Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

‘VAN PIANOSPELEN GENIET IK ZO'


Iedere week komt Atte Douwes (29) trouw naar Scholen in de Kunst. Om heerlijk piano te leren spelen. Hij geniet daar intens van en speelt al vanaf zijn twaalfde. Via het Hanneke Delis Fonds zijn deze lessen voor hem binnen handbereik.

Vlak voordat de pianoles begint staat Atte nog even voor het grote raam. Vanaf de vierde verdieping van het Eemhuis heeft hij fantastisch uitzicht op spoorbaan. “Kijk, daar gaat de trein naar Ede. Ik kom ook weleens met de trein”, vertelt hij enthousiast. Daarna is het tijd voor de pianoles met zijn docente Rudith Middelhuis. “Ik vind de lessen altijd heel gezellig en ben ook blij dat ik hier pianoles krijg. Rudith en ik spelen vaak samen of ik speel mee met een muziekje of we spelen quatre-mains. Echt leuk om te doen.”

Een geschenk
Atte heeft een verstandelijke beperking, woont begeleid en werkt in de horeca van ‘s Heerenloo als dagbesteding. Hij krijgt de muzieklessen, gesteund door het Hanneke Delis Fonds. Deze mogelijkheid en de beschikbaarheid van een pianodocent voor Atte is een geschenk, vertelt zijn moeder Rolien de Vries. “Wat fijn dat Scholen in de Kunst docenten heeft die goed kunnen omgaan met mensen met een beperking. Ook al gaat Atte langzaam vooruit en kan hij soms moeilijk de discipline opbrengen om te oefenen, ik merk dat hij er veel plezier uit haalt.”

Oude bekende
Atte is een oude bekende. Hij groet iedereen vrolijk die hij kent bij Scholen in de Kunst. “Ik vind het heel fijn om elke vrijdag te komen. Het is zo’n fijne sfeer, hier in het Eemhuis.” Bij de vorige conciërge kreeg hij weleens dropjes, weet hij nog. Atte begon als kind met muziekles, destijds nog op de locatie aan de Muurhuizen. “Dat weet ik nog goed. Dat was bij juf Anneke Langeraar, zij zat helemaal op zolder. Ik heb jarenlang les van haar gehad, een hele lieve juf. Zij werkte met speciale kleurtjes, zodat ik makkelijker kon spelen.”

Altijd bezig
Maar juf Anneke ging met pensioen en nu volgt hij alweer voor het derde jaar les bij Rudith. “Ik doe het heel graag. We beginnen met speciale vingeroefeningen om de handen los te maken. En ze legt kaartjes op de toetsen, dan kan ik het goed volgen. We verzinnen ook weleens liedjes, dat is heel grappig. Vier keer per week oefen ik op mijn keyboard thuis. Ik vergeet het ook weleens, maar dat is niet erg. Want ik ben altijd met muziek bezig.”

 

Meer weten?

Weinig geld en toch op les?
Misschien kom jij ook in aanmerking voor een bijdrage in het lesgeld.

bekijk de mogelijkheden