Als zakelijk leider van het Amersfoortse klassieke muziekfestival September Me zoekt Roland Spekle (62) graag aansluiting bij partijen in de stad. Om op cultureel en muzikaal gebied een beetje buiten de lijntjes te kleuren. In Scholen in de Kunst vond hij een fijne partner.
Jonge generaties betrekken
“Scholen in de Kunst is een professionele organisatie met een groot netwerk, een geweldige springplank voor jong talent. Klassieke muziek is gestold in de tijd, daarom is het belangrijk om samen op te trekken en nieuwe paden te verkennen om jonge generaties te betrekken bij deze muziekvorm. Een mooi voorbeeld is ons project ‘So you think you can write a strijkkwartet?’ waarbij musici tussen de 8 en 18 leerden componeren. Heel speels en met veel verbeelding leidde dat tot diverse prikkelende uitvoeringen. Zo belangrijk dat ook kinderen leren creëren en scheppen.”
Talentontwikkeling
“We hebben nu samen een meerjarenplan op twee sporen. Allereerst is talentontwikkeling belangrijk. Wij adopteren talentvolle muziekleerlingen en coachen hen op artistiek en praktisch gebied. Ze komen bijvoorbeeld bij het Ragazze Quartet, artistiek leider van September Me, kijken, om te zien hoe ze repeteren en zich voorbereiden op een uitvoering. Het andere spoor gaat over community-denken. Daarvoor organiseren we een buurtfestival in Het Huis van Bartels in de wijken Liendert en Rustenburg waar muziekworkshops en concerten worden gegeven. Daar bereiken we bewoners die ons festival of Scholen in de Kunst niet bezoeken.”
Grijze Haren, Nieuwe Snaren
“Met September Me willen we ook oudere musici bereiken, die hun instrument aan de wilgen hebben gehangen. Dat idee leidde tot het Grijze Haren, Nieuwe Snaren-orkest met tachtigplussers. Een flinke tour de force, maar gaandeweg zag je weer die verbinding ontstaan tussen de musici. Om dan te ervaren wat de rol van muziek op die leeftijd nog kan betekenen, was erg bijzonder. Dat hebben we echt samengedaan.”
Stadsopera
“We zoeken beiden steeds naar projecten die betekenisvol zijn, buiten de gebaande paden gaan en die een eigentijdse visie op cultuur en muziek hebben. Op die snijvlakken vinden we elkaar. We moeten niet lijdzaam afwachten tot mensen naar ons toe komen, maar actief de stad intrekken. Het plan is nu om een stadsopera te gaan maken met professionals en bewoners. Waarbij we een hoge kwaliteit nastreven maar vooral ook toegankelijk willen zijn voor iedereen. En die dan gratis opvoeren op het Eemplein. Hoe tof zou dat zijn!”
In onze agenda vind je niet alleen activiteiten van Scholen in de Kunst.
We vermelden ook graag events van onze partners!