Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

‘Mijn zangles is echt een heerlijke uitlaatklep’


Als Greta (20) zingt vergeet ze even alle ingewikkelde dingen in haar leven. Dan voelt ze zich zelfverzekerd en sterk. Dat dit kan, is voor haar extra bijzonder. Ze ontvangt hiervoor een bijdrage uit het Hanneke Delis Fonds.

“Ik doe er alles aan om een zo normaal mogelijk leven als jongere te leiden. Ik ben druk bezig om mijn vwo-diploma te halen. Ik spreek graag af met vrienden, doe aan sport en het meeste geniet ik van mijn muzieklessen. Zingen is een heerlijke uitlaatklep, vooral omdat ik best veel zaken in mijn leven zelf moet regelen – meer dan leeftijdsgenoten. Ik ben als Armeense elf jaar geleden naar Nederland gekomen. Na jaren in diverse asielzoekerscentra hebben we helaas geen vaste plek om te wonen, dus woon ik bij een vriendin. Ik moet veel paperassen regelen, want we hebben nog altijd geen verblijfsvergunning.”

Veel tips bij optredens
“Omdat wij geen inkomen ontvangen, mag ik aanspraak doen op het Hanneke Delis Fonds en ben ik dus in de gelukkige omstandigheid dat ik zulke fijne muzieklessen kan krijgen. Ik heb eerder pianoles gehad en volg nu gitaar- en zangles. Doordat ik hier ook leer hoe je in bands zingt en ik soms meedoe aan optredens, heb ik veel geleerd over hoe ik mezelf presenteer op het podium. Van de docenten krijg ik veel tips hoe ik om kan gaan met stress en spanning voor een optreden. Als ik zing, stopt alles even. Dan verdwijn ik helemaal in de muziek.”

Zingen laat ik nooit los
“Ik schrijf ook eigen liedjes, ik houd erg van blues en maak popliedjes. Ik ben een enorme fan van Amy Winehouse. Na het vwo ga ik bouwkunde of makelaardij studeren, maar het zingen zal ik nooit loslaten. Mijn eigen muziek maken is namelijk een groot deel van mijn leven. De lessen hebben mij ook veel over mezelf geleerd. Natuurlijk gaat het over techniek, toonhoogtes en hoe je de microfoon het beste kunt gebruiken. Maar ik merk ook dat ik veel zelfvertrouwen heb gekregen bij Scholen in de Kunst. Ik weet nu dat ik me niets moet aantrekken van de meningen van anderen en trots mag zijn op wat ik kan. Ik heb veel progressie gemaakt in mijn zang en muziek. Dat dit mogelijk is voor mij, is zo ongelooflijk fijn.”

 

Meer weten?

Weinig geld en toch op les?
Misschien kom jij ook in aanmerking voor een bijdrage in het lesgeld.

bekijk de mogelijkheden