Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Jurgen van Groningen-Schinkel

Locaties

Eemhuis
Zaterdag
Middag

Prijs

Volwassen
€ 260,00 (16 lessen)

Bekijk alle mogelijkheden

HAFA-startorkest beginners, 21+

Het HAFA-startorkest is er voor beginnende volwassen instrumentalisten, die een HAFA-instrument bespelen, zoals blazers en slagwerkers. Dit orkest is vooral bedoeld voor mensen die hebben deelgenomen aan het Nieuw Talent Orkest. Zij kunnen zich in dit orkest verder ontwikkelen.

Maar ook mensen die muziekles hebben zonder die ervaring zijn van harte welkom. In het HAFA-startorkest wordt op een enthousiasme en ontspannen manier gewerkt aan samenspelvaardigheden. Voorwaarde voor deelname aan dit orkest is dat je individuele muziekles volgt.

Onderdeel van het samenspelabonnement

Samenspellessen zijn gratis bij een jaarcursus muziek individueel bij de Muziekschool. Heb je les bij een andere muziekschool in Amersfoort, Soest of Leusden? Dan is in veel gevallen deze les ook gratis. Neem contact op met de klantenservice

Onze docenten

Jurgen van Groningen-Schinkel

Meer info

Jurgen van Groningen-Schinkel

‘Bij dit orkest mag je fouten maken’

Wat geeft jou plezier bij doceren en dirigeren?

“In de kern vind ik het heel leuk om mensen te helpen groeien. Dat kan op allerlei niveaus. Ik heb een tijdje gewerkt als basisschoolleerkracht, toen vond ik het leuk om kinderen te helpen, nu doe ik dat ook met volwassenen die voor het eerst een instrument leren spelen. Ik probeer ze in deze orkesten als dirigent dan zo te begeleiden dat ze echt een stapje verder komen. Dat ze zichzelf verbazen in wat ze al kunnen binnen een paar lessen.”

In deze orkesten spelen mensen die nog nooit les hebben gehad of net zijn begonnen. Hoe werkt dat?

“Het leuke van het HaFa Startorkest en het Nieuw Talent Orkest is dat je met zeer gemotiveerde cursisten te maken hebt. Mensen die wat ouder zijn en altijd al een instrument wilden bespelen. Je onderzoekt dan welke het beste bij je past en daarmee ga je aan de slag. Je wordt in het Nieuw Talent Orkest begeleid door een buddy uit een harmonieorkest die je tips geeft. Ook krijg je les over, onder andere toonhoogtes, noten lezen en ritme. Het is bijzonder om te zien dat ze na enkele repetities al als één geheel klinken. En halverwege de cursus, met een eigen partij, zelfs een meerstemmig muziekstuk kunnen spelen. Dan gaat er een wereld voor ze open. Het is verrassend hoe snel dat gaat.”

Wat kun je vertellen over de sfeer in jouw les?

“Het belangrijkste is dat er een ongedwongen sfeer hangt, waarin mensen fouten mogen maken. Tijdens het dirigeren let ik op 101 dingen, natuurlijk doe ik dan ook weleens iets verkeerd. Dat benoem ik juist hardop, zo hebben we af en toe wat om te lachen. En ik laat zien dat je van fouten leert. Een speelse, luchtige sfeer zorgt ervoor dat mensen meer durven. Ik hou daarbij rekening met de cursisten zelf: hoe zitten zij erbij? Soms heeft iemand net even een duwtje in de rug nodig of moet je iemand juist even laten.”

Op welke manier verwerk je je eigen ervaringen in de les?

“Om mezelf uit te dagen ben ik onlangs begonnen met viool spelen. Ik ben echt een blazer, ik speel met name trompet. Maar ik dirigeer ook een symfonisch ensemble met cello’s en violen. Daarom wilde ik me daarin verdiepen, dus heb ik een viool gekocht. Inmiddels heb ik de basis aardig onder de knie, waardoor ik die ervaringen – over vallen en weer opstaan –kan delen in mijn repetities.”

Wist je dit al over Jurgen?

Hij wandelt bijzonder graag, het liefst urenlang in de Alpen.

Achtergrond

Jurgen van Groningen Schinkel is een bezige bij. Naast het dirigeren bij Scholen in de Kunst dirigeert hij vier andere orkesten, componeert en arrangeert hij orkestmuziek en geeft hij les op trompet, cornet, bugel, hoorn en euphonium. Hij schreef de muziekmethode van BasisschoolMuziek.nl en geeft coaching en workshops aan leerkrachten en scholen. Jurgen studeerde trompet en directie aan het conservatorium in Utrecht.

Toon meer docenten