Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

‘Hier ontdek ik wie ik ben en wat ik wil’


Les Koch (17) ontdekt zijn eigen talenten en hoe hij in elkaar steekt door zich te verdiepen in andere personages op toneel. In de talentenklas leert hij ook nog extra technieken en acteertips.

Hoe voelt het voor jou om te spelen?
“We hebben lang niet gespeeld, maar toen het weer zover was met de talentenklas Theater, genoot ik intens. Het applaus op het einde voelde zo fijn, daar geniet ik de hele avond nog van na. Ik wilde niet meer weg uit de zaal, zo heerlijk was het om weer voor mensen te spelen. In het theater ontstaat een nieuwe wereld, je creëert iets voor het publiek, iets om van te leren of iets om even bij stil te staan.”

Wanneer begon je met acteren?
“Ik zit nu in 5 vwo en begon met acteerlessen toen bij een jaar of twaalf was. Daarnaast volg ik lessen beeldende kunst bij Scholen in de Kunst. Ik wil bijzonder graag acteur worden en bij de talentenklas leer ik nog weer andere dingen dan tijdens mijn gewone toneellessen die ik elders volg. Hier krijg ik meer techniek, stemgebruik, ademhalingstechnieken. Je bent echt bezig naar jezelf te kijken en elke les leer ik weer bij. Eerst speel je iets, dan krijg je tips en daarna speel je het nog eens en zo groei je supersnel.”

Wat leer je van de docenten van Scholen in de Kunst?
“Hier draait alles om je eigen kwaliteiten onderzoeken. Ik heb hier echt mezelf leren kennen en dat helpt ook om inzicht te krijgen in hoe anderen zich gedragen. Je krijgt alle ruimte om jezelf te ontwikkelen. Daardoor kan ik goed experimenteren en uitzoeken wat ik het leukste vind en wat bij me past. Ook voor mijn toekomst. Ik hoop dat ik word aangenomen op een van de toneelscholen.”

Wat is de meerwaarde van zo’n talentenklas?
“De talentenklas is bijzonder omdat je samen met andere acteurs jezelf steeds verder brengt. We stimuleren elkaar het beste uit onszelf te halen. We hebben allemaal ambitie en helpen elkaar om verder te komen. Ik heb veel geleerd over hoe ik in elkaar zit door het acteren. Zo speelde ik een tijdje geleden de rol van een Russische filosoof die tegen een burgerlijk leven was en tegen de liefde. Op dat moment had ik een oogje op iemand en toen ging ik in gedachten naar wat ‘mijn Russische filosoof’ ervan zou vinden. Prachtig toch?”

Meer weten?

Lees meer over de School voor Talent.
Misschien is het ook iets voor jou!

bekijk de mogelijkheden