Maak hier je keuze

Symfonieorkest, jongeren Kei Stedelijk Opleidingsorkest, kinderen Juniorenorkest, kinderen Jeugdorkest, 10-14

Symfonieorkest, jongeren

Het Symfonieorkest van Scholen in de Kunst bestaat uit ongeveer 65 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 20 jaar. Deelname aan het orkest gaat in overleg met je docent.

Het orkest heeft een symfonische bezetting en een veelzijdig repertoire, van klassiek tot pop. Jaarlijks treedt dit orkest minimaal vier keer op. 

De repetities zijn op woensdagavond van 18.00 tot 19.30 uur.


Onderdeel van het samenspelabonnement

Samenspellessen zijn gratis bij een jaarcursus muziek individueel bij de Muziekschool. Heeft jouw kind les bij een andere muziekschool in Amersfoort, Soest of Leusden? Dan is in veel gevallen deze les ook gratis. Neem contact op met de klantenservice.

Mogelijkheden

  • Type Groepsles
  • Leeftijd 12-20 jaar
  • Docent Orrin van Leeuwen
  • Locaties

    Xaveriuskerk

    Woensdag Avond

  • Prijs

    Jongeren 12-18 € 224,00 (35 keer)

  • Bekijk alle mogelijkheden

Onze docenten

Orrin van Leeuwen

Meer info

Orrin van Leeuwen

'De cultuur van een orkest kenmerkt zich door elkaar steunen en aardig zijn voor elkaar'

Waarom wilde je dirigent worden?

“Ik ben een klassiek geschoolde contrabassist en heb altijd in orkesten en ensembles gespeeld. Maar na mijn afstuderen was ik er niet naar op zoek om vast lid worden van een professioneel orkest. Op het conservatorium had ik wel al kennisgemaakt met dirigeertechnieken en toen viel eigenlijk het kwartje. Inmiddels ben ik fulltime jeugddirigent. Wat ik vooral leuk vind aan werken met kinderen is dat ik hen heel veel tools kan geven om betere muzikanten te worden en zij op hun beurt geven mij weer energie.”

Wat maakt een jeugdorkest zo leuk?

“De energie en het enthousiasme als eerste. Muziek maken is een ambacht en het is ook persoonlijke groei. Spelen in een orkest betekent dat je niet alleen leert om voor jezelf op te komen, maar ook om compromissen te sluiten. Als jonge muzikanten in een orkest ontdekken dat een compromis sluiten positief kan uitvallen dan is dat goed voor de samenwerking, voor het samen spelen. De cultuur van een orkest kenmerkt zich door onderlinge steun, aardig zijn voor elkaar, groei en het allemaal oké vinden dat we fouten maken. Als die energie wordt gestroomlijnd dan durven de orkestleden ook meer en zo ontstaan er hele mooie dingen, met meer passie en meer gevoel.”

Wat is jouw stijl van dirigeren?

“Ik ben vrij energiek en grappig. Ik kan ook serieus zijn, maar er moet veel energie vloeien in de ruimte waar muziek wordt gemaakt. Kijk, als dirigent speel ik zelf geen instrument, ik maak geen geluid, dus ik moet wel de fysieke aspecten van de orkestleden spiegelen en sturen om ze gelijk te laten spelen. Dus ik ben misschien wel een beetje een stuiterbal, ja. De repetities zijn een tikkeltje onorthodox. Soms vraag ik of iedereen staand wil spelen want zittend muziek maken is niet altijd productief. Of ik nodig een van de kinderen uit op de bok. Of ze mogen geen bladmuziek gebruiken en moeten uit hun hoofd spelen. En soms gooi ik de orkestopstelling ook wel eens helemaal om. Het is een beetje experimenteel, maar op deze manier komen ze even uit hun hoofd en kunnen we focussen op wat voor muziek we willen maken en samen iets moois creëren.”

Wie is jouw grote voorbeeld als dirigent?

“Natuurlijk heb ik grote waardering voor beroemde dirigenten zoals Leonard Bernstein en andere grote internationale namen. Maar hoewel dit meesters in hun ambacht zijn, zij zijn niet echt mijn inspiratie. Ik krijg vooral energie van mensen die ik persoonlijk ken. Dus mijn dirigentenhelden zijn de leider van het jeugdorkest in Den Haag, Lex Blankenstijn. Hij is veel kalmer dan ik zelf ben, dus als ik hem channel komt er rust in de repetities. En ik heb ook veel bewondering voor Leonard Evers van het Nationaal Jeugdorkest. Hij is een stuiterbal die passie losmaakt in de orkestleden, net als ikzelf.”

Fun Facts

• Orrin doet aan boogschieten en speelt ook wedstrijden op nationaal niveau.
• Als er sneeuw op de piste ligt, pakt Orrin zijn snowboard (ook na dit interview vertrok hij linea recta naar de sneeuw).


Toon meer docenten