Droom je wel eens stiekem van het veranderen van saaie muren in kleurrijke meesterwerken? Ben je gefascineerd door de geheime taal van graffiti en street art en wil je zelf graffiti maken? Nou, dan is de cursus Streetart & graffiti echt iets voor jou!
Street art is de kunst van de straat. Dus graffiti, maar ook werken met stiften en je eigen funny figures maken. Een cursus waar je je eigen beelden gaat zoeken en een eigen stijl probeert te ontwikkelen. De docent begeleidt je en leert je technieken aan, maar uiteindelijk maak je je eigen graffiti kunstwerk.
Onze docent Tomas Sabatello is een echte graffiti artiest en heeft een hele eigen stijl van streetart ontwikkeld. Hij gaat graag met jou aan het werk om in korte tijd een de coolste graffiti te maken. Hij kan je alles vertellen en leren over graffiti. Als het kan gaan jullie buiten spuiten en maak je samen een echt graffiti kunstwerk in de open lucht. Een leuke cursus die je in korte tijd tot een streetartist kan maken.
Natuurlijk leer je de essentiële technieken van street art, zoals het werken met een spuitbus, het maken van stencils en het gebruik van verschillende materialen, zoals markers.
Je maakt kennis met de geheimen van graffiti-letters. We gaan samen aan de slag om je eigen unieke lettertype te creëren.
Let op: deze cursus wordt aan kinderen en jongeren aangeboden en is dus een diverse groep qua leeftijd. Juist voor deze kunstvorm werkt dit en is er bewust gekozen voor deze combinatie.
De Grieken en Romeinen deden al aan graffiti, ze kerfden, tekenden en schilderden immers volop op muren. Maar ook de rotstekeningen uit de prehistorie zou je kunnen zien als een vorm van graffiti. Toch ontstond wat wij nu onder graffiti ontstaan pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw in New York. Daar werd het een echte uitlaatklep voor jongeren, vooral in de arme wijken.
Al snel ontwikkelde deze vorm van street art zich van eenvoudige tags naar complexere en kleurrijke afbeeldingen. Afgelegen industrieterreinen, treinstellen, allerlei plekken in de stad bleken ineens unieke graffiti locaties.
Door kunstenaars als Keith Haring en Banksy kreeg streetart in de jaren negentig ineens erkenning als een serieuze kunstvorm. Vanaf dat moment kon je graffiti kunst ook tegenkomen in galeries en musea, en kreeg het een plek in de commerciële kunstwereld.
Vandaag de dag wordt graffiti zowel gewaardeerd als kunstvorm als beschouwd als een vorm van vandalisme , afhankelijk van de context en de locatie.
In tal van steden vind je tegenwoordig legale graffiti-muren, waar kunstenaars hun werk kunnen laten zien zonder de wet te overtreden. In wereldsteden als Parijs, Londen, Berlijn en São Paulo is zo een eigen lokale graffiticultuur ontwikkeld.
Tegelijkertijd blijft illegale graffiti een populaire en controversiële manier voor jongeren om hun stem te laten horen en hun creativiteit te uiten. Het is een krachtig middel voor zelfexpressie en een belangrijk onderdeel van de stedelijke cultuur wereldwijd.
Let op: sommige cursussen zijn vol. Je kunt je wel inschrijven voor de wachtlijst.