Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Koen Moonen

Locaties

Eemhuis
Vrijdag
Avond

Prijs

Volwassen
€ 322,00 (10 lessen)

Bekijk alle mogelijkheden

Atelier grafiek vergevorderden, 21+

In dit atelier werk je zelfstandig aan je eigen projecten. Veel van de deelnemers zijn al tientallen jaren bezig met grafiek en hebben een ruime ervaring met grafische technieken.

Dit atelier is geschikt voor jou als je meer dan een jaar les hebt gehad en de weg kent in de werkruimte, technisch vaardig genoeg bent, en voldoende materiaal- en gereedschapskennis hebt om veilig te werken. Daarnaast draag je zorg voor de werksfeer en de ruimte en sta je open voor ideeën en feedback uit de groep.

Lessen

De docent wijst je in de lesmomenten op het gebruik van verschillende materialen en technieken. Hij daagt uit tot experiment en laat je nadenken over een eigen invulling van jouw kunstenaarschap. Er is daarbij aandacht voor nieuwe, niet giftige en meer milieuvriendelijke methodes en materialen.

Niveau

Heb je niet eerder les bij ons gehad en schrijf je je in voor een atelier, dan neemt de begeleidend docent contact met je op. Samen kijken jullie of werken in het atelier past bij jouw wensen en niveau. De definitieve toelating wordt na dit intakegesprek bevestigd.

Materiaal

Alle ateliers worden zonder materiaal aangeboden. Cursisten nemen dus hun eigen materiaal mee. Het aanschaffen van een (basis)pakket kan via Scholen in de Kunst.

Praktische informatie

Aan het begin van het jaar wordt door de groep gezamenlijk een jaarthema gekozen. Je werkt wekelijks, 35 weken lang in bijeenkomsten van 2,5 uur. Van die 35 bijeenkomsten zijn er 10 waarin een docent aanwezig is om mensen persoonlijk te begeleiden en het werk gezamenlijk te bespreken.


Let op: sommige cursussen zijn vol. Je kunt je wel inschrijven voor de wachtlijst.

Onze docenten

Koen Moonen

Meer info

Koen Moonen

‘Bij het werken met grafiek zitten altijd verrassingen’

Wat vind je boeiend aan lesgeven?

‘Als kunstenaar leef je best een solitair bestaan. Je brengt veel tijd door in je atelier en spreekt mensen vooral bij exposities of als ze werk van je aanschaffen. Maar als docent ga je echt het gesprek aan met cursisten, je deelt je vakkennis en volgt ze in hun persoonlijke proces. In de lessen vindt ook veel uitwisseling plaats, over het werk dat ze maken of over dingen die ze meemaken. Dat maakt mijn werk als docent extra interessant.’

Kun je vertellen waarom grafische kunst jou aanspreekt?

‘Grafiek is een oud ambacht, dat nagenoeg was uitgestorven. Gelukkig is het nu weer aan het opkomen, juist door de digitalisering heeft het een nieuwe impuls gekregen en hebben meer mensen er interesse in. Daarbij is het heel milieuvriendelijk en kun je er ook met nieuwe technieken mee werken. Dat vind ik fraai eraan. Grafiek vergt wel veel geduld, het is anders dan wanneer je direct op een doek schildert. Zelf vind ik dat trage element en het verrassingseffect juist aantrekkelijk. Dat probeer ik cursisten ook mee te geven en ze daarin te motiveren.’

Wat kunnen cursisten verwachten bij jouw lessen?

‘In de lessen bied ik zoveel mogelijk technieken aan. Ik wil ze met allerlei manieren van grafiek kennis laten maken. We beginnen vaak met een eenvoudige krastechniek en maken dan een zelfportret, wat gelijk verbluffende resultaten geeft. Verder bepalen de cursisten zelf wat ze maken, ze vormen hun eigen beelden. Daarbij werken we veel met het oefenen van de kunstzinnige blik, al drijf ik mijn kunstenaarsvisie absoluut niet door, daarin laat ik ze juist vrij. Als iemand alleen maar bloemen wil maken, vind ik dat prima. In deze cursus draait het niet om een papiertje halen, maar om te ontdekken wat voor werk jij kunt creëren.’

Wat zijn jouw inspiratiebronnen?

‘Ik ben zeer geboeid door de relatie tussen de moderne mens en de natuur. In al mijn werk, en ook vaak in mijn lessen, komt de natuur als bron van inspiratie terug. Ik heb een enorme drang om naar buiten te gaan, de natuur in. Zonder telefoon uiteraard. Daar vind ik rust en ervaar ik minder prikkels. Elementen uit de natuur zie je ook terug in mijn eigen kunst.’

Wist je dit al over Koen?

Koen heeft thuis wel vijftig kamerplanten staan, daar is hij ooit op zijn studentenkamer mee begonnen en inmiddels bezit hij een ware urban jungle.

Achtergrond

Koen Moonen is opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij werkt in de disciplines tekenen, fotografie en grafiek. Veelal combineert hij deze technieken in zijn werken. De natuur en bosrijke omgeving van Amersfoort zijn een grote bron van inspiratie voor hem. Zijn werken laten een karakter zien van verstoring, verdraaiing en verbreking. Hij werkt graag samen met andere kunstenaars, heeft meermaals geëxposeerd en organiseerde zelf een expositie met diverse kunstenaars rondom de actie van Serious Request in Amersfoort. Bekijk zijn werk op Instagram.


Toon meer docenten