Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Textiel alle niveaus, 21+ Textielworkshops alle niveaus, 21+ Atelier textiel gevorderden, 21+

Textiel

Wil je aan de slag met textiel en ben je op zoek naar een gezellig kunstencentrum in Amersfoort? Dan ben je bij de Kunstschool van Scholen in de Kunst aan het juiste adres. De lessen vinden plaats in het Eemhuis, in het centrum van Amersfoort. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen. Uiteraard hebben we ook plek voor gevorderde textielcursisten.

Textiel voor beginners

Heb jij nog geen ervaring met textielkunst? Geen probleem! In de les leer je over verschillende soorten en eigenschappen van textiel kennen en wat je ermee kunt doen om tot mooie, persoonlijke werkstukken te komen. Je gaat aan de slag met vilten, weven, breien en (naaimachine) borduren. De docent leert je door veel te experimenteren met verschillende materialen.

Atelier Textiel voor gevorderden

Ben je al jaren bezig met textiel en  nu op zoek naar les in Amersfoort? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze docenten zijn zelf ook beeldend kunstenaar en kunnen je nieuwe technieken aanleren.

Het textielatelier is dé plek om met verschillende textiele materialen te experimenteren en je persoonlijke ideeën en stijl te ontdekken. Denk aan ruimtelijke objecten, maar ook sieraden, tassen, hoeden en wandversieringen van textiel. Voor het atelier moet je basiskennis onder de knie hebben. Je werkt grotendeels zelfstandig. De docent geeft je opdrachten om aan een thema of techniek te werken en komt regelmatig langs om je werk te bespreken, feedback en tips te geven. De docent kan je ook helpen met specifieke vragen en inspiratie bieden om daarna weer zelfstandig aan het werk te gaan. Het textielatelier is een inspirerende werkplek voor de gevorderde textielcursist!

Scholen in de Kunst organiseert regelmatig extra workshops en masterclasses. Onder leiding van (beroemde) specialisten en masters binnen kun vakgebied kun je nog meer verdiepen. Denk aan bijvoorbeeld verfijnde manieren van stoffen bewerken met garen, plooien, smokken en vilten.


Onze docenten

Marijke Schurink

Meer info

Marijke Schurink

‘Onderzoekend werken met al die mooie materialen…’

Maak kennis met Marijke


Als docent

‘Mensen aanzetten om te creëren… na al die jaren vind ik mijn vak nog steeds zo mooi. Kunst maken en lesgeven vloeien in elkaar over; mijn eigen ervaring en mijn blikveld als kunstenaar inspireren mij bij het opzetten van de lessen. Als ik zelf bijvoorbeeld beeldend werk met tekst, of ik kom iets verrassends tegen in het Stedelijk Museum, waarin tekst centraal staat, dan neem ik die ideeën mee in de les. Daarnaast inspireer ik cursisten ook graag door werk te laten zien van hedendaagse kunstenaars.’ 

De textielles

‘We maken werk aan de hand van materiaalonderzoek en technieken zoals breien, haken en weven. We doen bijvoorbeeld proefjes met verschillende stoffen, en vanuit die proefjes ontstaat uiteindelijk een sieraad. Onderzoek doen is een belangrijk onderdeel van het proces. Het leuke in zo’n groep is dat er zo veel verschillende dingen ontstaan. De een maakt een armband, de ander een broche, of een ketting of een object dat je kunt dragen als sieraad. Maar … je leert bij mij dus niet breien of weven. Als we weven wordt dat een vrij werkstuk en geen gewone sjaal.’

Het textielatelier

‘In het textielatelier werken mensen zelfstandiger, met eigen materialen. Ik geef een aantal opdrachten en begeleid mensen individueel. We gaan meer de diepte in. We spreken over compositie en ik vraag naar inhoudelijke verdieping. Ook daar wijs ik op het belang van het onderzoekend werken: dat het niet zo zeer gaat om een specifiek eindresultaat, maar dat je in het maakproces open blijft staan voor verschillende keuzemogelijkheden.’

Eigen maakproces

“Textiel” is zo’n breed veld, met zo veel mooie materialen en verschillende uitdrukkingsvormen. Ik wil graag dat mensen zich daarbinnen op een eigen manier leren uitdrukken. Door de opbouw van de lessen kunnen ze die weg spelenderwijs ontdekken. Werken we bijvoorbeeld aan een stilleven, dan gaan we dat eerst ‘ontdekken’ met losmaak-oefeningen: tekenen, scheuren, of werken met ogen dicht. Daarna gaat iedereen aan de slag met wat er op tafel ligt aan lapjes, draad, kantjes. Je schetst het stilleven zoals jij dat ziet. De een komt tot iets heel letterlijks, de ander vergroot uit, of iemand kiest voor alles in zwart wit. Zo ontwikkel je uiteindelijk een eigen handschrift.’

Geluksmomentjes…

‘Ik vind het heel mooi als mensen een drempel over komen. En als ze zichzelf met hun werkstuk verbazen. Of als ze later vertellen dat ze het opgehangen hebben. Dat hoeft voor mij helemaal niet, maar het geeft aan dat ze er blij mee zijn. Dat is heel speciaal.’

Achtergrond

• Marijke studeerde aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht
• Ze heeft al 25 jaar een beeldende-kunstpraktijk en werkt graag in opdracht
• Sinds 2007 is Marijke verbonden aan Scholen in de Kunst, ze geeft de textielcursus voor volwassenen en begeleidt het Textielatelier. Daarnaast coördineert ze de School voor Talent Beeldend, en geeft ze een lesblok aan de jongeren die deze verdiepende leerlijn volgen
• Marijke geeft les op basisscholen in Amersfoort


Toon meer docenten

Alles wat je moet weten over beeldende kunstlessen bij ons

Welke materialen heb je nodig? Kunst, waar laat je het? Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Maak kennis met het werk van Claudy Jongstra

haar viltwerk is wereldberoemd

Inspiratie nodig?

bezoek het Texielmuseum online!

Ontdek het werk van Karola Pezarro

borduurwerk gecombineerd met fotoprint

Textielkunst

Textielkunst is een vorm van beeldende kunst waarbij je ambacht én kunst combineert. Met verschillende textiele materialen creëer je mooie kunstwerken. Je kunt denken aan alle vormen van handwerken en de ambachtelijke technieken die daarbij horen: naaien, weven, breien, borduren of vilten. Wist je dat Nederland vele beroemde textielkunstenaars kent en er zelfs een textiel biënnale bestaat?

Vilten
Vilten is waarschijnlijk de oudste manier van textielbewerking. Je gebruikt een combinatie van water, zeep en beweging. Door te rollen en te wrijven zorg je ervoor dat wol verandert in vilt: vervilt. De beweging is van grote invloed op de overgang van de kleuren, de grootte (wol krimpt) en de soepelheid van het vilt. Het resultaat is altijd verrassend en kun je van tevoren niet bepalen

Weven
Weven is, net als vilten, een zeer oude techniek. Met een weefgetouw kun je horizontale en verticale draden vervlechten tot het mooiste textiel. Je maakt creatief gebruik van materiaal als wol, vlas, katoen en zijde.

Borduren
Denk je bij borduren aan handwerkjes van vroeger? Dan heb je het mis: borduren is tegenwoordig helemaal in! Met behulp van speciale borduurnaaimachines kun je heel gemakkelijk de mooiste dingen maken. Maar ook met een gewone naaimachine is het mogelijk motieven of teksten te borduren. Leer tekenen met een naaimachine!

Breien
Breien is ontspanning en creativiteit ineen. Vergeet truien, sjaals en sokken: leer te experimenteren met creatieve breisels, combineer het met andere materialen en textielvormen en maak je eigen, persoonlijke kunstwerk.

Naaien
Zelf naaien is tegenwoordig weer helemaal hip en trendy. Er komen dan ook steeds meer mooie stoffen op de markt. Maar wat doe je met al die lapjes stof? Maak er, in combinatie met andere textielvormen, een mooi kunstwerk van!

Veelgestelde vragen

Onder handwerken verstond men vroeger vooral het met de hand (dus zonder machine) maken of herstellen van kleding (en soms ook siervoorwerpen van textiel). In het verleden was handwerken vooral gericht op het eindproduct, later werd het een hobby. Textielkunst is een vorm van beeldende kunst waarbij je de ambacht van handwerken gebruikt om een kunstwerk te maken. Een textielkunstenaar heeft zich in deze kunstvorm gespecialiseerd.

Beginnende cursisten hoeven voor deze cursus zelf niets van tevoren aan te schaffen. De cursus is inclusief basismateriaal. In de eerste les hoor je van de docent welke extra, aanvullende materialen je kunt aanschaffen. Die kosten komen nog bovenop de cursusprijs. Sommige materialen zijn bij Scholen in de Kunst te koop. Voor specifieke textielsoorten kun je terecht bij tal van winkels in Amersfoort.

lees meer over materialen

In de lokalen van Scholen in de Kunst kun je gratis gebruik maken van naaimachines, borduurmachines en weefgetouwen en er is voldoende naaigerei aanwezig. Denk aan b.v. naalden, scharen, breinaalden, zeep om te vilten, etc.

Als volwassen jaarcursist beeldende kunst kun je gratis gebruik maken van Vrij werken in atelier. Dat kan op momenten dat er geen lessen zijn, bijvoorbeeld tijdens vakanties. De vastgestelde ateliertijden vind je op de website en cursisten worden per e-mail op de hoogte gesteld.

lees meer over ateliers