Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

‘Iedereen is welkom om mee te spelen’


Het Lienderts Orkest is een wijkorkest voor amateurs uit Liendert. Een van de vaste muzikanten is trompettist Jos Schoenmakers (73), hij vertelt als voorzitter van het orkest wat er bijzonder is aan hun gezelschap.

“In ons orkest mag iedereen meespelen. Iemand die een beetje een toonladder kan spelen is al welkom. Onze componiste en violiste Anne-Maartje Lemereis zorgt ervoor dat ze de stukken die we spelen zo aanpast dat het voor iedereen te doen is. Ik kan bijvoorbeeld met mijn trompet de hoge G niet meer halen, daar houdt ze dan rekening mee.”

Wat voor instrumenten zitten er in jullie orkest?
“We hebben nu 14 leden. Zes strijkers, 4 violisten, 2 cellisten en 8 blazers. Tot voor kort hadden we ook een accordeonspeler en zelfs als je bongo speelt ben je welkom. We spelen populaire en klassieke muziek. Dat betekent dat de mensen die erg ervaren zijn, de echte bollebozen, zich iets moeten inhouden. Maar dat ervaren zij als ontspannen spelen. Ons orkest is vooral ook een sociaal gebeuren, het is een saamhorige club mensen onder de bezielende leiding van Els Schreuder.”

Waar zijn jullie te bewonderen?
“Een leuke gelegenheid was het multiculti-festival in Liendert. Zo ontstond er veel verbinding in de wijk. We geven ook concerten in de Groene Stee, op de rondvaartboot en onlangs nog bij de nieuwe WAR.”

Op welke manier speelt Scholen in de Kunst een rol bij jullie orkest?
“Als amateurorkest praten we mee in het gemeentelijk muziek overleg dat wordt georganiseerd door Scholen in de Kunst. En in coronatijd hadden we onderling intens app-contact toen we ’s avonds niet meer konden repeteren. We delen veel zinnige informatie met elkaar. Ook zijn we begeleid om subsidie te krijgen.”

Wat betekent deze amateurkunstsubsidie voor jullie orkest?
“Met de subsidie kunnen we onze dirigent voor de helft betalen. Hierdoor is de contributie 15 euro per maand en dat is voor de meeste leden prima te betalen. Het geeft ons wat speelruimte en wordt door alle muzikanten zeer gewaardeerd.”

Wat is het effect op de Amersfoortse amateurkunst?
“Scholen in de Kunst heeft een groot netwerk en doet veel achter de schermen voor de amateurkunst – meer dan wij in de gaten hebben. Het is fijn te merken dat zij de gemeente goed bij de les houdt, zodat Amersfoort een cultuurvriendelijke gemeente is. Daar heeft zij een groot aandeel in en profiteren wij als klein orkest van.”

 

Meer weten?

Ben je als vereniging op zoek naar ondersteuning, advies of subsidie?
We helpen je graag! 

bekijk de mogelijkheden