Wil je leren tekenen of schilderen? Dan ben je bij de Kunstschool in Amersfoort op de goede plek. Van jong tot oud, van beginner tot gevorderd: iedereen is van harte welkom bij één van onze professionele vakdocenten. De Kunstschool van Scholen in de Kunst heeft een breed aanbod van teken- en schildercursussen.
Je kunt lessen volgen in Amersfoort-Noord (ICOON) of Amersfoort-Centrum (Eemhuis).
Beginners kunnen kennismaken op een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen.
Waarom zou je leren tekenen of schilderen?
✔️ het is een expressiemiddel met eindeloze variaties en mogelijkheden
✔️ tekenen of schilderen brengt je in het 'hier en nu', weg van dagelijkse beslommeringen
✔️ je ontwikkelt en onderhoudt je brein en je oog-handcoördinatie
✔️ je gaat beter kijken, leert verhoudingen inschatten en perspectief vastleggen
✔️ je ontmoet gelijkgestemden en werkt ongedwongen in een gezellige sfeer
Uit de serie Hollandse meesters
een serie gemaakt tijdens een lockdown
Van het YouTubekanaal van Royal Talens
De eerste door mensen gemaakte afbeeldingen zijn rots- en grottekeningen uit de prehistorie, vele zijn zo’n 15.000 jaar oud. Het maken van tekeningen was er dus eerder dan het schrift! Of het nou gaat om een religieuze afbeelding in een kerk, of een modern abstract schilderij, mensen hebben blijkbaar behoefte om zich te uiten in beelden.
Teken- en schildertechnieken vormen de basis van de beeldende kunst. Bij tekenen en schilderen probeer je een beeld over te brengen op papier, doek of een andere ondergrond: je werkt in het platte vlak. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld beeldhouwen, waarbij je ruimtelijk werkt.
Bij tekenen werk je met potlood, houtskool of krijt en bestaat de uiteindelijk afbeelding hoofdzakelijk uit lijnen. Door te arceren of in te kleuren kun je licht- en schaduw effecten bereiken.
Wanneer je schildert gebruik je een kwast of penseel en werk je met een vloeibaar medium: olieverf, waterverf of acrylverf. Je werkt vaak in lagen, die over elkaar worden aangebracht. Daarmee krijg je vaak ook meer textuur in het werk: het oppervlak van een schilderij kan vrij ruw zijn, wanneer de verf dik is gebruikt. Dat effect zul je bij een tekening niet bereiken.
Tekenen wordt ook wel gezien als de basis van schilderen. Veel kunstenaars maken eerst een potloodtekening, voordat ze een schilderij maken. Dergelijke tekeningen noemen we vaak schetsen of studies. Maar tekeningen kunnen ook op zichzelf mooie kunstwerken zijn, denk maar aan de beroemde schetsen van Rembrandt.
Nee, dat is niet nodig. In bijna alle cursussen worden tekenen en schilderen gecombineerd aangeboden. Er zijn echter ook cursussen waarbij je je alleen met tekenen bezighoudt of alleen gaat schilderen. Overleg met de cursistenadministratie als je twijfelt over wat het beste bij jou past. Je kunt ook eerst een proefles doen. Tip: wacht niet te lang met inschrijven; sommige cursussen zitten snel vol!
Beginners hoeven niets mee te nemen naar de eerste les. De docent informeert je over de verschillende materialen en vertelt je wat je (aanvullend) moet aanschaffen. Je krijgt informatie over verfsoorten, kleurnummers, kwasten etc. Reken op maximaal € 12,-per half jaar voor verf en kwasten. Sommige materialen kun je ter plekke bij Scholen in de Kunst kopen, zoals papier. Koop nooit in het wilde weg materiaal, maar overleg altijd eerst met de docent!
In het lokaal zijn schildersezels, paletten, verfbakjes, schildersmessen, etc. aanwezig. Deze kun je gratis gebruiken. Resterende materialen schaf je in overleg met je docent aan.