Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

'Het is mijn droom om iedereen te laten ervaren hoe actieve deelname aan kunst en cultuur het leven verrijkt'


Ruim vier decennia geleden liep ik als achtjarig jongetje de Regionale Muziekschool Amersfoort binnen voor mijn eerste celloles. Dat moment is me altijd bijgebleven. Ik kreeg tot mijn verbazing meteen een leeninstrument mee om thuis te kunnen oefenen. Die unieke ervaring van het maken van muziek en het effect ervan op mij persoonlijk zal ik nooit vergeten. Hiermee was ook de kiem voor mijn loopbaan binnen de culturele sector gelegd. Bijzonder om vervolgens vele jaren later het roer in handen te krijgen van die mooie organisatie waar het ooit voor mij begon.

Stevig fundament
Ik vergelijk Scholen in de Kunst met een eeuwenoude eik, waarvan de wortels diep in het verleden zitten. Vanuit een rijke historie met uitstekende kunstscholen als stevig fundament, is een kunstencentrum voortgekomen met de missie om zoveel mogelijk mensen de kracht van kunst en cultuur te laten ervaren. In de afgelopen jaren is de instelling meegegroeid met de vele maatschappelijke ontwikkelingen. Naast aanbieder van kunstlessen in diverse disciplines en adviseur voor de georganiseerde amateurkunst, zijn we actief in het onderwijs op school en in zorg en welzijn.

Lees de verhalen van verschillende mensen die vertellen wat het werk van Scholen in de Kunst voor hen betekent en welke impact onze activiteiten hebben. Het is mijn droom om iedereen van jong tot oud te laten ervaren hoe actieve deelname aan kunst en cultuur het leven verrijkt. Kunst is een intrinsieke waarde waaraan we als mens betekenis ontlenen, omdat de beoefening ervan ons verwondert, verbindt en schoonheid en geluk brengt.

Onschatbare betekenis
Dat kunstbeoefening ook bevorderlijk is voor andere aspecten waar we als samenleving baat bij hebben, is eveneens van onschatbare betekenis. De wetenschappelijke studies die het positieve effect van kunstbeoefening op cognitieve prestaties, pro-sociale vaardigheden, empathie en moraliteit bewijzen, stapelen zich op. Maar de waarde en betekenis van kunst en cultuur laat zich niet meten. Voor mij is een leven zonder kunst en cultuur simpelweg ondenkbaar.  

Ons werk wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners, collega cultuurinstellingen en medewerkers die zowel intern als extern een netwerk voor samenwerking vormen. Dit samenspel maakt het voor ons mogelijk om betekenisvol en van waarde te zijn voor alle mensen.

Niels Veenhuijzen
directeur-bestuurder

Lees...

het verhaal van Jinava

Al sinds Jinava zich kan herinneren tekent ze. Als stagiaire en cursist bij Scholen in de Kunst is ze het liefst in het tekenlokaal te vinden. Via het Hanneke Delis Fonds kan zij haar dromen waarmaken.

het verhaal van Rose en Isa

Rose en haar kleindochter Isa zitten samen op dansles. Voor beiden is dat een heerlijke ochtend. Ze rennen, stampen en zwieren. En hebben vooral veel lol samen. Niets moet, alles mag.

het verhaal van Verena

Zonder kunst is het leven zo kaal. Met die instelling komt Verena Scherpenhuijsen-Rom al jarenlang naar diverse schilder- en tekenlessen bij Scholen in de Kunst.

het verhaal van Atte

Iedere week komt Atte Douwes trouw naar pianoles. Hij geniet daar intens van en speelt al vanaf zijn twaalfde. Via het Hanneke Delis Fonds zijn deze lessen voor hem binnen handbereik.

het verhaal van Cleo

Cleo van Bergeijk kan zich niet voorstellen dat ze ooit, op een dag, geen les meer zal krijgen bij Scholen in de Kunst. Ze begon als kleuter met dans en assisteert nu bij het jongerentheater.

het verhaal van Ali en Atilla

Ali en Atilla houden beiden ongelooflijk veel van muziek en luisteren graag naar Turkse liedjes. Sinds kort krijgen vader en zoon zelf muziekles dankzij het Hanneke Delis Fonds.

het verhaal van Simone

Simone van Kleef volgt al ruim tien jaar vioolles bij Scholen in de Kunst en doet mee aan de School voor Talent. Dat komt goed uit, want ze wil dolgraag naar het conservatorium.

'Leg mij niet vast!'

Marloes van den Berg schildert al zes jaar bij Anne Marie Spijker. We spraken haar over het ontstaan van haar bijzondere schilderijen en het plezier dat ze aan schilderen beleeft.

het verhaal van Vera

Vera Croese maakt gebruik van het Hanneke Delis Fonds, waardoor ze elke week met veel plezier lessen beeldend, zang en piano kan volgen.

het verhaal van Estrella

Estrella Smith danst al vanaf haar tweede jaar. Ze zit in 5 vwo en volgt maar liefst zes verschillende kunstlessen.

het verhaal van Erno

De Bibliotheek Eemland is niet alleen buurman maar ook een vaste partner geworden voor Scholen in de Kunst. Beide organisaties borrelen van ambities.

het verhaal van Ria

Ria Quartel, voorzitter van Theatergroep Paljas, zet zich in voor mensen met een beperking. Scholen in de Kunst hielp haar om collega bestuursleden te vinden.

het verhaal van Ramon & Dirkjan

Al vanaf het eerste begin is er een warme relatie tussen Scholen in de Kunst en de mannen van de Bühne, Ramon de la Combé en Dirkjan van Oord.

het verhaal van henk

Henk Mul, voorzitter van Toonkunst Amersfoort, merkt wat er achter de schermen allemaal door Scholen in de Kunst wordt geregeld. 

het verhaal van Greta

Als Greta voelt ze zich zelfverzekerd en sterk. Dat dit kan, is voor haar extra bijzonder. Ze ontvangt hiervoor een bijdrage uit het Hanneke Delis Fonds.

het verhaal van Daniël

De urban dansschool Social Dance wordt met veel passie geleid door Daniël van Trappe, die de danslokalen huurt bij Scholen in de Kunst.

het verhaal van Lonneke

Haar eerste stappen in de muziekwereld zette violiste Lonneke van Straalen bij Scholen in de Kunst. Nu is ze voorzitter van het Amersfoorts Jeugd Orkest.

het verhaal van Les

Les Koch ontdekt zijn eigen talenten en hoe hij in elkaar steekt door zich te verdiepen in andere personages op toneel. In de talentenklas leert hij ook nog extra technieken en acteertips.

het verhaal van Ronald

Ronald Spekle, zakelijk leider van het Amersfoortse klassieke muziekfestival September Me, vindt in Scholen in de Kunst een fijne samenwerkingspartner.

het verhaal van Ella

Ella Verweij, schoolleider van het Amsfort College, heeft kunst een stevige plek op haar school gegeven.

het verhaal van Jos

Het Lienderts Orkest is een wijkorkest voor amateurs uit Liendert. Trompettist Jos Schoenmakers vertelt wat er bijzonder is aan hun gezelschap.

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus