Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

‘Zij houden de zangcultuur hoog in de stad’


Henk Mul (68) is een fervent bariton in oratoriumkoor Toonkunst Amersfoort. Sinds hij voorzitter is van het koor, merkt hij wat er achter de schermen allemaal door Scholen in de Kunst wordt geregeld. 

Mooi repertoire
“Zingen in een koor is in ons land de tweede grote recreatieve bezigheid – op nummer 1 staat voetbal. Ik zing al zolang als ik me kan herinneren en sinds vijftien jaar als bariton bij dit grote Amersfoortse koor. Ik speel zelf ook gitaar. Ik voel me prettig bij het repertoire en vind het altijd een mooie uitdaging om ingewikkelde partituren onder de knie te krijgen. Al ben ik inmiddels wel vertrouwd met Händels Messiah of de Matthäus-Passion van Bach. Voor sommige leden is het sociale contact het belangrijkst, voor mij draait het om het zingen.”

Korenoverleg
“Als voorzitter merk ik hoeveel werk er achter de schermen wordt verzet om de zangcultuur in onze stad hoog te houden. Hierin speelt Scholen in de Kunst een stevige rol. Alleen al als ik kijk naar het korenoverleg dat zij organiseert. Hierin bespreken we met andere koren bijvoorbeeld hoe we aan nieuwe leden kunnen komen. Een terugkerend thema. Vooral mannen zijn een schaars product. Zeker bij ons koor met een repertoire dat zich minder leent voor jonge aanwas, is het fijn om ervaringen en tips te delen.”

Fijne coördinerende rol
“Een ander prettig aspect is dat Scholen in de Kunst een coördinerende rol heeft en de agenda bijhoudt. Op die manier verschijnen onze uitvoeringen automatisch op de Amersfoortse Uit-agenda en in lokale media. Ook wanneer het Amateurkunstfestival plaatsvindt, horen we dat ruim op tijd en kunnen daarop inspelen met een mooi aanbod. Verder heeft Scholen in de Kunst ons geholpen met de komst van de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR), die geldt alle verenigingen. En attendeerde ons op een handige helpdesk en speelde zo een goede bemiddelende rol.”

Op hoog niveau blijven
“Erg aangenaam is dat we structureel subsidie krijgen van de gemeente als amateurkunstgezelschap. Scholen in de Kunst attendeerde ons daarop en adviseerde ons als loket voor de subsidieaanvraag. Van dit budget wordt onze dirigent Gerben Budding deels betaald en kunnen we op hoog niveau blijven presteren. Zo krijgt ieder lid op gezette tijden een stemtest en nieuwe leden worden uitvoerig individueel getest. We zijn een groot koor en willen graag op deze sterkte blijven bestaan. Daar helpt Scholen in de Kunst ons echt bij.” 

Meer weten?

Ben je als vereniging op zoek naar ondersteuning, advies of subsidie?
We helpen je graag! 

bekijk de mogelijkheden