjes zijn die jij leuk vindt, aansluitend op jouw niveau. We werken ook uit een boek met meespeeltracks.

Basgitaarles voor gevorderden

Speel je al langer basgitaar, dan kun je natuurlijk ook lessen volgen gericht op jouw wens en niveau. Wat wil je leren? Wat kun je met je al vergaarde kennis? Wil je leren improviseren vanaf de basis tot en met fills en solo's in een bepaalde stijl? Jazz, rock, funk en noem maar op. Wil je stukken leren spelen van jouw favoriete muziekhelden? Speel je al in een band en wil je je muzikale niveau en basgitaarspel opkrikken? Dat is allemaal mogelijk in de lessen op maat. Je kunt je zelfs voorbereiden op spelen op professioneel niveau.

De lessen bieden de mogelijkheid om jouw baspartij op te nemen net als in de studio. Stel jezelf de vraag: waarom wil ik basgitaarles en welke uitdaging zoek ik? De kwaliteit van de basgitaarlessen met persoonlijke begeleiding staan in ieder geval garant voor jouw muzikale ontwikkeling. Met belangrijkste doel voldoening en plezier in het spelen op dat prachtige instrument.

Oefenen helpt

Natuurlijk hoort dagelijks oefenen bij het leren bespelen van een instrument. Het is belangrijk dat je elke dag even speelt en naarmate je wat verder bent, wordt dat wat langer. Voor kinderen is het een goed hulpmiddel een vaste tijd per dag te reserveren. Positieve aandacht van de ouders of omgeving werkt zeer stimulerend! Hoe je kunt oefenen en hoe lang wenselijk is hoor je van je docent.

Wat kost basgitaarles?

De kosten van basgitaarles hangen af van de leeftijd van de leerling, het aantal minuten les dat je les wilt krijgen en de frequentie van de basgitaarlessen. De Muziekschool hanteert een standaard van 25 minuten les per week, waarbij je zelf lesminuten bij kunt kopen. De kosten daarvan zie je in het blok aan de linkerzijde. Een overzicht van de kosten vind je op de pagina met tarieven.

Extra samenspel

Wie bij Scholen in de Kunst muziekles volgt, mag daarbij kosteloos deelnemen aan ons samenspelaanbod. Dat is leuk, leerzaam en heel stimulerend! Door samen te spelen leer je onder andere om goed naar elkaar te luisteren, samen te ademen, samen te articuleren en goed op elkaar af te stemmen. Bovendien ontwikkel je je veel sneller en completer op je instrument. Daarom is er bij Scholen in de Kunst een samenspelaanbod voor elke leeftijd, voor elk niveau en in vele bezettingen.

Beginnende muziekleerlingen starten met samenspel bij de volgende samenspellessen:

> kinderen (6 tot 10 jaar) > Groepsles voor Beginners, muziek

> jongeren (10 tot 21 jaar) > Flexband Jong

> volwassenen (21+) > Flexband voor volwassenen


Nog vragen?

Je kunt altijd contact opnemen met onze klantenservice om te overleggen of een vraag te stellen.

alles wat je moet weten over muziekles bij ons

Wat kost muziekles? Kan ik een instrument huren? Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Een kijkje in de basgitaarlessen

met docent René Dissel

Marcus Miller jamt met Ranajit Sengupta

herbie hancock voor bas en sarod

Spelen in een bandje

leerzaam en gezellig!

Veelgestelde vragen

Een beginner zal na 6 maanden de eerste loopjes kunnen spelen. Maar net als voor andere instrumenten geldt ook hier: wat is je ambitie? Wil je een topbassist worden, dan moet je je hele leven blijven oefenen en bijleren. Een basgitaar is niet een gitaar met twee snaren minder...

 

Als eerste natuurlijk een (elektrische) basgitaar. Om er ook geluid uit te krijgen, heb je een basgitaarversterker nodig, plus een verbindingskabel. Een alternatief is het gebruik van een 'hoofdtelefoon-oefenversterker’: een klein apparaatje dat je rechtstreeks in de uitgang van de bas plugt, en waarop je je koptelefoon kunt aansluiten. Fijn voor de buren ! Verder is een stemapparaat erg handig, een gitaarband zodat je staand kunt spelen, een gitaarstandaard en een tas of koffer. En tot slot: sommige bassisten spelen liever met een plectrum.

Niet zo vaak als een gitarist of pianist doet. Omdat je bij een akkoord op een basgitaar veel lage tonen tegelijk speelt, kan het geluid nogal 'dichtlopen'. Akkoorden op een basgitaar moeten zeer zorgvuldig worden ingezet, anders wordt het geheel rommelig, zeker in een band.

Onze docenten

René Dissel

Meer info

René Dissel

‘Mijn uitgangspunt is altijd: bas = basis’

Wat is jouw bijdrage als docent aan de les?

‘Als docent vind ik het belangrijk dat er een gemoedelijke en relaxte sfeer hangt. Als er iemand binnenkomt, kijk ik altijd goed naar wie er voor me zit. Ik werk niet met standaardpakketten of boekjes, maar sluit echt op de cursist aan. Niet te eenzijdig, lekker praktijkgericht en met veel oefeningen die ertoe doen. Mijn uitgangspunt is altijd: bas is basis. Je speelt met dit instrument meestal geen hoofdrol in een ensemble of band, maar de bas is wel een heel essentieel onderdeel, zonder bas is er geen bodem.’

Let je vooral op techniek of meer op creatief bezig zijn?

‘In de lessen is het instrument leidend. Alles draait om timing, de feel, om muzikaal gehoor. Het is uiteraard een muziekopleiding, toch probeer ik in de lessen het verschil in kaart te brengen tussen muziek en kunst maken. De skills, de technieken en toonladders komen gestructureerd aan bod, maar ik vermeng die met oefeningen zodat je echt muziek leert maken. Aan de ene kant heb je de techniek, aan de andere kant het gevoel dat je hebt bij een stuk. Het gaat niet alleen om virtuositeit.’

Verwerk je veel van je eigen speelervaring in de les?

‘Zeker. Ik heb de halve wereld afgereisd met bands als Praful, The Buzzbrothers band, Spectalicious, D Code, Pencil Brain, Cloudmachine, Face to face en met Herman Finkers. Hierdoor ben ik veel uiteenlopende stijlen tegengekomen: van country tot gothic, van zigeunermuziek tot jazz. In elke stijl heb ik me grondig verdiept als muzikant en daar pluk ik als docent de vruchten van. Het verdiepen van een muziekstijl of genre is dan ook onderdeel in de les. Daarnaast werken we met speciale oefeningen om het muzikaal gehoor van de leerling verder te ontwikkelen.’

Is muziekles nog nodig met al die online-instructiefilmpjes?

‘Op YouTube kun je veel meespeelfilmpjes vinden, maar daar leer je niet echt van spelen. Dat is meer naspelen of meespelen en de voorbeelden zijn niet altijd even efficiënt. In de les ga je echt uit je comfortzone, je leert zelf muziek maken en dan komt het aan op timing, op ritme en melodisch, harmonisch inzicht. Cursisten leren meespelen op tracks, maar als ze zelf baslijnen gaan maken, vind ik dat helemaal fantastisch. Dan komt het echt uit de cursist zelf en ga je richting muziekkunst maken. Als je zelf iets creëert, onthoud je het ook beter. Dat is totaal iets anders dan kopieergedrag.’

Je werkt ook toe naar samenspel, wat is er allemaal mogelijk?

‘Het is prachtig dat cursisten niet alleen basgitaar leren spelen, maar hier ook meerdere mogelijkheden hebben tot samenspel. Als je wordt geselecteerd voor bandlessen komt er echt een dimensie bij. De wisselwerking die dan ontstaat met de drummer of gitarist is gaaf om te zien. We geven zelfs speciale drum en bas lessen waar wordt ingezoomd op de samenwerking drummer en bassist. Van repetities tot uitvoeringen, het is één grote leerschool in jezelf laten zien en horen. Ik haal er veel energie uit als ik ze zo zie groeien, als ze hun identiteit laten zien in de muziek en daar voldoening uit halen.’

Wist je dit al van René?

Als kind maakte René al fotootjes van vliegtuigen bij vliegbasis Soesterberg. Jaren later won hij voor National Geographic de eerste prijs met een foto van het vliegveld van Los Angeles.

Achtergrond

Basgitarist René Dissel is basgitaardocent en bandcoach bij Scholen in de Kunst. Hij geeft ook les op het Conservatorium Muziekacademy in Haarlem en als gastdocent op de Herman Brood Academie en Artez, Arnhem en Enschede. Als basgitarist is hij veelvuldig bezig met mooie muziekprojecten, vaak met andere muzikanten of artiesten, zoals percussionist Angelo van den Burg. Een nieuw muziekproject wat dient als doorgeefluik voor jonge musici. Naast het spelen en doceren is hij zelfstandig fotograaf. Op zijn website kun je zijn werk met portretten, landschappen en kunstfoto’s bewonderen. Samen met zijn zoon audio/visueel kunstenaar Victor Dissel heeft hij een grote kunstexpositie gehouden in het Rietveld paviljoen genaamd ‘We are water’, waar beeld en muziek samenvloeide. 

Toon meer docenten