Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Keramiek alle niveaus, 21+ Keramiek gevorderden, 21+ Atelier keramiek vergevorderden, 21+

Keramiek

Heb jij nog nooit gewerkt met keramiek? Doe dan op deze pagina inspiratie op. Bekijk bijvoorbeeld de video van keramist Ellen Rijsdorp of bekijk het mooie project van Dorette Giling. Hopelijk helpt deze pagina je met het maken van een goede start en veel plezier te hebben tijdens je eerste lessen.

Keramiek voor beginners

Bij keramiek ontdek je wat je allemaal kunt doen met klei. Want het is natuurlijk veel meer dan pottenbakken! Van schaal tot beeld, van figuratief tot abstract. Je leert de basistechnieken, maar krijgt ook alle ruimte voor je eigen inbreng. Beginners leren daarnaast ook over verschillende glazuur- en decoratietechnieken.

Atelier Keramiek voor gevorderden

Ben je al jaren bezig met keramiek, maar wil je graag les in Amersfoort? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze docenten zijn zelf ook beeldend kunstenaar en kunnen je nieuwe technieken aanleren.

In de zogenaamde atelierlessen gaan cursisten zelfstandig aan het werk. De ateliers zijn er dan ook speciaal voor ervaren cursisten, die al ruime ervaring hebben opgedaan. De docent komt gedurende het seizoen in totaal tien keer langs om werk te bespreken, feedback en tips te geven. De docent kan je helpen met specifieke vragen en inspiratie bieden om daarna weer zelfstandig aan het werk te gaan. Bovendien zorgt de docent ervoor dat het werk wordt afgebakken. De overige lessen werk je volledig zelfstandig, samen met je medecursisten. Een fijne werkplek voor de gevorderde keramiekcursist!

Scholen in de Kunst organiseert regelmatig extra workshops en masterclasses. Onder leiding van (beroemde) specialisten en masters binnen kun vakgebied kun je je dan nog meer verdiepen. Denk aan bijvoorbeeld aan verfijnde manieren van glazuren, emailleren.


Onze docenten

Toon meer docenten

Alles wat je moet weten over beeldende kunstlessen bij ons

Welke materialen heb je nodig? Kunst, waar laat je het? Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Onze docent Dorette Giling vertelt

over haar project kop en schotel

Keramist Ellen Rijsdorp

demonstreert de draaischijf

Werk van onze cursisten

laat we graag zien!

Veelgestelde vragen

Keramiek is de verzamelnaam voor alle voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Keramiek is afgeleid van het Griekse woord 'keramos', dat ‘werk gemaakt van aarde' betekent. Nadat de klei is bewerkt wordt het gebakken tot een steenachtig materiaal: keramiek. Keramiek is kleurvast, slijtvast en hittebestendig. Bovendien is keramiek duurzaam en vrij van schadelijke stoffen; het gaat over het algemeen lang mee. Door de vele eigenschappen is keramiek zowel populair bij kunstenaars als in de industrie: van schaal tot dakpan, van beeld tot tegel.

Cursisten keramiek hoeven voor deze cursus zelf niets van tevoren aan te schaffen. Het materiaal waarmee je gaat werken zoals klei en glazuur kun je kopen bij Scholen in de Kunst. Die kosten komen dus nog bovenop de cursusprijs. Alle benodigdheden voor een cursus emailleren zijn bij Scholen in de Kunst te koop. Er is een ‘basispakket’ samengesteld, met kleine hoeveelheden emaille en koper. In overleg met de docent, kun je bekijken of dit pakket voor jou interessant is.

lees meer over materialen

In de lokalen van Scholen in de Kunst kun je gratis gebruik maken van boetseerschijven en branders en er is voldoende gereedschap aanwezig. Denk aan o.a. vijlen, raspen, zagen, kloppers, spatels, schuurblokjes, strooidoosjes, etc. In het Eemhuis wordt het werk in onze eigen oven afgebakken.

Als volwassen jaarcursist beeldende kunst kun je gratis gebruik maken van Vrij werken in atelier. Dat kan op momenten dat er geen lessen zijn, bijvoorbeeld tijdens vakanties. De vastgestelde ateliertijden vind je op de website en cursisten worden per e-mail op de hoogte gesteld.

lees meer over ateliers