Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Urban dance in Amersfoort

Ben je op zoek naar een professionele én gezellige urban dance school in Amersfoort? Je bent van harte welkom bij één van onze professionele dansdocenten. De lessen vinden plaats in het Eemhuis (Amersfoort-centrum) en ICOON (Amersfoort-Vathorst) . Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen. Uiteraard hebben we ook plek voor volwassen en gevorderde dansers.

Waarom zou je voor urban dance kiezen?
✔️
omdat je gewoon ontzettend gek bent op dansen
✔️ er is veel ruimte voor improvisatie
✔️ je hoeft niet superlenig te zijn
✔️ urban is een mix van hiphop, jazz en funk en dat betekent gegarandeerd dansen op lekkere muziek!
✔️ bij urban dance vind je de juiste balans tussen je lichaam en de ‘beat’
✔️ je kunt bij urban dance je eigen stijl ontwikkelen
✔️ voor urban dance kun je ook veel inspiratie uit videoclips halen
✔️ er zijn regelmatig mogelijkheden om op te treden voor publiek
✔️ je kunt gebruik maken van een speciale kortingsregeling om in de Amersfoortse theaters dansvoorstellingen te bezoeken

Laat je inspireren!

freestyle dance battle in parijs

Streetdance uitgelegd door kids

Bekijk onze dansvoorstellingen

Wat is urban dance?

Onder de titel urban dance vallen verschillende dansvormen uit de straatcultuur: o.a. streetdance, hiphop en breakdance. Bij Scholen in de Kunst combineer je deze diverse dansvormen en leer je je eigen dansstijl ontwikkelen. De muziek bij onze danslessen is vaak uptempo, met een lekkere beat.

Wat is streetdance/hiphop?
Streetdance, ook wel hiphopdance, is een verzamelnaam van dansvormen die zijn ontwikkeld op straat, in clubs en op middelbare scholen. Streetdance kan gezien worden als een onderdeel van de hiphopcultuur. Kenmerkend voor streetdance zijn o.a. improvisatie en aanmoediging door omstanders en mede dansers. Tussen dansers en omstanders is er dan ook vaak een sterke sociale interactie. In Nederland wordt streetdance meer beoefend in dansstudio’s en –scholen dan op straat. En improvisatie heeft steeds meer plaatsgemaakt voor (groeps)choreografieën.

Wat is breakdance?
Breakdance is een specialisatie binnen street/hiphopdance (en een graadje moeilijker dan streetdance), ook bekend als breaking of b-boying of b-girling. Bij breakdance zijn de verschillende soorten bewegingen ingedeeld in vier groepen: top rock (staand dansen), footwork (vanuit gehurkte positie), powermoves en freezes (poses). Binnen breakdance draait het nog meer om het hebben van een eigen stijl, originaliteit en expressie. Ook dat leer je bij Scholen in de Kunst!

Veelgestelde vragen over urban dance

Wat is het verschil tussen hiphopdance, streetdance en breakdance?

Hiphopdance omvat een aantal stijlen zoals streetdance, popping, locking en breakdance. Streetdance is een verzamelnaam voor populaire dansvormen op hedendaagse muziek. Het is een combinatie van dansstijlen; in de choreografieën vind je elementen terug van house, afrodance, vogue, waacking, dancehall, old skool, hiphop/lyrical, streetdance, feminine/hiphop. Breakdance is een (moeilijke) specialiteit binnen streetdance. Volg je het nog? De termen worden vaak door elkaar gebruikt. Wij gebruiken meestal de termen urban en hiphop.

Is hiphop dance moeilijk?

Hiphop is vooral een coole en stoere manier van dansen. De techniek van hiphop kun je aanleren, maar er bestaan geen vaste regels over hoe je een beweging moet maken. Het is juist belangrijk dat je een eigen manier van dansen hebt, waarmee je je onderscheidt van anderen. De bewegingen van hiphop moeten vooral strak, funky en stoer zijn. Dat leer je bij Scholen in de Kunst!

Welke kleding en schoenen worden meestal gebruikt?

Bij urban en hiphop draag je geen tutu of spitzen, maar soepele, wijde kleding waar je lekker in kunt bewegen. Bovendien dans je op sneakers. De dansdocenten kunnen jou hierover advies geven. Voor leuke danskleding kun je in Amersfoort terecht bij o.a. Firenze Dancewear. Meestal kun je ook goed uit de voeten met kleding uit gewone kleding- of sportwinkels.

Kun je met een dansopleiding van Scholen in de Kunst doorstromen naar een professionele dansopleiding?

Bij Scholen in de Kunst kunnen getalenteerde dansleerlingen (12-20 jaar) auditie doen voor de School voor Talent Dans. Het is mogelijk om je via de School voor Talent Dans voor te bereiden op de vooropleiding van een dansvakopleiding.

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus