Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Louisa Maria Ponseele

Locaties

Eemhuis
Dinsdag
Middag Avond
Donderdag
Middag

Prijs

Volwassen
€ 600,00 (30 lessen)

De startdata en lestijden zie je als je je inschrijft. Daar kies je de cursus die het beste bij jou past.

Beeldhouwen & boetseren alle niveaus, 21+

Wil je lekker met je handen in de klei of hakken in steen? Werken met hout, gips of welk ander materiaal dan ook? Bij deze cursus maak je objecten en uit je je creativiteit op de manier die het beste bij jou past.

De cursus wordt op alle niveaus aangeboden. Beginners werken zij aan zij met cursisten die al ervaring hebben in verschillende technieken.

Lessen

In deze cursus word je individueel begeleid op je eigen niveau, al dan niet aan de hand van een opdracht. De docent leert je omgaan met verschillende materialen, vormen en stijlen. Ben je een beginner, dan leer je werken met o.a. klei, gips, boetseerwas, steen, hout en beton. Als je al meer ervaring hebt, word je uitgedaagd om een eigen stijl te ontwikkelen.

In het cursusjaar is er een aantal momenten waarop je je werk kunt exposeren in het Eemhuis.

Bij een aantal lessen is een model aanwezig en werkstukken in klei worden door Scholen in de Kunst afgebakken. Hoewel cursisten in principe steeds werken aan een eigen beeld of object vinden we het werken in de groep belangrijk en waardevol. Er is aandacht voor een fijne, gezellige én productieve werksfeer waarbij cursisten elkaar kunnen helpen en tips uitwisselen. En er is altijd tijd voor een kopje koffie of thee.

Materiaal

De cursus wordt aangeboden exclusief materiaal. De docent zal je in de eerste les vertellen wat praktisch is om aan te schaffen en waar je dat kunt doen. Een deel van de benodigdheden kun je bij ons aanschaffen.

Beginnende cursisten kunnen basispakket kopen bij de Kunstschool ter waarde van €50,-. In dat pakket zit alles wat je nodig hebt voor een vliegende start.

Praktische informatie

De cursus wordt gepland in een periode van 35 weken en bestaat uit 30 lessen mét docent en 5 bijeenkomsten zonder docent. In die 5 bijeenkomsten ben je, samen met je medecursisten, zelfstandig aan het werk.


Alles wat je moet weten over beeldende kunstlessen bij ons

Welke materialen heb je nodig? Kunst, waar laat je het? Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Neem een kijkje in een les

beeldhouwen & boetseren

Het werk van onze cursisten

laten we graag zien

Hoe boetseer je een portret?

Bekijk de korte clip van beeldhouwer Philippe Faraut

Veelgestelde vragen

Boetseren doe je over het algemeen met zacht, kneedbaar materiaal, zoals boetseerklei of boetseerwas (kinderen gebruiken (thuis) vaak plastiline). Na het boetseren wordt een beeld in onze oven afgebakken en desgewenst geglazuurd of beschilderd. Beeldhouwen is een langzamer proces. Hiervoor gebruik je vaak beitels en raspen, waarmee je vorm geeft aan een steen. Je ben langer bezig en werkt net zolang totdat je de definitieve vorm hebt. Daarna kun je nog afwerken door b.v. te gaan polijsten.

Als je begint met beeldhouwen en boetseren, hoef je niet gelijk zelf allerlei materialen aan te schaffen. Klei en steen zijn bij ons te koop en in de lokalen hebben we alle benodigde gereedschappen. In overleg met je docent, beslis je wat handig is om zelf aan te schaffen.

lees meer over materialen

In de lokalen van Scholen in de Kunst kun je gratis gebruik maken van steenhouwbokken en boetseerschijven en er is voldoende gereedschap aanwezig. Denk aan o.a. vijlen, raspen, zagen, kloppers en vuisten. Op de locaties Eemhuis en ICOON zijn ovens aanwezig.

 

Onze docenten

Louisa Maria Ponseele

Meer info

Louisa Maria Ponseele

‘Mijn lessen zijn eigenlijk een vorm van rebellie’

Hoe zou je jezelf als docent omschrijven?

‘Voor mij is kunst noodzaak, ik ben ermee geboren. Ik kan niet anders dan met een kunstzinnige blik de wereld te bekijken. Die passie hoop ik over te brengen op mijn cursisten. Kunst maken betekent dat je heel vrij bent in wat je creëert en bedenkt. Maar je wilt ze ook bepaalde technieken leren. Ik opereer precies op dat scheidsvlak. Ik streef ernaar dat mensen hun eigen kunstenaarschap ontdekken.’

Wat is kenmerkend aan jouw aanpak?

‘Mijn lessen zijn niet vastomlijnd en je gaat ook niet van opdracht naar opdracht. Het draait om het verhaal van de maker. Zodat je echt iets van de ziel van de kunstenaar te zien krijgt. En ja, dat is spannend, maar levert uniek werk op. Ik moedig mijn cursisten met veel enthousiasme aan. Ik hoop dat ze echt iets nieuws creëren wanneer ze ontsnappen aan alle gecontroleerde technieken. Mijn lessen zijn eigenlijk een vorm van rebellie. Zo wakker je de innerlijke kunstenaar in jezelf aan en til je het niveau van hobby naar ware kunst. Dat is mijn uitdaging.’

Welke technieken leer je in jouw lessen?

‘Dat hangt af van de les. Bij edelsmeden leren de cursisten veel technieken, omdat het compleet nieuw is wat ze doen. Vijlen, zagen, solderen, alles komt voorbij. In mijn beeldhouwlessen is dat anders, daar hebben deelnemers vaak al jaren ervaring, waardoor ik ze juist aanmoedig meer vanuit hun ziel te werken. Beeldhouwers werken heel intuïtief, waarbij het materiaal heel sturend is.’

Waar krijg jijzelf energie van?

‘Ik houd erg van het contact met de cursisten. Ik ben zeer geïnteresseerd in hun verhaal over wat hen bezighoudt. Hoe bijzonder is het om getuige te zijn van de zoektocht naar hun eigen kunstbeeld. De voldoening die zij eruit halen, maakt mij ook blij. Vooral als ik iemand in de cursus zie groeien. Ik moedig mensen aan zo oprecht mogelijk zichzelf te zijn. Dat doe ik op een positieve manier. Als mensen zich veilig en vertrouwt voelen, ontstaan de mooiste creaties.’

Wist je dit al over Louisa Maria?

Zij werkt als goudsmid voor de oudste juwelier van Europa. Bij de firma Heursel, die in een historisch atelier midden in de Gentse binnenstad al sinds 1745 sieraden maken.

Achtergrond

Louisa Maria Ponseele komt uit Vlaanderen waar zij de opleiding beeldende kunst en driedimensionale vormgeving studeerde aan de School of Arts in Gent. Vervolgens deed zij de opleiding tot goudsmid in Kortrijk en studeerde Emaille aan Art&Metier in Brussel. Als kunstenaar maakt ze beelden, is nu bezig met schilderwerk waarin altijd de driedimensionale factor zichtbaar is. Haar sieraden zijn op meerdere tentoonstellingen in België te zien geweest. Ze werkt nu aan unieke sieraden in opdracht. Haar project Spoons, waarbij ze lepeltjes omtoverde tot ware kunstvoorwerken trok veel bekijks. Daarnaast maakte ze decorstukken voor Holiday on Ice en werkte als studio assistent voor beeldhouwer Thomas Lerooy. Ze heeft ook lesgegeven aan kinderen en maakte op YouTube creatieve video’s als de Vakantiejuf.


Toon meer docenten