Wil je verschillende druktechnieken leren, dan ben je bij onze Kunstschool in Amersfoort aan het juiste adres! Professionele docenten verzorgen bij ons de cursussen grafiek. Je maakt kennis met de ambachtelijke technieken, maar wordt ook uitgedaagd om te experimenteren en je eigen stijl te ontwikkelen De lessen vinden plaats in het Eemhuis, in het centrum van Amersfoort. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen. Uiteraard hebben we ook plek voor gevorderde beeldende cursisten.
Grafiek is net als tekenen, schilderen, en beeldhouwen een vorm van beeldende kunst. In plaats van bijvoorbeeld te schilderen, maak je gebruik van grafische technieken, ook wel druktechnieken genoemd. Denk bijvoorbeeld aan houtsnedes, linosnedes, etsen, droge naald en tetradruk.
Wat de grafische technieken onderscheidt van de andere kunsten is dat het werk meerdere keren kan worden afgedrukt met behulp van een drukpers. Je kunt dan een oplage maken met verschillende afdrukken van één origineel. De afdrukken worden dan genummerd. Een andere veelgebruikte term voor grafiek is prentkunst.
De gebruikte druktechnieken behoren tot een van de oude ambachten en de drukkunst in zijn geheel is in Nederland uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Misschien denk je nu aan een stoffige oude hobby, maar dan zit je er toch echt naast. Zoek bijvoorbeeld maar eens op #printmaking op Instagram of Pinterest, dan kom je fantastische moderne voorbeelden tegen. Het ambacht is nog springlevend.
Om tot een kunstwerk te komen, maak je eerst een ontwerp. Je kunt op papier een aantal ideeën schetsen. Uiteindelijk breng je je ontwerp over op hout, linoleum of een etsplaat, afhankelijk van de techniek die je kiest. Als je helemaal tevreden bent over je ontwerp, begint het spannende deel: het afdrukken van je ontwerp. Daarbij gebruik je een drukpers en inkt. Voor iedere druktechniek is de werkwijze weer iets anders, maar bij alle druktechnieken druk je uiteindelijk je afbeelding af op papier.
✔️ je kunt meerdere exemplaren afdrukken van een ontwerp
✔️ met druktechnieken bereik je effecten die met tekenen en schilderen niet mogelijk zijn
✔️ je kunt je afgedrukte werk inlijsten en een mooie plek in je huis geven
✔️ druktechnieken zijn hip en trendy (hands&crafts)
✔️ de belangstelling voor ambachtelijke technieken is groter dan ooit
✔️ de vele verschillende technieken maken dat je oneindig kunt experimenteren
✔️ je creëert alles zelf: van ontwerp tot eindproduct
✔️ beroemde kunstenaars als Picasso, Rembrandt, Goya, Munch, Escher en Miró gebruikten druktechnieken
✔️ je maakt iets dat tastbaar en blijvend is; voor jezelf of om cadeau te geven.
‘Bij het werken met grafiek zitten altijd verrassingen’
‘Als kunstenaar leef je best een solitair bestaan. Je brengt veel tijd door in je atelier en spreekt mensen vooral bij exposities of als ze werk van je aanschaffen. Maar als docent ga je echt het gesprek aan met cursisten, je deelt je vakkennis en volgt ze in hun persoonlijke proces. In de lessen vindt ook veel uitwisseling plaats, over het werk dat ze maken of over dingen die ze meemaken. Dat maakt mijn werk als docent extra interessant.’
‘Grafiek is een oud ambacht, dat nagenoeg was uitgestorven. Gelukkig is het nu weer aan het opkomen, juist door de digitalisering heeft het een nieuwe impuls gekregen en hebben meer mensen er interesse in. Daarbij is het heel milieuvriendelijk en kun je er ook met nieuwe technieken mee werken. Dat vind ik fraai eraan. Grafiek vergt wel veel geduld, het is anders dan wanneer je direct op een doek schildert. Zelf vind ik dat trage element en het verrassingseffect juist aantrekkelijk. Dat probeer ik cursisten ook mee te geven en ze daarin te motiveren.’
‘In de lessen bied ik zoveel mogelijk technieken aan. Ik wil ze met allerlei manieren van grafiek kennis laten maken. We beginnen vaak met een eenvoudige krastechniek en maken dan een zelfportret, wat gelijk verbluffende resultaten geeft. Verder bepalen de cursisten zelf wat ze maken, ze vormen hun eigen beelden. Daarbij werken we veel met het oefenen van de kunstzinnige blik, al drijf ik mijn kunstenaarsvisie absoluut niet door, daarin laat ik ze juist vrij. Als iemand alleen maar bloemen wil maken, vind ik dat prima. In deze cursus draait het niet om een papiertje halen, maar om te ontdekken wat voor werk jij kunt creëren.’
‘Ik ben zeer geboeid door de relatie tussen de moderne mens en de natuur. In al mijn werk, en ook vaak in mijn lessen, komt de natuur als bron van inspiratie terug. Ik heb een enorme drang om naar buiten te gaan, de natuur in. Zonder telefoon uiteraard. Daar vind ik rust en ervaar ik minder prikkels. Elementen uit de natuur zie je ook terug in mijn eigen kunst.’
Koen heeft thuis wel vijftig kamerplanten staan, daar is hij ooit op zijn studentenkamer mee begonnen en inmiddels bezit hij een ware urban jungle.
Koen Moonen is opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij werkt in de disciplines tekenen, fotografie en grafiek. Veelal combineert hij deze technieken in zijn werken. De natuur en bosrijke omgeving van Amersfoort zijn een grote bron van inspiratie voor hem. Zijn werken laten een karakter zien van verstoring, verdraaiing en verbreking. Hij werkt graag samen met andere kunstenaars, heeft meermaals geëxposeerd en organiseerde zelf een expositie met diverse kunstenaars rondom de actie van Serious Request in Amersfoort. Bekijk zijn werk op Instagram.
een korte uitleg van het Van Gogh Museum
Erik van Ommen toont de stappen
een droge naald ets met een melkpak
Grafiek is een vorm van beeldende kunst, waarbij gebruik gemaakt wordt van grafische technieken, een drukpers en inkt. Groot verschil met andere beeldende kunsten is dat de kunstenaar werk in grotere oplage kan vervaardigen. In plaats van één uniek kunstwerk, kun je een serie van één werk afdrukken.
Grafische technieken kun je onderverdelen in vier groepen: 1. diepdruk (b.v. gravure, ets, droge naald, mezzotint, aquatint, suikerets), 2. Hoogdruk (b.v. houtgravure, houtsnede, kartondruk en linosnede), 3. Vlakdruk (lithografie, monoprint en offsetdruk) en 4. Doordruk (zeefdruk, sjabloondruk en stencildruk).
Een ets is een afbeelding gemaakt met diepdruktechniek. Je gebruikt hiervoor een koperen of zinken plaat, waarin de afbeelding door zuur is geëtst. Rembrandt heeft deze techniek voor een beroemd zelfportret gebruikt. Voor een gravure wordt ook de diepdruktechniek gebruikt, maar hierbij wordt de afbeelding of tekst direct in een metalen plaat gegraveerd (gesneden).
Cursisten grafiek hoeven voor deze cursus zelf niets van tevoren aan te schaffen. Het materiaal waarmee je gaat werken zoals een etsplaat, hout of linoleum, papier, drukinkt etc. kun je kopen bij Scholen in de Kunst. Die kosten komen dus nog bovenop de cursusprijs.
In de lokalen van Scholen in de Kunst kun je gratis gebruik maken van etspersen en –platen en er is voldoende gereedschap aanwezig. Denk aan bijvoorbeeld inkt, gutsen, rollers, naalden, roulettes en burijnen etcetera.