Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Anne Marie Spijker, Irina Birger

Locaties

Eemhuis
Dinsdag
Ochtend
Woensdag
Ochtend

Prijs

Volwassen
vanaf € 562,00 (30 lessen)

Bekijk alle mogelijkheden

Aquarel alle niveaus, 21+

Bij de Kunstschool van Scholen in de Kunst kun je terecht voor cursussen Aquarel schilderen. Zowel beginners als gevorderden zijn van harte welkom. Je krijgt bij ons altijd les van professionele schilderdocenten.

Alles over aquarel schilderen

Aquarel is een schildertechniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van waterverf. Doordat deze verf niet dekkend is, zie je de structuur van het papier door de verflaag heen. De techniek is uitdagend omdat je schildert met erg dunne verf die uitloopt en snel droogt. Je zult dus snel moeten werken. We bieden de cursus aan op alle niveaus. Omdat de begeleiding persoonlijk is, worden binnen de cursus zowel beginnende als zeer ervaren schilders begeleid en uitgedaagd.

De lessen

In de lessen wordt aandacht besteed aan de techniek van het aquarelleren en aan het gebruik van de specifieke eigenschappen van waterverf. Je leert werken met meerdere lagen verf, waarmee je de typerende transparante uitstraling creëert. Werken op nat papier laat kleuren in elkaar overvloeien en heeft een ander effect dan werken op een droge ondergrond. Naast techniek besteden we aandacht aan verschillende toepassingen van aquarel. Zo wordt aquarel niet alleen vaak gebruikt voor voorstudies, het heeft door schilders als William Turner, Paul Klee en Wassily Kandinsky ook een eigen plek verworven in de kunstgeschiedenis. Naast deze bekende, traditionele toepassingen kijken we ook naar de mogelijkheden die aquarelleren biedt voor modern werk.

Hoewel cursisten altijd werken aan een eigen schilderij vinden we het werken in de groep belangrijk en waardevol. Er is aandacht voor een fijne, gezellige én productieve werksfeer waarbij cursisten elkaar kunnen helpen en tips uitwisselen. Er zijn regelmatig momenten waarop het gemaakte werk gezamenlijk wordt besproken.

Deze cursus wordt aan meerdere groepen aangeboden en elke groep heeft een vaste docent die eigen accenten aanbrengt in de lessen.

Materiaal

De cursusprijs is exclusief materiaal. Een pakket met daarin de basismaterialen voor deze cursus kun je bij ons aanschaffen voor € 50,-. Dit kun je aangeven bij je docent. Het bedrag komt dan op de factuur te staan.

Praktische informatie

De cursus wordt gepland in een periode van 35 weken en bestaat uit 30 lessen mét docent en 5 bijeenkomsten zonder docent. In die 5 bijeenkomsten ben je, samen met je medecursisten, zelfstandig aan het werk.

5 redenen om te leren aquarelleren

● aquarelleren is uitdagend; door het gebruik van water is het resultaat altijd verrassend
● het is een veelzijdige techniek
● je hebt geen dure materialen nodig
● het is ‘schoon’; de verf heeft geen nare geur en je kunt je kwasten makkelijk uitspoelen
● je hebt geen ezel nodig; een tafel voldoet prima

Let op: sommige cursussen zijn vol. Je kunt je wel inschrijven voor de wachtlijst.

Alles wat je moet weten over beeldende kunstlessen bij ons

Welke materialen heb je nodig? Kunst, waar laat je het? Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Marc Mulders vertelt over zijn werk

Wat heb je nodig voor aquarelleren?

bekijk dit filmpje

Hoe aquarelleer je een bos?

Brigitte de Vuyst laat zien hoe zij dat doet

Veelgestelde vragen

Het woord aquarel stamt af van het Franse aquarelle of het Italiaanse acquarello of acquarella, dat ‘gewassen tekening’ betekent. Aquarel kan echter drie betekenissen hebben: a. de schildertechniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van waterverf, b. het eindproduct, het kunstwerk/schilderij of c. de verf zelf.

Met het woord aquarelleren wordt het schilderen zelf bedoeld, het werkwoord dus: het schilderen met wateroplosbare verf op speciaal, dik aquarelpapier.

Eigenlijk zit er weinig verschil tussen aquarel- en waterverf. Bij waterverf denk je aan goedkope verf, en bij aquarelverf al snel aan kwaliteitsverf. Het verschil zit ‘m in de dekkracht, de concentratie pigment/samenstelling en kleurcombinaties. De merken Van Gogh, Talens en Winsor & Newton worden het meest gebruikt. Beginners kunnen het beste een aquarelset kopen, gevorderden kunnen ook losse tubes of napjes aanschaffen.

Er zijn vele technieken mogelijk; het hangt vooral samen met opbouw van de verflagen, vochtigheid van het papier, watergebruik, etc. Bij aquarelleren gaat het vooral om precisie en snelheid. Je hebt een snelle techniek nodig en fouten kun je bijna niet herstellen. De kleuren vloeien eenvoudig in elkaar over en je kunt makkelijk over andere kleuren heen verven. Die kleuren blijf je dan nog steeds zien, omdat de verf niet dekkend is.

Ja, bij aquarelleren gebruik je speciale materialen. Die schaf je altijd aan in overleg met je docent! Denk aan: ● aquarelverf, die in vele merken en prijsklassen te koop is. De merken Van Gogh, Thalens en Winsor & Newton worden het meest gebruikt; ● dik aquarelpapier; ● diverse penselen.

Onze docenten

Anne Marie Spijker

Meer info

Anne Marie Spijker

‘Als mensen zichzelf verrassen’

Achtergrond
• Anne Marie haalde haar eerstegraads docentenopleiding op de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, in 1989 studeerde ze aan de Rijksacademie in Amsterdam. Ze kreeg onder andere les van Marlene Dumas en René Daniëls
• Sinds 1992 geeft ze cursussen tekenen en schilderen voor volwassenen bij Scholen in de Kunst
• Anne Marie werkt als beeldend kunstenaar vanuit haar eigen atelier, ze heeft tentoonstellingen in galerieën door het hele land en is docent tekenen en schilderen op de Nieuwe Akademie in Utrecht 

Als docent
‘Mijn lessen zijn gebaseerd op ervaringen uit mijn eigen praktijk als beeldend kunstenaar. Mijn enthousiasme en mijn liefde voor kunst wil ik overbrengen. Wat ik zelf al werkend tegenkom en wat ik om mij heen zie bij andere schilders, is een inspiratie voor het lesgeven. Daarom werk ik niet heel planmatig. Ik reageer graag op wat mensen zelf aanbieden, wat ze interesseert. Ik zie snel wat ze kunnen – dat probeer ik te versterken. Ik wil bij mijn cursisten een gevoel van vrijheid creëren, zodat ze dingen durven, in zichzelf gaan geloven en zien wat ze kunnen: geweldige dingen maken!’ 

De les
‘Ik bedenk meestal opdrachten waaraan we ongeveer zes weken werken. Afgelopen seizoen bijvoorbeeld werkten we met het thema handen en gebaren. Ik laat voorbeelden zien uit de kunst, zodat mensen ideeën kunnen ontwikkelen en zelf invulling kunnen geven aan het onderwerp. Welke techniek past erbij, welke kleurstellingen? Ik geef aanwijzingen, op ieders eigen niveau. “Als je daar meer accent legt”, of: “Als je dat nou anders op het vlak zet”, en: “Hoe komt het dat dit beeld zo sterk is?” Cursisten kunnen gedurende het seizoen veel kanten op. Er komen landschappen tevoorschijn, dromerig, of juist abstract. Of er ontstaan impressies vanuit het materiaal. Met een avontuurlijke houding kom je heel ver!’ 

Techniek
‘Al werkend komen mensen vanzelf de behoefte tegen om bepaalde technieken te leren. Ik geef vaak verschillende mogelijkheden: werken met potlood of inkt, maar ook groot: met verf en brede kwasten. Op een gegeven moment gaan ze zelf dingen pakken. Wanneer ze steeds hetzelfde doen, in vorm of techniek, stuur ik ze graag ook een andere kant op. Leren kijken, en je ontwikkelen staat voorop. En natuurlijk plezier beleven!’  

De groep
‘De sfeer in de teken- en schilderlessen is productief en goed. Dat is belangrijk. De cursisten blijven over het algemeen lang bij elkaar. Sommige groepen gaan met elkaar naar tentoonstellingen - ze houden allemaal van kunst, en worden een soort vriendengezelschap. En ik zorg er wel voor dat ze zich blijven vernieuwen met schilderen.’  

Geluksmomentjes…
‘Als ik zie dat cursisten steeds verder komen en zichzelf verrassen.  En mensen die goed schilderen, geven mij ook iets: ze inspireren mij!’ 


Irina Birger

Meer info

Irina Birger

'We maken kunst die je innerlijke wereld uitdrukt'

Wat treffen mensen aan als ze aan jouw lessen meedoen?

“Mijn cursussen zijn een mix tussen klassieke en hedendaagse kunst, aquarel- en tekentechnieken. Het tekenen en de technieken zijn uiteraard zeer belangrijk, want je wilt wel iets leren. Daarnaast creëer ik veel ruimte voor conceptueel denken en experimenteren. Via kunst kun je zoveel leren over hoe je naar de wereld kijkt.”

Hoe pak je dat aan in de les?

“We beginnen de les altijd met een introducerend gesprek. Wat speelt er in de groep, wat houdt mensen bezig? Ik vind het belangrijk om te weten waar mensen zich druk over maken, wat hen drijft. Dat gebruiken we in de les. Mijn lessen zijn gericht op het maken van kunst, die je innerlijke wereld uitdrukt. Als kunstenaar en als docent zoek ik altijd naar het spanningsveld tussen wat je denkt, wie je bent en wat je creëert. Juist autobiografische kunstwerken met een scherp randje doen iets met je. Iedere les heeft een bepaald thema: dromen, moederland of familie bijvoorbeeld, daar gaan we dieper op in. Na de les bespreken we het werk met elkaar.”

Wat voor soort docent ben je?

“Ik ben enthousiast, ambitieus en ook een beetje streng – dat komt wellicht door mijn Russische afkomst. Als docent vind ik het van belang dat mensen geprikkeld worden echt iets te leren, zichzelf op te rekken. De vrijheid zit ‘m vooral in de kunstwerken, dan geef ik alle ruimte. En we werken toe naar een tentoonstelling, zo groeit de oefening in de les uit naar iets groters. Ik hoop in de les iets van mijn ambitie en passie te kunnen overdragen.”

Werk je altijd individueel of ook in groepjes?

“Soms daag ik mensen uit om als collectief te werken, door samen aan een groot kunstwerk of installatie te werken. Dan ontstaat er onderling een mooie verbinding. Natuurlijk komen mensen om te tekenen en te schilderen, maar het draait ook om een fijn samenzijn. Een prettige sfeer creëren in de groep is voor mij heel belangrijk.”

Wist je dit al over Irina?

Irina heeft in diverse landen gewoond en zo vele culturen leren kennen. Ze spreekt Nederlands, Engels, Russisch, Servisch en Hebreeuws.

Achtergrond

Al zolang autonoom kunstenaar Irina Birger zich kan herinneren is ze met kunst bezig. Ze groeide op in Rusland en Servië is daar opgeleid tot grafisch ontwerper en kunstenaar. Daarna voltooide zij de Bezalel Academy of Arts and Design in Jeruzalem en en later de masteropleiding aan het Sandberg Instituut. Ze werkte enige tijd in Israël en woont inmiddels meer dan twintig jaar in Nederland. Haar werken werden getoond bij Israel Museum, Drawing Center Diepenheim, Mediamatic, Kunsthal KAdE en nog veel meer. Ze geeft les bij Scholen in de Kunst en daarvoor bij de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag.

Kennismaken met de kunst van Irina? Neem een kijkje op haar website.

Toon meer docenten