Speel je gitaar en zou je ook wel eens in een gitaarensemble of gitaarorkest willen spelen? Doe dan op deze pagina inspiratie op. Bekijk bijvoorbeeld de filmpjes hieronder van een aantal van onze concerten en ontdek het plezier van samen muziek maken!
Naast het muzikale aspect, is er ook het sociale aspect. Je leert nieuwe gitaarvrienden en -vriendinnen kennen en je ziet hoe anderen spelen. Er wordt wekelijks of om de week gerepeteerd op verschillende locaties van Scholen in de Kunst. Er zijn minimaal twee uitvoeringen per jaar. Gitaarleerlingen worden op leeftijd ingedeeld. Er zijn gitaarensembles voor kinderen, jongeren en volwassenen.
Deelname aan een orkest of ensemble is gratis als je bij ons ook muziekles hebt en is enorm gezellig! Ook leerlingen van andere muziekscholen zijn van harte welkom om mee te spelen in onze gitaarensembles en -orkesten, alleen betaal je dan voor je deelname.
Twijfel je welk gitaarensemble het beste bij jou past? Kom dan eens kijken, doe een gratis proefles of neem contact op met de klantenservice. Wij helpen je graag verder!
‘Zo’n blij koppie dat elke week weer binnenkomt’
'Hoe meer je betrokken raakt, hoe meer je voor een kind gaat betekenen'
• Daan van der Vliet (1968) studeerde klassiek gitaar aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Wim Pfister en Lex Eisenhardt én een jaar aan het conservatorium Lorenzo Perosi te Biella (Italië) bij Angelo Gilardino.
• Vanaf 2002 geeft hij les bij Scholen in de Kunst. Daarnaast werkt hij als coördinator binnen de afdeling Kunst in Vrije Tijd en als hoofd van de RVE tokkel en zang.
• Als uitvoerend musicus richt Daan zich de laatste jaren steeds meer op muziek uit de 16e en 17e eeuw. Hij speelt daarom ook barokgitaar en theorbe.
• Daan schrijft zelf veel muziek voor zijn leerlingen.
‘Ik ben duidelijk in wat ik vraag van een leerling, mijn lessen zijn gestructureerd en ik verwacht dat de leerling zich houdt aan de afspraak die we maken. Maar wát ik precies vraag, verschilt per kind. Elke leeftijd vraagt een andere benadering. Ik geef alle type kinderen les, langzame of snelle kinderen, kinderen met ADHD, autistische en hoogbegaafde kinderen. Ik kijk echt naar de individuele vraag en heb geen oordeel over kunnen of mogelijkheden.’
‘Het magische effect van muziek in hun ogen’
speelt Pirates of the Caribbean
o.l.v. onze gitaardocent Susana Opanski
door het Barcelona Guitar Trio
Als je op muziekles zit bij Scholen in de Kunst is er altijd plek in een orkest, ongeacht je niveau of het aantal lesjaren. Dus ook voor beginnende leerlingen is er plaats. Sterker nog, we stimuleren onze leerlingen om direct aan een orkest deel te nemen. Daarom is deelname gratis.
In een klein (kamer)orkest bestaat de basisbezetting uit: 2 hobo’s, 1 fagot, 2 hoorns, 4 eerste violen, 4 tweede violen, 2 altviolen, 2 cello’s en een contrabas. In totaal 18 musici. Een groter kamerorkest heeft ook plaats voor fluiten, klarinetten, trompetten, pauken en meer strijkers. In totaal zo’n 34 personen. Een symfonieorkest varieert van 60 tot 126 musici. Het verschil met een kamerorkest is dat van bovengenoemde instrumenten er meer aanwezig zijn en deze worden aangevuld met saxofoons, trombones, tuba’s, slagwerk en harpen.