Wil je samen zingen en ben je op zoek naar een gezellig koor in Amersfoort? Je bent van harte welkom bij één van onze koren. Ben je bang dat je niet kunt zingen? Samen zingen in een koor helpt je dan om over die drempel te stappen. In een koor kun je werken aan je eigen zang, maar ook genieten van het samen zingen. Onze dirigenten zijn ook docent en leren je dus de juiste zangtechnieken.
Je vindt bij ons koren op verschillende niveaus en van popmuziek tot klassiek. In alle koren vind je verschillende stemgroepen en ieder koor heeft weer een ander repertoire. Dus of je nu een aarzelende beginner bent of een doorgewinterde koorzanger, we hebben altijd een koor of zangcursus die bij je past. En mocht je twijfelen: je kunt altijd een gratis proefles doen!
✔️ van samen zingen word je blij
✔️ bij een koor leer je vaak nieuwe mensen kennen
✔️ je stem is het enige instrument dat je altijd bij je hebt
✔️ je eigen stem is uniek, niemand klinkt zoals jij
✔️ zingen zorgt voor een betere ademhaling
Heb jij nog nooit zangles gehad, maar wil je wel bij een koor? Dan kun je het beste starten met de cursus Zin in zingen, waar je in een kleine groep leert samen meerstemmig te zingen. Na deze cursus kun je bijvoorbeeld beginnen in het Basiskoor en daarna doorstromen naar de andere koren.
Vind je het lastig het juiste koor te kiezen, neem dan contact met ons op. We helpen je graag met het maken van een goede keuze. Of kom een keertje meezingen bij één van de repetities, dan krijg je gelijk een indruk van het repertoire van een koor.
Liever eerst goed leren zingen, doe dan een proefles voor onze individuele zanglessen.
Samen zingen vinden wij niet alleen enorm leuk, maar ook heel erg belangrijk. Daarom kunnen alle jonge cursisten t/m 20 jaar gratis deelnemen aan het kinderkoor Bubbels (6-12 jaar) of jongerenkoor Bruis (12-20 jaar). Deze koren repeteren op verschillende locaties van Scholen in de Kunst.
Zing jij al jaren, maar ben je op zoek naar een koor voor ervaren zangers in Amersfoort? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bekijk de koren die wij aanbieden voor gevorderde zangers: het Pop & Jazzkoor en Koor Klassiek. Beide worden geleid door een koordirigent die ook jou nog genoeg kan bijleren. En als je dat niet genoeg vindt: we bieden uiteraard ook individuele zanglessen aan.
'Als kinderen het naar hun zin hebben, ben ik ook blij'
Tessa van der Knaap is als muziek- en zangdocent vooral gespecialiseerd in het jongere kind. Met veel enthousiasme krijgt ze iedereen aan het zingen en muziek maken.
“Ik geef muziekles aan peuters en kleuters en aan kinderen tussen de 6 en 8 jaar en daarnaast begeleid ik het kinderkoor. Ik richt me dus momenteel op het jongere kind. Dat heb ik in mijn studies al als specialiteit gehad.”
“Muziek is iets magisch. Zingen is een echte uitlaatklep voor kinderen – voor volwassenen trouwens ook. Het is ontspannend, plezierig en een heel andere taal. Daarbij zie je dat het kinderen ook helpt bij hun taal-, spraak-, motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling. Omdat ik daar een scherp oog voor heb, verweef ik dat op een speelse manier in de les.”
“Ik werk vaak met een actueel thema waar kinderen zich in kunnen herkennen. Zo werken we met appeltjes in de herfst – dan neem ik een bak met gele en rode ballen mee waarmee we spelen. Of ik lees voor uit een prentenboek over de herfst voor de kleuters waar ik een muziekactiviteit aan hang. Alles draait om het plezier en intrinsieke motivatie.”
“Als docent vind ik het fijn dat de kinderen plezier hebben en dat ze het liefst spelenderwijs muziek leren maken. Op die manier blijft het leuk en betekenisvol. Als kinderen het naar hun zin hebben, ben ik ook blij. Omdat ik pedagogisch onderlegd ben, voel ik situaties goed aan. Dat zorgt ervoor dat ik een fijne connectie kan maken met de kinderen.”
Tessa was hiervoor basisschooljuf en zelf zong ze altijd al uit volle borst. Ook is ze dol op dansen.
Tessa van der Knaap werkte lange tijd als basisschooldocent, waarbij ze muziek en zang altijd al integreerde in de lessen. Tot ze besloot zich helemaal te richten op muziekles geven. Tessa studeerde Pedagogiek aan de Hogeschool Inholland in Amsterdam en deed daarna de Pabo aan de Hogeschool Utrecht. Ze studeert momenteel Docent Muziek aan Artez Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. Voorheen gaf ze ook lessen musicaldans.
‘Het is mooi als het vlammetje voor muziek maken aangaat’
“Het spelplezier en contact maken met elkaar! Als ik merk dat de kinderen bij de lessen Muziekfabriek net zo enthousiast worden van de instrumenten als ikzelf, ben ik tevreden. Zelf begon ik als kind ooit met lessen blokfluit en orgel, maar ik raakte vooral enthousiast bij alle instrumenten. Dat heb ik nog steeds en daarom passen deze lessen goed bij mij.”
“Natuurlijk door zelf met veel vrolijkheid en plezier les te geven. Verder probeer ik hun nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Zo verstop ik de instrumenten ergens en dan moeten ze aan het geluid raden wat het is. Of ik laat zien dat ik als juf ook erg mijn best moet doen om enkele tonen uit een trompet te krijgen. Dat vinden ze geweldig en verlaagt de drempel om alles uit te proberen. Op die manier maak je ze leergierig en zorg je ervoor dat ze de instrumenten willen ontdekken.”
“Voor mij is een les geslaagd als ze met blije koppies de deur uitgaan en ik het gevoel heb dat ze ook echt iets hebben geleerd. Ik let erop dat ik iedereen meekrijg en dat ze stuk voor stuk enthousiast raken. Je wilt toch graag dat het vlammetje aangaat voor een muziekinstrument bespelen, zodat ze ontdekken welk instrument bij ze past. Daarin is samen zingen en samenspel heel belangrijk. Want door met elkaar contact te maken in muziek, ervaren ze dat geluksgevoel en spelplezier. Samen klinkt het nog mooier dan alleen. En ze hebben aandacht en respect voor elkaar.”
“Ik ben niet streng of belerend, maar creëer juist een gezellige en open sfeer. Rondrennen, bijvoorbeeld bij de peuterlessen, is helemaal prima. In mijn hoofd heb ik de grote lijnen van de lessen heel scherp, maar ik kijk altijd naar wat de groep nodig heeft. Vanwege mijn achtergrond als muziektherapeut kan ik een groep snel doorgronden. Mijn lessen volgen de kinderen en niet andersom, zodat ze echt aanhaken. Ik vind het fantastisch om te zien dat diezelfde rondrennende peuters na een paar lessen ineens meezingen of op tijd meeklappen.”
“Het mooie van Scholen in de Kunst is de diversiteit die er geboden wordt. Bijvoorbeeld ons kinderkoor Bubbels waar kinderen aan mee kunnen doen. En onlangs bezochten we met de leerlingen van de cursus Muziekfabriek het Jeugdorkest en mochten de kinderen met wat instrumenten even meespelen. Daartussen staan en meedoen was zo’n geweldige ervaring voor ze. Dat is echt een mooie toevoeging.”
Iris de Vries geeft de cursussen Muziekfabriek, Kleuters ontdekken muziek en Peutermuziek in Leusden. Ook begeleidt ze het Bubbels Kinderkoor. Naast deze lessen werkt ze als muziektherapeut binnen enkele organisaties en bij gezinnen thuis. Ze volgde hiervoor de opleiding Vaktherapie Muziek aan de HAN in Nijmegen. Vervolgens studeerde ze Orthopedagogie aan de Universiteit Leiden. Iris is tevens actief als muziektherapeut bij Stichting Papageno voor kinderen met autisme.
‘Iedereen zou een keer zangles moeten nemen’
‘Sommige zangdocenten weten al hun hele leven dat ze zangeres willen worden. Ik ontdekte mijn zangtalent pas bij vrouwenstudentenkoor Medusa, waar ik inmiddels de dirigent van ben. Ik studeerde toen Keltische talen, maar nam enkele klassieke zanglessen en die lerares hoorde potentie in mijn stem en spoorde me aan ermee verder te gaan. Zo koos ik op mijn 23ste voor het conservatorium.
‘Het is nooit mijn ambitie geweest om alleen maar te zingen en op operapodia te staan, vanaf het begin was mijn doel om ook zangdocent te worden. Dat leven met lesgeven en dirigeren sprak me vooral aan. Het past ook bij me. Ik wil graag mensen verder helpen die het spannend vinden om te zingen. Zingen is best eng, dat heb ik zelf ook ervaren. Ik vind het fijn om cursisten te helpen die drempel te nemen.’
‘Eigenlijk zou iedereen zangles moeten nemen. Zingen en je stem gebruiken is heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Het is niet alleen heerlijk en leuk om te doen, maar je leert er veel van. Zoals ruimte innemen, helder en duidelijk spreken of voor groepen staan. Zelf vind ik de stem het mooiste instrument van de wereld.’
‘Ik werk niet met een vooropgezet plan. Ik wil mijn leerlingen graag iets leren en zorgen dat ze beter worden. Daarvoor heb ik genoeg oefeningen die ik kan inzetten, maar ik vind persoonlijk contact en me inleven in de ander ook erg belangrijk. Als iemand zich veilig voelt, lukt het zingen beter. Ik ga altijd uit van wat er al is en zoek van daaruit naar wat beter kan. Dat geeft vertrouwen en zo groei je als zanger. Soms heb ik liever dat iemand lekker ontspannen even vals zingt, dan dat je heel krampachtig probeert zuiver te zingen. Er wordt dan ook veel gelachen in mijn lessen.’
‘Het bijzondere van koorles is dat je werkt met diverse mensen die samen een groep vormen. Ik geef aan vier verschillende koren les met ieder een ander niveau. Het ene koor wil wat makkelijkere stukken en snel resultaat, terwijl een ander koor juist wat langer wil studeren op ingewikkelde muziekstukken. Dat vind ik leuk en uitdagend. In de koorlessen besteed ik ook veel aandacht aan het gezond gebruik van de stem. En als je dan het resultaat van de samenzang hoort, is dat zo fantastisch.’
Behalve dat Iris veel klassieke muziekstukken zingt, is ze al vanaf haar puberteit fan van symfonische metal muziek. Ze werkt samen met Tom de Wit (TDW) en heeft koorpartijen ingezongen voor de band Aeon Zen.
Iris van ‘t Veer geeft individuele zanglessen en koorlessen. Ze is dirigent van studentenkoor Medusa in Utrecht. Ze studeerde Klassieke Zang aan het Utrechts Conservatorium en haar liefde voor Finse muziek ontstond tijdens een uitwisseling in Helsinki. Ze zingt barokmuziek in het ensemble Coronis. Ze geniet ervan om soms solo te zingen, bijvoorbeeld met een orkest of een koor. Ook werkt ze graag samen met pianisten, het liefst in het genre van het Lied.
‘De verbindende kracht van muziek is zoiets moois’
Achtergrond
• Reinier studeerde orkest- en koordirectie en volgde aanvullende opleidingen en cursussen theater en zang.
• Hij was eindverantwoordelijk voor vele muziektheaterproducties. De mengvorm van disciplines spreekt hem in het bijzonder aan. Als artistiek leider van Muziektheatergroep Totaal maakt hij innovatieve musicalproducties.
• Sinds 1999 is hij als koor- en muziektheaterdocent verbonden aan Scholen in de Kunst. Ook geeft hij vanuit Scholen in de Kunst les op basisscholen en leidt hij veel workshops o.a. voor de Kunstbrouwerij.
• Reinier schreef het boek Zingen als Vanzelf (uitgeverij Harmonia/De Haske) met 40 oefeningen om een koorrepetitie origineel en effectief te beginnen. Een vervolg hierop is in de maak.
Als docent
‘Met mijn positieve energie wil ik iedereen meenemen en ook individueel stimuleren. Bij jongeren bijvoorbeeld werkt dat goed, ze zijn vanuit school gewend aan het geven en krijgen van positieve feedback. Iedereen vindt het spannend, maar voelt zich uiteindelijk veilig. Zo is lesgeven aan koren voor mij meer dan repertoire instuderen. In het begin gaat het vooral om het creëren van een vertrouwde omgeving. We lachen veel en het is gezellig, maar er worden wel stappen gezet. Langzaam werk ik toe naar werkvormen waarbij ook individuele zangers aan bod komen. We zingen tweestemmige fragmenten; we zingen in groepen voor elkaar; langzaam dunnen we het uit tot een duet. Zo krijgt iedereen grip op het eigen instrument en leert de cursist ook luisteren naar anderen.’
Maatwerk
‘Het begin van de les - de warming up, gaat bij mij verder dan stemgymnastiek: ik wil mensen daarmee helpen om na werk of school het hoofd leeg te maken en echt even in een andere wereld te komen. Daar gaat ook het boek over dat ik schreef. Zo’n les, of ook een hele productie van begin tot eind helemaal bedenken, dat is wat ik het liefste doe. Voor al mijn groepen schrijf ik zelf tekst en muziek, en arrangeer ik alles wat los en vast zit. Niks leuker dan met een helikopterblik zoeken wat een groep nodig heeft. Uitzoeken op welke manier ik materiaal inzet, rekening houdend met bezetting, mogelijkheden en groepsdynamiek.’
Panorama Mesdag
‘Wat ik mensen wil meegeven is de ervaring waar ik zelf nooit op uitgekeken raak. Neem een schilderij als Panorama Mesdag. Een klein stukje bekijken is prachtig, maar er middenin staan, het geheel ervaren, is het zoveel rijker. Als zanger ervaren dat je een radartje bent in het geheel van het kunstwerk. Om dat te bereiken laat ik een traditionele kooropstelling in eerste instantie los: ik trek de stemgroepen uit elkaar; we lopen; doen theatrale oefeningen; we zingen in een cirkel en geven de toon aan elkaar door, of maken elkaars zinnen zingend af. Dat is eerst verwarrend en misschien eng, maar zo gaan de oren open, zo communiceer je met elkaar en wordt het panorama ineens duidelijk. Pas later gaan we naar een gebruikelijke opstelling. Dan gaat het ook om communiceren met publiek; hoe kom je op; hoe neem je applaus in ontvangst?’
Geluksmomentjes…
‘Ook na 25 jaar ervaring word ik nog steeds geraakt door de verbindende kracht van het samen zingen. Ik sta altijd weer perplex: zo’n jongerenkoor, het verschil in lengte en leeftijd is gigantisch. Dan gaan ze zingen; iedereen doet mee en het werkt! Ook bij volwassenen: mensen met allerlei achtergronden, leeftijden en opleidingsniveaus gaan samen zingen en na paar weken is het dikke mik. Daar kunnen we als maatschappij zo veel meer mee; de verbindende kracht van muziek is zoiets moois! Als ik dat ervaar en als er door de energie die ik erin stop een vuurtje ontbrandt, dan lopen ze na afloop vaak zingend de gang over. Iedereen gelukkig naar huis – dus ik ook.’
'Mijn drive is mensen verbinden via muziek'
“De dirigent leidt het koor, maar in mijn lessen en bij mijn koren, staat niemand bovenaan de ladder. Ik ben in de eerste plaats heel erg bezig met het persoonlijke element van de zingende cursisten en met het groepsproces. Ik wil dat iedereen zich op zijn gemak voelt zodat iedereen durft zich te laten horen. Eigenlijk gaat het maar om één ding: lekker samen zingen zodat het stroomt en dat er een fijne klank ontstaat, afgestemd op de groep, de ruimte en alle verschillende stemmen.”
“We beginnen de lessen met wat oefeningen om als groep elkaar en de ruimte te voelen en om in het moment te komen. Ik schuw techniek niet, want het is mooi als cursisten hun zangtechniek verbeteren en daardoor beter leren zingen. Ze leren ook dingen zoals de basis van muziek, meerstemmig zingen, goede ademhaling, hoe ze klanken kunnen maken en liedteksten kunnen benaderen om ze beter te kunnen interpreteren, maar in feite gaat het in mijn lessen vooral om interacties. Het mooiste is dat mensen ervaren en voelen dat ze iets kunnen waarvan ze niet eens wisten dat ze het in zich hadden. Als ze leren hoe ze zichzelf kunnen uiten via muziek. Daarna valt de techniek vaak ook vanzelf op de juiste plek.”
“Absoluut. Cursisten leren in mijn lessen hoe ze naar hun eigen stem kunnen luisteren en dat iedereen kan zingen. Dus, ja, ook de mensen die 'vals' zingen. Het is juist verrijkend om met verschillende niveaus te zingen, zonder te oordelen. Als dirigent kan ik helpen om al die losse stemmen, volumes, klanken en niveaus samen te brengen tot een mooi geheel. Ik krijg vaak de feedback van cursisten dat ze gelukkiger weggaan als dat ze gekomen zijn. Ik zie het als mijn missie om mijn eigen passie en enthousiasme voor muziek over te brengen, niet alleen door mensen erbij te betrekken, maar vooral door mensen via muziek te verbinden en ze te raken door al zingend gevoelens uit te dragen.”
“Mijn geval is dat typische voorbeeld van dat 10-jarige jongetje waarvan in de kerk werd ontdekt dat hij een mooie stem had. Dus daar begon het allemaal. Ik heb altijd zang- en pianolessen gevolgd, in koren en ensembles gezongen en in bandjes gespeeld. Ook heb ik de opleiding Klassiek Zang afgerond aan het conservatorium van Utrecht. Ik hou van alle soorten muziek, van klassieke liederen tot kleinkunstliedjes, tot gouwe ouwe hits, spirituals en popmuziek.”
“Voor mij staat verbinden centraal. Dat is mijn grootste drive. En muziek is daarvoor een prachtig instrument. Muziek was eigenlijk mijn plan B. Daarom ben ik ook sociologie gaan studeren. Maar het is uitgegroeid tot iets wat veel groter is, want dat is wat muziek nu eenmaal kan doen met je. Dat ik nu kan teruggeven via muziek, daar ben ik super dankbaar voor.”
• Timon heeft samen met een andere zangeres een muziekvoorstelling gemaakt over de Roaring Twenties.
• Hij is een grote fan van Scandinavië, vooral van Zweden en de uitgestrekte natuur, gemoedelijkheid én IKEA natuurlijk.
welk koor kies jij?
docent Marjan Tolboom, leerling Rebecca
docent Hilde van Kuijeren, leerling Wim
Dat is niet nodig! Zingen kun je leren, net zoals het bespelen van een muziekinstrument. Het helpt als je muzikale aanleg hebt, maar dat is niet noodzakelijk. Vals zingen betekent niet dat iemand niet kan zingen, maar (nog) niet de juiste techniek beheerst. Door je stembanden op de juiste manier te trainen kun je goed leren zingen.
Nee, dat is niet erg, ook al wordt in de meeste koren van bladmuziek gezongen. Je kunt heel goed zingen zonder dat je noten kunt lezen. De dirigent geeft voldoende aanwijzingen om te kunnen zingen in een koor en je hebt altijd steun aan de andere zangers.
In veel koren wordt gezongen in verschillende stemgroepen. Bij volwassenen zijn dat meestal sopraan (hoog), alt (laag), tenor (hoog voor mannen) en bas (laag voor mannen). In kinderkoren is er vaak nog geen indeling, of wordt er gezongen in hogere stemmen. Je docent helpt je om te ontdekken welke stem het beste bij jou past.
Dat verschilt per koor. Sommige koren bestaan uit 10 tot 15 zangers, andere hebben wel 30 of meer leden. Maar wat ze allemaal gemeen hebben: je zingt altijd samen met anderen en dat maakt het extra leuk.
We hebben kinderkoren, jeugdkoren en volwassen koren. Elk koor heeft een eigen sfeer en zingt andere muziek. Er zijn koren die klassiek zingen, anderen kiezen juist voor pop of wereldmuziek. Voor iedereen is er wel een koor dat past.
Er zijn koren voor kinderen vanaf 6 jaar, tieners én volwassenen. Kijk bij elk koor voor welke leeftijd het bedoeld is. Zo weet je zeker dat je goed zit.
De kosten hangen af van je leeftijd en het koor waarin je zingt. Op onze website vind je bij elk koor de actuele prijs. Is de prijs een probleem voor jou of je kind, bekijk dan of je in aanmerking komt voor een bijdrage in het lesgeld.
Dat is heel verschillend! Van popliedjes tot klassieke werken, van wereldmuziek tot musical. De muziek sluit aan bij de leeftijd van de groep en wat er leuk is om samen te zingen. Er is ook vaak ruimte voor eigen inbreng van de koorleden.
Sommige koren hebben een duidelijke focus op popmuziek of klassieke muziek. Lees daarom goed de beschrijvingen op de website, dat maakt vaak al veel duidelijk.
Zeker! de meeste van onze koren treden 1 of 2 keer per jaar op.
Ja, je kunt altijd een proefles volgen. Zo kun je ontdekken of het koor bij je past. Meld je even aan via de website of neem contact op met onze klantenservice. Zij kunnen je vertellen of en wanneer een proefles mogelijk is.