Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

‘Ik draag Amersfoort een warm hart toe’


Haar eerste stappen in de muziekwereld zette violiste Lonneke van Straalen (36) in Hoogland. Als peuter volgde ze de cursus Bewegen en Muziek bij Scholen in de Kunst in Hoogland, toen nog ‘t Driespan genaamd. Nu is ze voorzitter van het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO). Haar band met Amersfoort blijft nauw.

Wanneer begon je band met Scholen in de Kunst?
“Piepjong was ik toen ik begon met de muziekcursussen Bewegen en Muziek en daarna Muziek met Kinderen. Daar zag mijn juffie dat ik goede oren had en een fijne motoriek dus raadde ze me aan de viool eens te proberen. Dat had ze goed gezien. Daarna nam ik vioollessen bij de Regionale Muziekschool Amersfoort, de voorloper van Scholen in de Kunst. Mensen focussen altijd op die eerste vioollessen, maar ook de kennismakingen ervoor hebben mij een goede basis gegeven.”

Hoe beleefde je die tijd?
“Ik was kind aan huis bij de muziekschool, naast individuele lessen volgde ik groepslessen en zat in de Talentenklas. Het is best uitzonderlijk hoe goed ik ben opgeleid. Met zo’n breed spectrum aan lessen en ervaringen. Als je de stof goed krijgt aangeleerd, heb je daar je hele carrière profijt van. Daar kijk ik als professioneel violiste dankbaar op terug.”

Nu ben je voorzitter van het AJO. Hoe ervaar je dat?
“Gek genoeg heb ik zelf nooit in het AJO gespeeld, ik zat in andere orkesten. Ik vind het belangrijk dat jongeren goed leren samenspelen en mooi muziek leren maken. Zo’n ervaring van serieus spelen en plezier maken geeft een mooie basis voor als je later een vakopleiding wilt volgen. Daarnaast is het sociale aspect ook van belang. Zeker in tijden van corona was het heerlijk om te blijven spelen en repeteren. We hebben alles uit de kast gehaald om dat te regelen. Spielfreude daar draait het om.”

Hoe is de band tussen Scholen in de Kunst en het AJO?
“Van oudsher is de verbinding er zeker, maar die kan nog verder worden geïntensiveerd. Ik zet me daar graag voor in. Eigenlijk zou het logisch moeten zijn dat je als jong muziektalent doorstroomt naar het AJO. Dat is nu niet altijd het geval. AJO leden komen uit de wijde omtrek. We gaan op zoek naar meer mogelijkheden om de doorstroom van Scholen in de Kunst naar het AJO te verbeteren. De eerste gesprekken lopen al. Scholen in de Kunst heeft een bijzondere plek in mijn hart. Dus dat komt goed.”

(Foto Lonneke: Sarah Wijzenbeek)

Meer weten?

Zet ook je (eerste) stappen in de muziekwereld! 
Van groepsles percussie tot individuele vioolles. 
Van koorzang tot spelen in een bandje.
Er zit altijd wel iets voor je bij! 

bekijk de mogelijkheden