Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Toneelles in Amersfoort

Ben je op zoek naar een professionele én gezellige theaterschool in Amersfoort? Je bent van harte welkom bij één van onze professionele theaterdocenten. De lessen vinden plaats in het Eemhuis (Amersfoort-centrum) en ICOON (Amersfoort-Vathorst) . Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen. Uiteraard hebben we ook plek voor volwassen en gevorderde spelers.

Waarom zou je toneel kiezen?
✔️
je neemt een rol aan en kunt even uit je dagelijkse leven stappen
✔️ toneelspelen vergroot je zelfvertrouwen
✔️ spelen voor publiek en applaus ontvangen geeft een kick
✔️ door toneel spelen vergroot je je sociale vaardigheden
✔️ toneellessen zijn gezellig: je doet het samen met anderen en hebt veel plezier
✔️ er zijn regelmatig mogelijkheden om op te treden voor publiek
✔️ je kunt gebruik maken van een speciale kortingsregeling om in de Amersfoortse theaters theatervoorstellingen te bezoeken

Laat je inspireren!

Neem een kijkje bij onze toneellessen

In regie van Alex van Warmerdam

trailer Welkom in het Bos

Het Nationale Theater

trailer Midzomernachtdroom

Wat is toneel?

Toneel is een vorm van theater waarbij het accent ligt op gesproken tekst. De toneelspelers voeren een spel op voor publiek, waarbij ze een rol spelen. De begrippen toneel en theater worden vaak door elkaar gebruikt, maar met theater kunnen ook andere theatervormen worden aangeduid, zoals muziektheater, musical of opera.

Oorsprong
De oorsprong van ons huidige toneel ligt in het oude Griekenland, waar al in de vijfde eeuw voor Christus toneelstukken werden opgevoerd in openluchttheaters. De grote tragedieschrijvers uit die periode, Sophocles, Aeschylos en Euripides, inspireren nog steeds tot nieuwe uitvoeringen. Denk maar aan stukken als Medea, Elektra of Oedipus.

In het oude Griekenland werd onderscheid gemaakt tussen verschillende genres: de komedie, de tragedie en de satire. Die begrippen gebruiken we nu nog steeds in de toneelwereld om aan te duiden of een stuk vooral vrolijk is, of eerder treurig of juist spottend.

Toneel in Nederland
In Nederland hebben we een groot aantal gerenommeerde toneelgezelschappen zoals ITA (voorheen Toneelgroep Amsterdam), Het Nationale Theater, Het Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep Oostpool. Naast deze grote gezelschappen zijn er zeer succesvolle, kleinere toneelgezelschappen zoals Mug met de Gouden Tand, Dood Paard of Toneelgroep Maastricht. 

Tekst
Een echte toneeltekst is een literair genre waarbij de nadruk ligt op dialogen tussen verschillende personages. Het doel van de tekst is dat deze door acteurs wordt opgevoerd voor een publiek. Behalve een toneeltekst kan ook een roman of filmscenario de basis vorm voor een toneelstuk. Dan is een bewerking nodig, om de tekst om te zetten in toneeltekst. Bekende Nederlandse toneelschrijvers zijn Joost van den Vondel, Herman Heijermans, Maria Goos, Gerard Jan Rijnders en Don Duyns. Internationaal zijn Edward Albee, Samuel Beckett, Bertolt Brecht, Hugo Claus, Moliére, Arthur Miller en natuurlijk William Shakespeare alom bekend.

Spel
Om een toneelstuk goed over het voetlicht te brengen moet het publiek zich kunnen inleven in het verhaal. Het spel van de acteurs is daarvoor allesbepalend. Als je toneellessen volgt leer je hoe je het effect van je spel kunt vergroten en het publiek maximaal aanspreekt.

Bij onze Theaterschool krijg je toneel- en acteerlessen van gekwalificeerde docenten. Onze docenten zijn zelf ook professionele spelers en theatermakers en kunnen je verschillende acteerstijlen en speltechnieken aanleren. En als bonus werk je bij onze toneelcursus altijd toe naar een eindvoorstelling voor publiek. Doe je gelijk een beetje podiumervaring op!

 

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen theater en toneel?

Theater is een verzamelnaam voor de kunstvormen die (live) voorstellingen voor publiek maken. Er zijn vele theatervormen. Denk b.v. aan toneel, bewegingstheater, blijspel, cabaret, commedia dell'arte, klucht, komedie, locatietheater, musical, muziektheater en straattheater. Maar ook dans, opera en operette zijn vormen van theater. Toneel is één van de vele theatervormen, waarbij een persoon of meerdere personen voor een publiek een ‘spel’ opvoeren. De acteurs spelen allemaal een eigen rol, en alle rollen bij elkaar vormen samen een toneelvoorstelling.

Mag ik kijken naar de toneelles van mijn kind?

Liever niet. Voor kinderen en de docent is het niet prettig als er steeds mensen komen kijken. De kinderen moeten zich in de les vrij kunnen uiten, zonder publiek. Aan het eind van het seizoen, tijdens het jaarlijkse theaterfestival van Scholen in de Kunst, is er een presentatie voor familie en vrienden. Deze presentatie vindt plaats in één van de Amersfoortse theaters.

 

Organiseert Scholen in de Kunst ook theaterworkshops?

Ja, op diverse momenten worden losse theaterworkshops aangeboden. Tijdens de Masterclassweekenden verzorgen bekende acteurs regelmatig masterclasses voor jongeren en volwassenen. Kunstbrouwerij (onderdeel van Scholen in de Kunst) organiseert in bijna alle schoolvakanties losse theaterworkshops voor kinderen, vaak gekoppeld aan een populair of actueel thema.

Kun je met een theateropleiding van Scholen in de Kunst doorstromen naar een professionele theateropleiding?

Bij Scholen in de Kunst kunnen getalenteerde theaterleerlingen (12-20 jaar) auditie doen voor de School voor Talent Theater. Het is mogelijk om je via School voor Talent Theater voor te bereiden op een theatervakopleiding. Ben je tussen de 16 en 24 jaar? Wil je aangenomen worden op een toneelschool? Heb je behoefte aan intensieve begeleiding bij audities? Dan kun je in Amersfoort ook terecht bij de Theater Vooropleiding Amersfoort, waar je je een jaar lang kunt oriënteren en voorbereiden op het HBO-theateronderwijs. De lessen vinden plaats in het Eemhuis. Meer informatie: www.theatervooropleidingamersfoort.com

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus