Log in

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Louisa Maria Ponseele

Locaties

Eemhuis
Dinsdag
Middag Avond
Donderdag
Middag

Prijs (groep)

Volwassen
€ 575,00 (30 lessen)

Beeldhouwen & boetseren

Leren werken met steen, hout, boetseerklei, gips of beton? Doe dan mee met de cursus beeldhouwen en boetseren en leer op hoeveel manieren je jouw beeld vorm kunt geven.

De cursus beeldhouwen en boetseren biedt een gevarieerd programma. Je wordt uitgedaagd om te experimenteren met verschillende materialen, vormen en stijlen. Je leert kijken naar verhoudingen, ritme en vormgeving. De opdrachten zijn divers. Er is veel individuele begeleiding en je wordt op je eigen niveau begeleid. Ben jij een beginner? Maak dan kennis met het gebruik van o.a. Klei, gips, boetseerwas, steen, hout en beton en leer met deze materialen te werken. Heb je al ervaring, dan dagen we je uit om een eigen stijl te ontwikkelen.

Werkstukken in klei kunnen gebakken worden in onze oven. Tot slot is er de mogelijkheid je werk te exposeren tijdens een van onze exposities.

Een aantal lessen met model

Alles wat je moet weten over beeldende kunstlessen bij ons

Welke materialen heb je nodig? Kunst, waar laat je het? Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Neem een kijkje in een les

beeldhouwen & boetseren

Het werk van onze cursisten

laten we graag zien

Hoe boetseer je een portret?

Bekijk de korte clip van beeldhouwer Philippe Faraut

Veelgestelde vragen

Boetseren doe je over het algemeen met zacht, kneedbaar materiaal, zoals boetseerklei of boetseerwas (kinderen gebruiken (thuis) vaak plastiline). Na het boetseren wordt een beeld in onze oven afgebakken en desgewenst geglazuurd of beschilderd. Beeldhouwen is een langzamer proces. Hiervoor gebruik je vaak beitels en raspen, waarmee je vorm geeft aan een steen. Je ben langer bezig en werkt net zolang totdat je de definitieve vorm hebt. Daarna kun je nog afwerken door b.v. te gaan polijsten.

Als je begint met beeldhouwen en boetseren, hoef je niet gelijk zelf allerlei materialen aan te schaffen. Klei en steen zijn bij ons te koop en in de lokalen hebben we alle benodigde gereedschappen. In overleg met je docent, beslis je wat handig is om zelf aan te schaffen.

lees meer over materialen

In de lokalen van Scholen in de Kunst kun je gratis gebruik maken van steenhouwbokken en boetseerschijven en er is voldoende gereedschap aanwezig. Denk aan o.a. vijlen, raspen, zagen, kloppers en vuisten. Op de locaties Eemhuis en ICOON zijn ovens aanwezig.

 

Onze docenten

Louisa Maria Ponseele

Meer info

Louisa Maria Ponseele

‘Mijn lessen zijn eigenlijk een vorm van rebellie’

Achtergrond

Hoe zou je jezelf als docent omschrijven?

‘Voor mij is kunst noodzaak, ik ben ermee geboren. Ik kan niet anders dan met een kunstzinnige blik de wereld te bekijken. Die passie hoop ik over te brengen op mijn cursisten. Kunst maken betekent dat je heel vrij bent in wat je creëert en bedenkt. Maar je wilt ze ook bepaalde technieken leren. Ik opereer precies op dat scheidsvlak. Ik streef ernaar dat mensen hun eigen kunstenaarschap ontdekken.’

Wat is kenmerkend aan jouw aanpak?

‘Mijn lessen zijn niet vastomlijnd en je gaat ook niet van opdracht naar opdracht. Het draait om het verhaal van de maker. Zodat je echt iets van de ziel van de kunstenaar te zien krijgt. En ja, dat is spannend, maar levert uniek werk op. Ik moedig mijn cursisten met veel enthousiasme aan. Ik hoop dat ze echt iets nieuws creëren wanneer ze ontsnappen aan alle gecontroleerde technieken. Mijn lessen zijn eigenlijk een vorm van rebellie. Zo wakker je de innerlijke kunstenaar in jezelf aan en til je het niveau van hobby naar ware kunst. Dat is mijn uitdaging.’

Welke technieken leer je in jouw lessen?

‘Dat hangt af van de les. Bij edelsmeden leren de cursisten veel technieken, omdat het compleet nieuw is wat ze doen. Vijlen, zagen, solderen, alles komt voorbij. In mijn beeldhouwlessen is dat anders, daar hebben deelnemers vaak al jaren ervaring, waardoor ik ze juist aanmoedig meer vanuit hun ziel te werken. Beeldhouwers werken heel intuïtief, waarbij het materiaal heel sturend is.’

Waar krijg jijzelf energie van?

‘Ik houd erg van het contact met de cursisten. Ik ben zeer geïnteresseerd in hun verhaal over wat hen bezighoudt. Hoe bijzonder is het om getuige te zijn van de zoektocht naar hun eigen kunstbeeld. De voldoening die zij eruit halen, maakt mij ook blij. Vooral als ik iemand in de cursus zie groeien. Ik moedig mensen aan zo oprecht mogelijk zichzelf te zijn. Dat doe ik op een positieve manier. Als mensen zich veilig en vertrouwt voelen, ontstaan de mooiste creaties.’

Wist je dit al over Louisa-Maria?

Zij werkt als goudsmid voor de oudste juwelier van Europa. Bij de firma Heursel, die in een historisch atelier midden in de Gentse binnenstad al sinds 1745 sieraden maken.

Achtergrond

Louisa Maria Ponseele komt uit Vlaanderen waar zij de opleiding beeldende kunst en driedimensionale vormgeving studeerde aan de School of Arts in Gent. Vervolgens deed zij de opleiding tot goudsmid in Kortrijk en studeerde Emaille aan Art&Metier in Brussel. Als kunstenaar maakt ze beelden, is nu bezig met schilderwerk waarin altijd de driedimensionale factor zichtbaar is. Haar sieraden zijn op meerdere tentoonstellingen in België te zien geweest. Ze werkt nu aan unieke sieraden in opdracht. Haar project Spoons, waarbij ze lepeltjes omtoverde tot ware kunstvoorwerken trok veel bekijks. Daarnaast maakte ze decorstukken voor Holiday on Ice en werkte als studio assistent voor beeldhouwer Thomas Lerooy. Ze heeft ook lesgegeven aan kinderen en maakte op YouTube creatieve video’s als de Vakantiejuf.


Toon meer docenten