Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Columns schrijven in Amersfoort

Bij de Schrijfschool van Scholen in de Kunst kun je terecht voor een cursus Columns schrijven van ervaren schrijfdocenten. Zo ben jij verzekerd van een schrijfcursus van hoog niveau, die je helpt je teksten aantrekkelijker te maken voor je lezer. Of je nu schrijft voor je werk of voor je plezier, schrijven kun je eigenlijk altijd toepassen!

Waarom zou je voor Columns schrijven kiezen?
✔️ Je ontwikkelt je taal- en schrijfvaardigheid
✔️ Je leert hoe je kort, gevat en boeiend kunt schrijven
✔️ Je leert hoe je clichés kunt vermijden
✔️ Je vergroot je verbeeldingskracht
✔️ Je leert lezers aan je te binden
✔️ Je gaat aan de slag met verdieping van je eigen stijl
✔️ Je wilt meer mensen naar je website trekken
✔️ Door te schrijven verbetert je concentratie
✔️ Door te schrijven werk je ook aan je verbale vaardigheden

Columns schrijven

Laat je inspireren!

Columnist Paulien Cornelisse

schrijft 3x per week 150 woorden

Youp van 't Hek

schrijft columns voor het NRC

Chicks love food

bloggen over recepten

Wat zijn columns?


Een column is een stukje tekst van een schrijver (columnist), dat regelmatig verschijnt. Vaak wordt een column in een krant, magazine of internet gepubliceerd. In een column wordt een persoonlijke visie gegeven en kan prikkelen en aanzetten tot nadenken. Columnisten spelen vaak in op actuele (nieuws)onderwerpen, gebeurtenissen of maatschappelijke thema's. Sommige auteurs hebben een vaste column. Zo schrijft Youp van ’t Hek iedere week een column in het NRC en Paulien Cornelisse in de Volkskrant. 
Een column kan ook meer persoonlijk van aard zijn. Het gaat dan over bepaalde persoonlijke issues die in iemands leven spelen. Denk hierbij aan Jan Rot, die wekelijks over zijn ziekte in het Algemeen Dagblad schreef. Er bestaan ook gesproken columns op radio of televisie. Een goed voorbeeld is Pieter Derks, die wekelijks te horen is op Radio 1.

 

Veelgestelde vragen

Hoe begint een column?

Een column begint meestal bij een idee en/of sluit aan op de actualiteit. De schrijver stemt zijn/haar idee af op de mensen die de column zullen lezen. Lees eens een column van Youp van 't Hek en laat je inspireren. 

Moet een column voldoen aan regels?

Nee, er zijn geen vaste (journalistieke) regels bij het schijven van een column. De column biedt jou als schrijver juist alle vrijheid. Een column is bovendien heel persoonlijk, jouw visie of mening over een onderwerp staat centraal. Handige tips voor het schrijven van een column vind je bijvoorbeeld in dit blog van het Taalcentrum-VU. 

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus