Zoek je een professionele muziekschool in Amersfoort, waar je ook als jazzliefhebber in goede handen bent? Zoek dan niet verder, bij onze Muziekschool ben je aan het goede adres!
Of je je nu wilt verdiepen in improvisatie, akkoorden en timing, of interesse hebt in jazz-standards, funky varianten of in eigentijdse jazz, het kan bij ons allemaal. We hebben verschillende docenten met een jazzachtergrond, die jou graag de fijne kneepjes van de jazzmuziek leren.
Je kunt de wereld van jazzmuziek verkennen in je individuele muzieklessen, maar we bieden ook de mogelijkheid om samen te spelen in onze jazzensembles en op jamsessies. Vraag je docent naar de mogelijkheden.
En hoe leuk is het om juist in Amersfoort je in de jazzmuziek te storten, waar in augustus de binnenstad uit zijn voegen barst van de jazzpodia? Want Amersfoort heeft zich zelf nationaal en internationaal op de kaart weten te zetten als jazzstad met het Amersfoort World Jazz Festival.
Je kunt altijd kennismaken door middel van een gratis proefles. Kies je voor een jaar muziekles, dan krijg je van ons een kosteloos samenspelabonnement. Het meespelen in een ensemble naast je instrumentale les, is dan voor jou gratis. Dat geldt dus ook voor onze jazzensembles.
Ben je jonger dan 21 en heb je les bij een andere muziekschool in Amersfoort, Soest of Leusden? Neem dan contact met ons op. In veel gevallen is het samenspelabonnement voor jou ook kosteloos.
✔️ In jazzmuziek heb je veel creatieve vrijheid, er is ruimte voor improvisatie
✔️ jazzmuziek speel je altijd samen, op elkaar reageren is een wezenlijk onderdeel van jazz
✔️ je spelvaardigheid verbetert door de complexe melodieën, harmonieën en ritmes uit de jazz
✔️ in jazzmuziek kun je je emoties uiten door persoonlijke interpretatie en improvisatie
✔️ de drang naar vernieuwing is een constante in de jazz; er is ruimte voor het experiment.
jongeren
In het Jazzensemble leer je jazz en aanverwante muziek spelen. Samen werken we aan jazz-standards, blues, en latin muziek. Je leert improviseren op akkoordenschema’s en gaat vooral veel samenspelen met elkaar.
volwassenen
In de jazzensembles draait alles om samenwerken en naar elkaar leren luisteren. Tijdens de repetities ga je je improvisatievaardigheden ontwikkelen en leer je reageren op dat wat een ander speelt. Een mooie aanvulling op je muzieklessen.
1x per maand
Ontwikkel je improvisatie- en samenspelskills bij Potje Jam Jazz Flavoured, een maandelijkse jamsessie voor amateur jazzmusici onder leiding van gitarist Sander Hop en bassist Guus Bakker. Je vindt Potje Jam op de website van Popmakers.
Later...with Jools Holland
Jazz Orchestra of the Concertgebouw
Miles Davis in 1986!
Docent contrabas
Jazzmuziek is één van de meest boeiende en invloedrijke muziekgenres aller tijden. Of je nu een doorgewinterde muzikant bent of net begint met het verkennen van de wereld van muziek, jazzmuziek is een onuitputtelijke bron van plezier, vernieuwing en muzikale vrijheid.
Jazz is een op improvisatie gebaseerde muziekstijl, waarvan de bron waarschijnlijk in Afrika ligt. Afrikaanse slaven namen de muziek en ritmes mee naar Amerika, waar deze langzaam vermengd raakten met de Europese muziektraditie.
New Orleans geldt als de geboortegrond van de jazzmuziek, waar in de Afro-Amerikaanse gemeenschap een unieke kruisbestuiving van ragtime, blues, folk en negrospirituals vorm kreeg. De oorsprong van de jazz ligt dus in een smeltkroes van culturen en tradities.
Oorspronkelijk betekende het woord jazz een "zeer energieke dans". Jazz werd in de beginjaren door het grote publiek niet erg geaccepteerd, omdat de muziek geassocieerd werd met losse zeden en een lage sociale status.
In de jaren '30 werd jazzmuziek steeds populairder door het ontstaan van jazzorkesten met zowel zwarte als witte muzikanten. In die jaren was vooral de dansbaarheid van de muziek aanstekelijk, waardoor de muziek steeds meer mensen wist te bereiken. Vanaf de jaren '50 voelden steeds meer jazzmuzikanten de behoefte aan vernieuwing en ontstonden meer experimentele vormen van jazzmuziek, met complexere ritmes en wisselende tempo's. En die drang naar vernieuwing is eigenlijk nooit meer verdwenen.
Via genres als dixieland, boogiewoogie en swing tot de latere bebop, cooljazz en fusion, ontwikkelde jazz zich tot de complexe, rijke en veelomvattende muziek die het nu is. Met vele grote namen in haar geschiedenis kent de jazzmuziek ook prachtige verhalen over muzikanten en artiesten die een geheel eigen stijl wisten te ontwikkelen. Van Benny Goodman en Louis Armstrong tot Ornette Coleman, Thelonious Monk of Miles Davis. En vergeet niet de jazzzangeres van het eerste uur, Billie Holiday, met haar onnavolgbare stem.
Ook in Nederland kennen we een rijke geschiedenis van jazzmuzikanten en staat steeds weer een jonge generatie op om opnieuw de mogelijkheden van de jazzmuziek te verkennen. Van Hans en Candy Dulfer tot de inmiddels succesvolle Kika Sprangers, van zangeressen als Greetje Kauffeld en Rita Reys tot Wouter Hamel en Anna Serierse. De jazz blijft zichzelf telkens opnieuw uitvinden, ook in Nederland.
De muzikale vrijheid maakt de jazzmuziek uniek. In tegenstelling tot klassieke muziek, waar elke noot zorgvuldig is geschreven, draait het bij jazz om spontaniteit en improvisatie. Een jazzimprovisatie kun je zien als een gesprek tussen muzikanten. Door elkaar uit te dagen en te inspireren ontstaan nieuwe melodieën tijdens het spelen. Zo bezien is een jazzconcert altijd uniek, je weet van tevoren nooit helemaal precies wat er gespeeld gaat worden en hoe.