Maak hier je keuze

Zanggroep voor senioren Kinderkoor Bubbels Vocal Group Bruis, jongeren Basiskoor beginners, 21+ Vrouwenkoor Eemhuis beginners, 21+ Eemhuiskoor gevorderden, 21+ Pop- & jazzkoor beginners, 21+ Pop- en & jazzkoor gevorderden, 21+ Koor klassiek gevorderden, 21+ Koor Just Breathe

Zanggroep voor senioren

Of je al wat zangervaring hebt of gewoon plezier wilt hebben met zingen, iedereen is welkom bij de Zanggroep voor senioren. Deze cursus biedt niet alleen een creatieve uitlaatklep, maar ook een uitgelezen kans om nieuwe vriendschappen te sluiten. Want zingen en gezelligheid gaan prima samen!

Bovendien heeft zingen andere voordelen: het verbetert de ademhaling, houdt de stembanden en spieren van het gezicht in goede conditie en stimuleert het mentale en emotionele welzijn. Dus, als je een senior bent die van zingen houdt of altijd al hebt willen zingen, doe dan lekker mee!

Wat leer je?

Tijdens de cursus ontwikkel je je stem, onder andere door inzingoefeningen. En je studeert samen met de rest van de groep een aantal liedjes in, waarvan een deel meerstemmig. Het repeteren en de oefeningen gebeuren in groepsverband. De cursus is heel laagdrempelig, zodat ook mensen zonder zangervaring mee kunnen doen.

Lesopbouw

Elke les begint met een aantal inzingoefeningen. Hierbij werken we aan een gezamenlijke klank, zuiverheid, articulatie en andere aspecten van zingen. Daarna gaan we aan de slag met liedjes. We wisselen het instuderen van nieuwe liedjes en meerstemmigheid af met het lekker doorzingen van bekende liedjes.

Halverwege de les is er tijd om gezellig samen koffie te drinken in café Bruis.

Gedurende het jaar zijn er in ieder geval twee presentatiemomenten: het Megakerstkoor in december en het afsluitende Zangfeest samen met het Overdagkoor.

Lekker meedoen!

Deze cursus is speciaal bedoeld voor senioren van zestig jaar en ouder, die op een laagdrempelige, gezellige manier met elkaar willen zingen. We zingen bekende en minder bekende liedjes, eenstemmig en soms ook meerstemmig. De nadruk ligt op plezier maken en samen zingen. Het repertoire zal herkenbaar en relatief eenvoudig zijn. De cursus wordt in blokken aangeboden; het is mogelijk de cursus meerdere malen te volgen. Daarvoor zal er genoeg variatie in de cursussen zitten.

Materiaal

Je hoeft weinig mee te nemen. Een mapje om de bladmuziek in te bewaren is voldoende. Bladmuziek krijg je van ons; dat is in de prijs inbegrepen.

Let op: sommige cursussen zijn vol. Je kunt je wel inschrijven voor de wachtlijst.

Mogelijkheden

  • Type Groepsles
  • Leeftijd 60-99
  • Docent Anne Marije van den Toren, Timon van Velzen
  • Locaties

    Eemhuis

    Donderdag Ochtend

  • Prijs

    Volwassenen € 208,00 (15 lessen)

  • Bekijk alle mogelijkheden

Onze docenten

Anne Marije van den Toren

Meer info

Anne Marije van den Toren

'Jonge kinderen zingen zo puur en durven eigenlijk alles'

Wat vind je mooi aan het vak zangmuziekdocent?

“Het fijnste aan mijn vak is dat ik de hele dag met muziek bezig kan zijn. Ik zing al zo lang als ik me kan herinneren. Zingen is iets heel vanzelfsprekends voor me, het is een mooie manier om me te uiten en om emoties te tonen. Ik heb lang getwijfeld wat ik wilde doen: of het conservatorium of toch de Pabo. Als muziekdocent komt alles mooi samen. Ik werk met volwassenen maar ook veel met kinderen en alles draait om muziek. Dat vind ik heel prettig.”

Welke muziekvorm heeft je persoonlijke voorkeur?

“Als ik zou moeten kiezen, want ik houd van heel veel stijlen, dan zou ik zeggen: meerstemmig zingen. Dat doe ik bijzonder graag omdat het zo uitdagend is om een mooie verbinding te maken tussen de verschillende stemmen. Op dit moment richt ik me minder op het uitvoeren, want al mijn tijd en energie gaat op aan lesgeven. Al zing ik nog wel in een klassiek koor.”

Heb je een bepaalde lesmethode die je inzet?

“Vooral bij de koorlessen heb ik een duidelijke structuur, als dirigent ben je iets meer bepalend dan bij andere groepslessen. Maar verder zijn mijn lessen, zowel bij de kinderen als volwassenen, zeer speels. Ik zet vaak spelletjes in en bedenk grappige oefeningen. Ik kan heel spontaan bij een woord ineens een liedje gaan zingen. Verder bewegen we veel en vind ik humor belangrijk. Zingen is een hobby voor mensen en dan wil je wel dat ze er veel plezier aan beleven. Ik zorg dan ook voor een fijne sfeer.”

Is het belangrijk om naar een optreden toe te werken?

“Ik ben best ambitieus en geef soms stukken waarvan ik achteraf denk: wellicht was dit iets te hoog gegrepen. Maar daarmee zorg je er wel voor dat cursisten ineens stappen zetten. Net als bij voorstellingen. Richting de kerstperiode werken we echt toe naar diverse optredens en de extra focus die dan ontstaat, zorgt ervoor dat cursisten ineens flink vooruitgaan. Geweldig!”

Wat vind je zelf leuk om te merken bij leerlingen?

“Mooie momenten vind ik die keren dat de wat meer verlegen kinderen ineens uit hun schulp kruipen. Ook beleef ik veel plezier aan de jongere kinderen van een jaar of zes, zeven. Zij zingen zo puur en durven eigenlijk alles, ze ervaren nog geen gêne. Dat is dan weer anders bij het Pop- & Jazzkoor, zij kunnen allemaal al prima zingen, maar denken soms te veel na. Dan is de uitdaging: vooral doen! Wanneer ik dan merk dat cursisten ineens thuis meer oefenen, waardoor ze met sprongen vooruitgaan, dan maak je mij gelukkig.”

Wist je dit al over Anne Marije?

Toen ze jonger was heeft ze een jaar gewerkt als au pair in Engeland, vlakbij Londen.

Achtergrond

Anne Marije van den Toren groeide op in Veenendaal, waar ze eens heeft opgetreden bij een klassiek openluchtconcert. Na de middelbare school volgde ze aan de HKU in Utrecht de opleiding tot Muziekdocent. Al gauw gaf ze lessen aan diverse groepen: vooral zang- en koorlessen. Die lessen geeft ze bij Scholen in de Kunst, maar ook bij Stichting de Gooische Muziekschool in Bussum en bij Zangschool Utrecht. Ze rondde ook de opleiding tot Universal Voice af. 

Bekijk hier een optreden van Anne Marije!

Timon van Velzen

Meer info

Timon van Velzen

'Mijn drive is mensen verbinden via muziek'

Wat doe jij als dirigent?

“De dirigent leidt het koor, maar in mijn lessen en bij mijn koren, staat niemand bovenaan de ladder. Ik ben in de eerste plaats heel erg bezig met het persoonlijke element van de zingende cursisten en met het groepsproces. Ik wil dat iedereen zich op zijn gemak voelt zodat iedereen durft zich te laten horen. Eigenlijk gaat het maar om één ding: lekker samen zingen zodat het stroomt en dat er een fijne klank ontstaat, afgestemd op de groep, de ruimte en alle verschillende stemmen.”

Hoe zien jouw lessen eruit?

“We beginnen de lessen met wat oefeningen om als groep elkaar en de ruimte te voelen en om in het moment te komen. Ik schuw techniek niet, want het is mooi als cursisten hun zangtechniek verbeteren en daardoor beter leren zingen. Ze leren ook dingen zoals de basis van muziek, meerstemmig zingen, goede ademhaling, hoe ze klanken kunnen maken en liedteksten kunnen benaderen om ze beter te kunnen interpreteren, maar in feite gaat het in mijn lessen vooral om interacties. Het mooiste is dat mensen ervaren en voelen dat ze iets kunnen waarvan ze niet eens wisten dat ze het in zich hadden. Als ze leren hoe ze zichzelf kunnen uiten via muziek. Daarna valt de techniek vaak ook vanzelf op de juiste plek.”

Kan iedereen zingen?

“Absoluut. Cursisten leren in mijn lessen hoe ze naar hun eigen stem kunnen luisteren en dat iedereen kan zingen. Dus, ja, ook de mensen die 'vals' zingen. Het is juist verrijkend om met verschillende niveaus te zingen, zonder te oordelen. Als dirigent kan ik helpen om al die losse stemmen, volumes, klanken en niveaus samen te brengen tot een mooi geheel. Ik krijg vaak de feedback van cursisten dat ze gelukkiger weggaan als dat ze gekomen zijn. Ik zie het als mijn missie om mijn eigen passie en enthousiasme voor muziek over te brengen, niet alleen door mensen erbij te betrekken, maar vooral door mensen via muziek te verbinden en ze te raken door al zingend gevoelens uit te dragen.”

Hoe ben je zelf begonnen met zingen?

“Mijn geval is dat typische voorbeeld van dat 10-jarige jongetje waarvan in de kerk werd ontdekt dat hij een mooie stem had. Dus daar begon het allemaal. Ik heb altijd zang- en pianolessen gevolgd, in koren en ensembles gezongen en in bandjes gespeeld. Ook heb ik de opleiding Klassiek Zang afgerond aan het conservatorium van Utrecht. Ik hou van alle soorten muziek, van klassieke liederen tot kleinkunstliedjes, tot gouwe ouwe hits, spirituals en popmuziek.”

Wat motiveert jou om mensen te laten zingen?

“Voor mij staat verbinden centraal. Dat is mijn grootste drive. En muziek is daarvoor een prachtig instrument. Muziek was eigenlijk mijn plan B. Daarom ben ik ook sociologie gaan studeren. Maar het is uitgegroeid tot iets wat veel groter is, want dat is wat muziek nu eenmaal kan doen met je. Dat ik nu kan teruggeven via muziek, daar ben ik super dankbaar voor.”

Fun facts

• Timon heeft samen met een andere zangeres een muziekvoorstelling gemaakt over de Roaring Twenties.
• Hij is een grote fan van Scandinavië, vooral van Zweden en de uitgestrekte natuur, gemoedelijkheid én IKEA natuurlijk.

Toon meer docenten