Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Ensembles en orkesten in Amersfoort

De Muziekschool van Scholen in de Kunst is de plek om samen muziek te maken. Ben je op zoek naar een orkest of ensemble dat bij jou past? Wil je samen met anderen nog beter leren spelen?  Wil je plezier maken, andere muzikanten leren kennen en begeleid worden door fantastisch bevlogen dirigenten en docenten? Kom dan samenspelen.

Wij vinden het samenspel zo belangrijk voor je muzikale ontwikkeling dat we alle muziekleerlingen van Scholen in de Kunst, die bij ons een jaarcursus ‘muziek individueel les’ volgen, kosteloos een samenspelabonnement geven. Met dit abonnement kun je in elk orkest of ensemble spelen dat bij jouw instrument, niveau en leeftijd  past.

En we hebben voor bijna iedere muzikant een passend ensemble. Voor de beginner en voor de vergevorderde. Ben je jonger dan 21 en heb je les bij een andere muziekschool in Amersfoort, Soest of Leusden? Neem dan contact met ons op. In veel gevallen is het samenspelabonnement voor jou ook kosteloos.

Waarom zou je in een ensemble of orkest willen spelen?
✔️ van samen muziek maken word je blij
✔️ je leert samenspelen met anderen
✔️ je leert de klanken van andere instrumenten kennen
✔️ een orkest of ensemble is gezellig; je maakt kennis met andere leerlingen en maakt nieuwe vrienden
✔️ voor muziekleerlingen van Scholen in de Kunst is deelname gratis
✔️ het is een mooie aanvulling op je gewone muziekles
✔️ je leert van optredens en verlegt je grenzen
✔️ je maakt kennis met verschillende muziekgenres
✔️ je oefent met (de aanwijzingen van) een echte dirigent
✔️ er zijn diverse mogelijkheden om op te treden voor publiek
✔️ je kunt gebruik maken van een speciale kortingsregeling om concerten te bezoeken in Amersfoort

Laat je inspireren!

De orkesten sluiten het jaar af met een Zomeroncert

Luister naar het Symfonieorkest, 2019

Voor de jongsten is er het juniorenorkest

luister eens hoe goed dat klinkt!

Gitaarensembles spelen tijdens Dias Latinos

een optreden onder de Lieve Vrouwetoren

alles wat je moet weten over muziekles bij ons

Wat kost muziekles? Kan ik een instrument huren? Heb je een laag inkomen?

Optredens en concerten

Samen in een orkest of ensemble spelen is natuurlijk hartstikke leuk en optreden voor publiek hoort daar ook bij! Een paar keer per jaar verzorgen de orkesten en ensembles een optreden. Van kleine presentatie tot groot concert. Twee keer per jaar halen de orkesten gezamenlijk alles uit de kast: tijdens het Kerstconcert dompelen zij het publiek volledig onder in kerstsfeer, en met het jaarlijkse Zomerconcert sluiten zij het seizoen feestelijk af. Een uitgelezen kans om aan familie en vrienden te laten horen hoeveel plezier spelen in een orkest voor leerlingen en docenten betekent!

Kleine concerten en presentaties vinden plaats in de Muziekzaal in het Eemhuis of tijdens open huizen van Scholen in de Kunst. Voor onze grotere concerten wijken we uit naar b.v. de St. Aegtenkapel, De Bron, de Martinuskerk, de St. Franciscus Xaveriuskerk, de Bergkerk, Flint Theater en ICOONtheater. Maar we schuwen ook verrassende speelplekken niet. Zo hebben er uitvoeringen plaatsgevonden in het Mondriaanhuis, het Eemhuis, monumenten en op de pleinen in de binnenstad. Dat doen we ook tijdens festivals als Dias Latinos. Spannend voor de leerlingen, verrassend voor het publiek!

Heb je vragen over onze orkesten en ensembles, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Onze orkesten

Juniorenorkest, 8-12 jaar

Het Juniorenorkest van Scholen in de Kunst bestaat uit ongeveer 65 kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. In dit orkest voor de jongste instrumentalisten, wordt op meeslepende muziek het samenspelen aangeleerd. Dirigenten: Stieneke Nagel en Klaske de Haan.

Juniorenorkest

Jeugdorkest, 10-14 jaar

Het Jeugdorkest van Scholen in de Kunst bestaat uit ongeveer 50 kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar. Het orkest speelt naast klassieke muziek ook veel filmmuziek en af en toe echte swing. Dirigent: Jan Schoonenberg.

Jeugdorkest

Symfonieorkest, 12-20 jaar

Het Symfonieorkest van Scholen in de Kunst bestaat uit ongeveer 65 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 20 jaar. Het orkest heeft een symfonische bezetting en een veelzijdig repertoire, van klassiek tot pop. Dirigent: Jan Schoonenberg.

Symfonieorkest

Ensembles

Naast de orkesten heeft Scholen in de Kunst andere vormen van samenspel. Je kunt per instrument zien in welk ensemble je terecht kunt. Zo ben je als gitarist welkom in diverse gitaarensembles, kun je met een blaasinstrument terecht bij b.v. de Flexband en hebben we voor o.a. accordeon, harp en cello aparte ensembles. 

Overige ensembles

Veelgestelde vragen over orkesten en ensembles

Moet je al een instrument bespelen om in een orkest te kunnen spelen?

Als je op muziekles zit bij Scholen in de Kunst is er altijd plek in een orkest, ongeacht je niveau of het aantal lesjaren. Dus ook voor beginnende leerlingen is er plaats. Sterker nog, we stimuleren onze leerlingen om direct aan een orkest deel te nemen. Daarom is deelname gratis.

Hoe vindt de indeling van de orkesten plaats?
Bij de indeling kijken we vooral naar leeftijd en instrument. Zo zorgen we ervoor dat er een werkbare bezetting per orkest is en voorkomen we dat er teveel dezelfde instrumenten in een orkest terechtkomen. Plaatsing in het orkest gaat altijd in overleg met je docent. Na het Juniorenorkest kun je doorstromen naar het Jeugdorkest en uiteindelijk naar het Symfonieorkest. Een mooi begin van je muziekcarrière!

 

Wat is het verschil tussen een orkest en ensemble?
Een orkest is een groep musici, die verschillende muziekinstrumenten bespeelt. Orkesten worden meestal ingedeeld naar grootte. Voorbeelden zijn een groot symfonieorkest en een klein(er) kamerorkest.
Bij Scholen in de Kunst hebben we het over een ensemble als het om een groep dezelfde instrumenten gaat, b.v. alleen strijkers, alleen blazers, alleen saxofoons of alleen gitaristen. Zoals de Saxoholics en het Accordeonensemble. Maar een ensemble kan ook slaan op het genre, b.v. ons Jazzensemble, waarbij het repertoire uitgangspunt is.

 

Welke instrumenten zitten er in een orkest?

In een klein (kamer)orkest bestaat de basisbezetting uit: 2 hobo’s, 1 fagot, 2 hoorns, 4 eerste violen, 4 tweede violen, 2 altviolen, 2 cello’s en een contrabas. In totaal 18 musici. Een groter kamerorkest heeft ook plaats voor fluiten, klarinetten, trompetten, pauken en meer strijkers. In totaal zo’n 34 personen. Een symfonieorkest varieert van 60 tot 126 musici. Het verschil met een kamerorkest is dat van bovengenoemde instrumenten er meer aanwezig zijn en deze worden aangevuld met saxofoons, trombones, tuba’s, slagwerk en harpen.

Welke extra activiteiten organiseert Scholen in de Kunst voor orkestleden?
Scholen in de Kunst organiseert in vakanties o.a. een Orkestweek, Houtblazerskamp en (buitenlandse) orkestreizen/excursies. Twee keer per jaar vindt een Masterclassweekend plaats, waarin bekende musici masterclasses in het Eemhuis verzorgen. Zo hadden we o.a. harpist Remy van Kesteren en het Nederlands Blazersensemble in huis. Het cursusseizoen wordt afgesloten met samenspelweken, waarbij leerlingen worden uitgedaagd eens in andere, niet voor de hand liggende samenstellingen, samen muziek te maken!

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus