Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

‘HIER BEN IK CREATIEF OPGEGROEID


Cleo van Bergeijk (17) kan zich niet voorstellen dat ze ooit, op een dag, geen les meer zal krijgen bij Scholen in de Kunst. Ze begon als kleuter met dans en assisteert nu bij het jongerentheater. Het vak waar ze haar beroep van wil maken.

Wat betekent Scholen in de Kunst voor jou?
“Eigenlijk ben ik hier een beetje opgegroeid, ik begon ooit met kinderdans en groeide door naar moderne dans tot ik op mijn elfde het theater ontdekte. Met acteren had ik echt een klik en ik bleek er ook meer aanleg voor te hebben. Je kunt wel zeggen dat ik hier rustig heb kunnen onderzoeken wat bij me past. Dus ik loop hier al eventjes rond en ken veel mensen in het Eemhuis. Het voelt heel vertrouwd.”

Waarom past theater zo goed bij je?
“Ik vind het een fijn gevoel dat je bij het acteren echt iets neerzet. En dat je reactie krijgt van het publiek, mensen in de zaal reageren op wat je laat zien en dat geeft mij veel energie. Verder vind ik het ook leuk om samen met anderen te spelen. De sfeer op het podium, het samen creëren, is zo’n mooi proces. Ik geniet daar volop van.”

Je hebt ook bij de School voor Talent Theater gezeten. Wat heb je daar geleerd?
“Het fijne aan de School voor Talent Theater is dat alles om theater draait en iedereen extra gemotiveerd is. Je zit echt even in een toneelbubbel met elkaar. Je leert wat je eigen talenten zijn, maar ook wat nog beter kan en waar je op moet letten. Het is ook heel prettig dat de docenten goede feedback geven, zodat je je nog verder kunt ontwikkelen. In deze lessen werd ik nog steviger gestimuleerd om mijn eigen grenzen op te zoeken en eroverheen te gaan.”

Wat hebben de docenten je nog meer bijgebracht?
“Wat ik bijzonder vind is dat ik via mijn theaterlessen in contact ben gekomen met voor mij onbekende projecten. De docenten delen veel activiteiten, voorstellingen en audities, zo ben ik ook in contact gekomen met het Nationaal Theater in Den Haag. Mijn wereld is echt groter geworden door hen.”

En je bent nu zelf assistent bij jongerentheater, hoe is dat?
“Geweldig dat ik die kans heb gekregen, ik assisteer sinds kort theaterdocent Lisette Mallee. Zo leer ik de kant van het maken nog beter kennen. Dit is ook om me te oriënteren op mijn toekomst. Ik wil graag verder met theater, wellicht als speler of maker of docent. Dat kan ik hier fijn onderzoeken. Volgend jaar hoop ik de vooropleiding van de toneelschool te gaan doen, dit helpt als voorbereiding.”

Dus wellicht zien we je volgend jaar niet meer?
“Nou zeg, dat zou zomaar kunnen. Dat voelt wel vreemd. Daar heb ik nog niet bij stilgestaan. Gelukkig heb ik via Scholen in de Kunst veel vrienden leren kennen, die blijf ik natuurlijk zien. En misschien kom ik later terug om zelf les te geven. Hoe geweldig zou dat zijn!”

Meer weten?

Lees meer over onze theaterlessen en maak je keuze!

bekijk de mogelijkheden