Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Emailleren alle niveaus, 21+ Atelier emailleren & edelsmeden vergevorderden, 21+

Emailleren

Bij emailleren ga je aan de slag met o.a. koper en emaille. Je leert verschillende materialen en technieken kennen. Als je de techniek beheerst kun je verschillende dingen maken, zoals sieraden of kunstvoorwerpen. Je gaat, onder begeleiding van de docent, op zoek naar je eigen stijl!

De docent vertelt je in de les wat je nodig hebt. Koper en basis-emailles kun je via de docent aanschaffen.


Atelier Emailleren voor gevorderden

Heb je al veel ervaring met emailleren en zoek je een cursus in Amersfoort voor gevorderden? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze docenten zijn zelf ook beeldend kunstenaar en kunnen je nieuwe technieken aanleren.

In Het Atelier emailleren gaan cursisten zelfstandig aan het werk. Ateliers zijn er speciaal voor ervaren cursisten, die al ruime ervaring hebben opgedaan. De docent komt gedurende het seizoen een aantal keer langs om werk te bespreken, feedback en tips te geven. De docent kan je helpen met specifieke vragen en inspiratie bieden om daarna weer zelfstandig aan het werk te gaan. De overige lessen werk je volledig zelfstandig, samen met je medecursisten. Een fijne werkplek voor de ervaren emaillecursist!


Onze docenten

Christine van der Ree

Meer info

Christine van der Ree

'Glas, metaal en vuur: eeuwenoude technieken eigentijds toepassen'

Achtergrond
• Christine is goudsmid, opgeleid aan de vakschool in Schoonhoven, waar ze de technieken van het emailleren leerde.
• In Portsmouth (Engeland) volgde ze de Kunstacademie. 
• Door veel samenwerking met emailleurs in Engeland, Duitsland, Tsjechië en Nederland heeft zij zich verder ontwikkeld in het emailleren.
• Christine werkt zelfstandig vanuit haar atelier in Amsterdam. Ze maakt eigen werk en werk in opdracht van collega-goudsmeden en bedrijven.
• Sinds 2014 geeft ze les bij Scholen in de Kunst. Ze begeleidt cursisten die zelfstandig werken in het emailleeratelier en ze heeft een beginnersgroep. Daarnaast verzorgt ze masterclasses.  In 2018 start Christine ook met een cursus edelsmeden.

Als docent
‘Mijn belangrijke drijfveer is de wil de techniek van het emailleren over te dragen. Het is zulk mooi materiaal en zo’n mooi medium om je in uit te drukken. Emailleren heeft zich ontwikkeld van toegepaste kunst tot kunst ‘om aan de muur te hangen’. Naast het ambachtelijke van het vak, gaat het in de cursus ook om het maken van iets eigens, door kleurkeuze en materiaalbehandeling. Zoals bij alle kunst gaat het om de combinatie van hoofd, hart en handen.

Bij de cursus Edelsmeden richt ik me op het maken van sieraden en kleine objecten. We werken met verschillende metalen en de bijbehorende technieken. Ik hou zelf erg van foldforming technieken, een snelle manier om ruimtelijke vormen te creëren in koper. Deze vormen kunnen onderdeel zijn van een sieraad of op zich zelf staan als object.’  

Ontspannen leren
‘Omdat het een hobby is voor de cursisten, vind ik het belangrijk dat ze een fijne tijd hebben. Ik zoek een ontspannen sfeer; het moet leuk zijn hier te komen. Als docent hoop ik ze te leren extra goed te kijken, waar te nemen. Ik vraag ze bijvoorbeeld gedurende een periode te zoeken naar patronen in de wereld om hen heen. Overal zijn patronen te ontdekken. Als ze dan komen met bijvoorbeeld een rij lantarenpalen, kunnen we dat met elkaar verklaren en uitleggen: ze leren een bepaald ritme in het beeld te herkennen, een bepaald perspectief.’  

De les
‘Nieuwe cursisten moeten een emailleer-basispakket aanschaffen. Dit pakket bevat kleine hoeveelheden van verschillende emailles, koper en wat persoonlijk gereedschap, afhankelijk van wat iemand al in bezit heeft. In het lokaal zijn gemeenschappelijke gereedschappen, slijpstenen en ovens. Uit nalatenschappen hebben we mooie emailles, gelukkig, want die zijn kostbaar. De cursist kan daar vrij gebruik van maken. Voor koper en basis-emaille moet naar gebruik worden betaald. Ik geef in de cursus brede opdrachten. Van daaruit ga ik graag als begeleider mee met de wensen en de smaak van een cursist. Iedereen heeft een voorkeur voor bepaalde kleuren of thema’s. De één laat zich inspireren door de natuur, de ander werkt graag grafisch of abstract. Ik help met het zoeken naar technieken, waar ze iets mee kunnen maken wat uit henzelf komt. Of dat nou een sieraad is, of ander klein werk, of juist ruimtelijk en groot – het kan allemaal met emailleren.’  

Geluksmomentjes…
‘Ik ben altijd weer blij als ontgoocheling omslaat in een verraste reactie als het werk heet (en onooglijk) uit de oven komt en langzaam zijn ware kleur aanneemt.’

Toon meer docenten

Alles wat je moet weten over beeldende kunstlessen bij ons

Welke materialen heb je nodig? Kunst, waar laat je het? Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Leen Loffeld doet het als hobby

en legt de techniek suger fired uit

Werk van onze cursisten

laat we graag zien!

Onze docent Christine van Ree

vertelt over emailleren in Schooltv

Veelgestelde vragen

Emailleren is het opsmelten van een glasachtige deklaag (email) op materialen. Emaille kan worden toegepast op metalen als koper, zilver, goud, staal en roestvast staal. Meestal kiezen kunstenaars voor koper en edelsmeden voor zilver of goud. Het smelten van het emaillepoeder gebeurt bij hoge temperaturen, tussen 450 en 800 graden. Email is zeer hard, in vele kleuren en structuren en diverse lagen aan te brengen, heeft langdurig kleur- en glansbehoud. Het emailpoeder wordt op het gekozen voorwerp aangebracht met een penseel of spatel, door b.v. te strooien, spuiten of dompelen. Daarna wordt het emaille op het voorwerp ingebrand bij een temperatuur tussen 690 en 880°C. Email bij aardewerk wordt meestal glazuur genoemd.

Cursisten keramiek hoeven voor deze cursus zelf niets van tevoren aan te schaffen. Het materiaal waarmee je gaat werken zoals klei en glazuur kun je kopen bij Scholen in de Kunst. Die kosten komen dus nog bovenop de cursusprijs. Alle benodigdheden voor een cursus emailleren zijn bij Scholen in de Kunst te koop. Er is een ‘basispakket’ samengesteld, met kleine hoeveelheden emaille en koper. In overleg met de docent, kun je bekijken of dit pakket voor jou interessant is.

lees meer over materialen

In de lokalen van Scholen in de Kunst kun je gratis gebruik maken van boetseerschijven en branders en er is voldoende gereedschap aanwezig. Denk aan o.a. vijlen, raspen, zagen, kloppers, spatels, schuurblokjes, strooidoosjes, etc. In het Eemhuis wordt het werk in onze eigen oven afgebakken.

Als volwassen jaarcursist beeldende kunst kun je gratis gebruik maken van Vrij werken in atelier. Dat kan op momenten dat er geen lessen zijn, bijvoorbeeld tijdens vakanties. De vastgestelde ateliertijden vind je op de website en cursisten worden per e-mail op de hoogte gesteld.

lees meer over ateliers