Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

'Fijn dat er ook voor deze doelgroep toneel bestaat'


Amateurgezelschappen bestaan bij de gratie van vrijwilligers, die zich met hart en ziel inzetten. Zoals Ria Quartel, zij is voorzitter van Theatergroep Paljas voor mensen met een beperking. Scholen in de Kunst hielp haar om collega bestuursleden te vinden.

“Gelukkig ben ik goed in delegeren, want als voorzitter loop je altijd het risico om te veel taken op je bordje te krijgen. Ik ben nu acht jaar betrokken bij dit bijzondere gezelschap van toneelspelers met een beperking, dat is opgericht door Bernadette Sikkes – alweer zo’n dertig jaar geleden. Mijn volwassen dochter speelt bij Paljas en zo ben ik erbij gekomen.”

Rots in de branding
Bij amateurgezelschappen is het best lastig om nieuwe aanwas en bestuursleden te vinden. Coördinator amateurkunst Ellen van Genuchten van Scholen in de Kunst hielp Ria daarbij. “Ellen is voor ons een rots in de branding. Ze helpt ons overal bij. Als ik een vraag heb, kan ik altijd bij haar terecht. Ze antwoordt heel snel en denk echt mee. Zo plaatste zij een oproep en een advertentie voor nieuwe bestuursleden en dat is gelukt. Daardoor kan ik nu het stokje gaan overdragen. Ellen heeft ons ook begeleid bij het verkrijgen van de gemeentelijke subsidie waar we onze regisseur deels van betalen. We hopen natuurlijk dat die financiële hulp blijft, want het is prachtig dat ook voor deze doelgroep toneelspelen mogelijk is.”

Ontspanning en plezier
De negen spelers van Paljas hebben allemaal een beperking, sommigen wonen in een instelling, anderen begeleid. Een enkeling werkt, maar de meesten gaan overdag naar de dagbesteding. “Spelen bij Paljas is voor hen een enorm belangrijk moment in de week. Hier kunnen ze al hun dramatalenten kwijt, maar ook hun verhaal. Al draait het wel om het repeteren en spelen natuurlijk. Ik merk dat ze er veel ontspanning en plezier aan beleven, zowel op de oefenavonden als met de optredens.”

Behalve de ideeën van regisseur Manon Poort is de inbreng van de spelers ook belangrijk. “Ze spelen vaak korte sketches, waar ze zelf over meedenken. Er zit altijd veel humor in en het gaat over zaken als vriendschap of ze Bijvoorbeeld iets uit Zaai of Sesamstraat. Het moet vooral herkenbaar zijn.”

De theatergroep treedt geregeld op en ze ontvangen positieve reacties. “Ze hebben de afgelopen jaren gespeeld bij Theater Frans Krom en bij Gluren bij de Buren bijvoorbeeld. Dan krijgen ze een staande ovatie en applaus. Zo mooi om te zien. Dat geeft de spelers veel zelfvertrouwen.”

Meer weten?

Ben je als vereniging op zoek naar ondersteuning, advies of subsidie?
We helpen je graag! 

bekijk de mogelijkheden