Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Hoe wil je jezelf omschrijven als docent?

“Als docent probeer ik vooral heel persoonlijk te zijn, door goed te luisteren naar mijn cursisten. Daarnaast vind ik het altijd een grote uitdaging om te ontdekken wat voor muziekstijl bij hen past. Ik geef les aan drummers die net beginnen of die de draad weer oppakken nadat ze het even hebben laten liggen. Dat vraagt van mij een aanpak waarbij ik echt aansluit op de leerling zelf. Wat wil die bereiken, wat voor droom heeft die, welke band of muziek spreekt hem of haar aan? Ik luister goed en zoek een benadering die ervoor zorgt dat dat muzikale doel ook echt wordt bereikt.”

Wat vind je belangrijk in jouw muzieklessen?

“Mijn ultieme doel is om iedereen les op maat te geven, ongeacht achtergrond, niveau, muziekstijl of eventuele beperkingen. Bij beginners bied ik een basis vol techniek, hand-voet-coördinatie en noten lezen aan, toch is dat slechts een onderdeel van een bredere ‘routekaart’. Muziek leren gaat voor mij vooral over het bepalen van je doel en zelfexpressie. Een bepaald idee of doel zal ik nooit de kop indrukken, maar ik doe juist mijn uiterste best om dat samen voor elkaar te krijgen. In mijn lessen besteed ik verder veel aandacht aan de lichamelijke houding, die is allesbepalend. Het helpt als je van nature al souplesse hebt, maar anders werken we daar hard aan. Bij drummen is zo min mogelijk spanning in je lijf erg belangrijk.”

Hoe zorg je ervoor dat cursisten gemotiveerd blijven?

“Met veel enthousiasme voor mijn vak. Het delen van mijn kennis doe ik met mijn hele hebben en houden. Ik hou ervan cursisten op een positieve manier uit te dagen. Vanuit mijn ervaring met diverse muziekstijlen in verschillende ensembles lukt het me prima om steeds weer iets te vinden dat bij iemand past. Vooral meespeelliedjes werken goed, waardoor je al snel resultaat ervaart. Daarnaast weet ik ook dat leren drummen tijd vraagt. Dat maakt me mild als het een keer niet lukt met oefenen.”

Bij Scholen in de Kunst heb je veel opties voor samenspel, hoe belangrijk is dat?

“Drummers zijn vaak behoorlijk bescheiden en treden niet graag op de voorgrond. Ik ook niet per se. Maar als slagwerker ben je wel superbelangrijk in een band of klassiek ensemble; je bent de muzikale motor. Dat zelf ervaren is fantastisch. Samen spelen leert je zoveel: je ervaart je eigen rol, moet op medespelers letten en staat op een podium! In zo’n band of orkest ontdek je vaak: dit is wat ik wilde. Dan weet je ineens waar je het allemaal voor doet. Een te gekke ervaring.”

Wist je dit al over Michiel?

Hij is een fanatieke wielrenner en traint met vrienden voor grote fietsrondes, zoals de Amstel Gold Race Tourtocht van 240 kilometer lang.

Achtergrond

Michiel Buijsse is drummer en docent in drums, (melodisch) slagwerk en percussie. Daarnaast speelt hij in de bands Tess Merlot, The Streetbeat Empire en verschillende jazz-formaties. Van jongs af aan speelde hij in de fanfare, een slagwerkgroep en in rockbands. Hij studeerde klassiek slagwerk aan het Conservatorium van Amsterdam en jazz drums op Codarts in Rotterdam, waar hij zich ook verdiepte in latin en fusion. In die tijd toerde hij met de popband The Royal Engineers, wat landelijke airplay opleverde.

Bekijk de opname van de band Tess Merlot, live in PAARD Den Haag op 25 januari 2020!