Maak hier je keuze

Accordeonensemble alle niveaus, 14+ Harpensemble gevorderden, 12+ Flexband Jong, 10-15 Flexband volwassenen, 18+ Saxofoonensemble gevorderden, 12+ Klarinetensemble gevorderden, 14+

Overige ensembles

Speel je een instrument en zou je graag met anderen willen spelen? Doe dan op deze pagina inspiratie op. Bekijk bijvoorbeeld de filmpjes hieronder van een aantal van onze concerten en ontdek het plezier van samen muziek maken!

Veel keuze

Scholen in de Kunst heeft drie grote orkesten en een flink aantal (kleinere) ensembles. In de ensembles delen we leerlingen in op leeftijd en instrument. Zo is er een ensemble voor o.a. klarinettisten, harpisten, saxofonisten en accordeonisten.

Er zijn ook ensembles waar een bepaald genre centraal staat. Zo speelt de Flexband met name pop-, musical- en filmmuziek en het jazzensemble voornamelijk jazz.

Sociaal

Naast het muzikale aspect, is het sociale aspect net zo belangrijk. Je leert nieuwe muziekvrienden en -vriendinnen kennen en je ziet hoe anderen spelen. Er wordt wekelijks of om de week gerepeteerd. Dat gebeurt op de verschillende locaties van Scholen in de Kunst. Er zijn minimaal twee uitvoeringen per jaar.

Gratis deelname

Deelname aan een ensemble is gratis als je bij ons ook muziekles hebt en is enorm gezellig! Ook leerlingen van andere muziekscholen zijn van harte welkom om mee te spelen in onze ensembles en -orkesten, alleen betaal je dan voor je deelname.

Kom kijken!

Twijfel je welk ensemble het beste bij jou past? Kom dan eens kijken, doe een gratis proefles of neem contact op met de klantenservice. Wij helpen je graag verder!


Onze docenten

Toon meer docenten

Samenspelen is nog leuker!

Ondertussen in de kelder van het Concertgebouw

Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet

Vivaldi op saxofoon?

Zeker! Luister maar naar The Whoop Group

Pachelbel's Canon voor harp

door harpensemble Arpabaleno

Veelgestelde vragen over orkesten en ensembles

Als je op muziekles zit bij Scholen in de Kunst is er altijd plek in een orkest, ongeacht je niveau of het aantal lesjaren. Dus ook voor beginnende leerlingen is er plaats. Sterker nog, we stimuleren onze leerlingen om direct aan een orkest deel te nemen. Daarom is deelname gratis.

Bij de indeling kijken we vooral naar leeftijd en instrument. Zo zorgen we ervoor dat er een werkbare bezetting per orkest is en voorkomen we dat er teveel dezelfde instrumenten in een orkest terechtkomen. Plaatsing in het orkest gaat altijd in overleg met je docent. Na het Juniorenorkest kun je doorstromen naar het Jeugdorkest en uiteindelijk naar het Symfonieorkest. Een mooi begin van je muziekcarrière!

 

Een orkest is een groep musici, die verschillende muziekinstrumenten bespeelt. Orkesten worden meestal ingedeeld naar grootte. Voorbeelden zijn een groot symfonieorkest en een klein(er) kamerorkest.
Bij Scholen in de Kunst hebben we het over een ensemble als het om een groep dezelfde instrumenten gaat, b.v. alleen strijkers, alleen blazers, alleen saxofoons of alleen gitaristen. Zoals de Saxoholics en het Accordeonensemble. Maar een ensemble kan ook slaan op het genre, b.v. ons Jazzensemble, waarbij het repertoire uitgangspunt is.

 

In een klein (kamer)orkest bestaat de basisbezetting uit: 2 hobo’s, 1 fagot, 2 hoorns, 4 eerste violen, 4 tweede violen, 2 altviolen, 2 cello’s en een contrabas. In totaal 18 musici. Een groter kamerorkest heeft ook plaats voor fluiten, klarinetten, trompetten, pauken en meer strijkers. In totaal zo’n 34 personen. Een symfonieorkest varieert van 60 tot 126 musici. Het verschil met een kamerorkest is dat van bovengenoemde instrumenten er meer aanwezig zijn en deze worden aangevuld met saxofoons, trombones, tuba’s, slagwerk en harpen.

Scholen in de Kunst organiseert in vakanties o.a. een Orkestweek, Houtblazerskamp en (buitenlandse) orkestreizen/excursies. Twee keer per jaar vindt een Masterclassweekend plaats, waarin bekende musici masterclasses in het Eemhuis verzorgen. Zo hadden we o.a. harpist Remy van Kesteren en het Nederlands Blazersensemble in huis. Het cursusseizoen wordt afgesloten met samenspelweken, waarbij leerlingen worden uitgedaagd eens in andere, niet voor de hand liggende samenstellingen, samen muziek te maken!