Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Tekenen alle niveaus, 21+ Streetart & graffiti Tekenen & schilderen, jongeren Tekenen & schilderen alle niveaus, 21+ Tekenen & schilderen beginners, 21+ Tekenen & schilderen gevorderden, 21+ Schilderen gevorderden, 21+ Atelier tekenen & schilderen gevorderden, 21+

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Irina Birger

Locaties

Eemhuis
Woensdag
Avond

Prijs

Volwassen
€ 540,00 (30 lessen)

Bekijk alle mogelijkheden

Tekenen alle niveaus, 21+

In de cursus tekenen leer je om dat wat je ziet op papier weer te geven. Je ontwikkelt je motorische en technische vaardigheden en een heel nieuwe manier van kijken. Binnen de cursus werken we met verschillende materialen en technieken en is er aandacht voor de combinatie van klassieke met hedendaagse kunst.
We bieden de cursus aan op alle niveaus. Omdat de begeleiding persoonlijk is, worden binnen de cursus zowel beginnende als zeer ervaren tekenaars begeleid en uitgedaagd.

Binnen de lessen leer je de basisprincipes van tekenen en werk je met diverse technieken en materialen waaronder: houtskool, markers, inkt en potloden. Ook experimenteer je met verschillende oppervlakken. Je werkt op papier, spiegels, canvas, bord, en objecten en combineert tekenen soms met videoprojectie.

Hoewel cursisten altijd werken aan een eigen tekening vinden we het werken in de groep belangrijk en waardevol. Er is aandacht voor een fijne, gezellige én productieve werksfeer waarbij cursisten elkaar kunnen helpen en tips uitwisselen. Er zijn regelmatig momenten waarop het gemaakte werk gezamenlijk wordt besproken.

Materiaal

Deze cursus wordt aangeboden inclusief materiaal.

Praktische informatie

De cursus wordt gepland in een periode van 35 weken en bestaat uit 30 lessen mét docent en 5 bijeenkomsten zonder docent. In die 5 bijeenkomsten ben je, samen met je medecursisten, zelfstandig aan het werk.

Onze docenten

Irina Birger

Meer info

Irina Birger

'We maken kunst die je innerlijke wereld uitdrukt'

Wat treffen mensen aan als ze aan jouw lessen meedoen?

“Mijn cursussen zijn een mix tussen klassieke en hedendaagse kunst, aquarel- en tekentechnieken. Het tekenen en de technieken zijn uiteraard zeer belangrijk, want je wilt wel iets leren. Daarnaast creëer ik veel ruimte voor conceptueel denken en experimenteren. Via kunst kun je zoveel leren over hoe je naar de wereld kijkt.”

Hoe pak je dat aan in de les?

“We beginnen de les altijd met een introducerend gesprek. Wat speelt er in de groep, wat houdt mensen bezig? Ik vind het belangrijk om te weten waar mensen zich druk over maken, wat hen drijft. Dat gebruiken we in de les. Mijn lessen zijn gericht op het maken van kunst, die je innerlijke wereld uitdrukt. Als kunstenaar en als docent zoek ik altijd naar het spanningsveld tussen wat je denkt, wie je bent en wat je creëert. Juist autobiografische kunstwerken met een scherp randje doen iets met je. Iedere les heeft een bepaald thema: dromen, moederland of familie bijvoorbeeld, daar gaan we dieper op in. Na de les bespreken we het werk met elkaar.”

Wat voor soort docent ben je?

“Ik ben enthousiast, ambitieus en ook een beetje streng – dat komt wellicht door mijn Russische afkomst. Als docent vind ik het van belang dat mensen geprikkeld worden echt iets te leren, zichzelf op te rekken. De vrijheid zit ‘m vooral in de kunstwerken, dan geef ik alle ruimte. En we werken toe naar een tentoonstelling, zo groeit de oefening in de les uit naar iets groters. Ik hoop in de les iets van mijn ambitie en passie te kunnen overdragen.”

Werk je altijd individueel of ook in groepjes?

“Soms daag ik mensen uit om als collectief te werken, door samen aan een groot kunstwerk of installatie te werken. Dan ontstaat er onderling een mooie verbinding. Natuurlijk komen mensen om te tekenen en te schilderen, maar het draait ook om een fijn samenzijn. Een prettige sfeer creëren in de groep is voor mij heel belangrijk.”

Wist je dit al over Irina?

Irina heeft in diverse landen gewoond en zo vele culturen leren kennen. Ze spreekt Nederlands, Engels, Russisch, Servisch en Hebreeuws.

Achtergrond

Al zolang autonoom kunstenaar Irina Birger zich kan herinneren is ze met kunst bezig. Ze groeide op in Rusland en Servië is daar opgeleid tot grafisch ontwerper en kunstenaar. Daarna voltooide zij de Bezalel Academy of Arts and Design in Jeruzalem en en later de masteropleiding aan het Sandberg Instituut. Ze werkte enige tijd in Israël en woont inmiddels meer dan twintig jaar in Nederland. Haar werken werden getoond bij Israel Museum, Drawing Center Diepenheim, Mediamatic, Kunsthal KAdE en nog veel meer. Ze geeft les bij Scholen in de Kunst en daarvoor bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag.

Kennismaken met de kunst van Irina? Neem een kijkje op haar website.

Toon meer docenten